Темата с бетона по Черноморието отново е на дневен ред,

...
Темата с бетона по Черноморието отново е на дневен ред,
Коментари Харесай

Бетономорие в Калифорния - реакцията на властите е убийствена за любителите на бетона

Темата с бетона по Черноморието още веднъж е на дневен ред, след серия от митинги поради измененията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Припомняме, че всъщност измененията са такива, че се постановат съществени санкции за разполагане на хавлии, плажни такъми на дюни, както и палатки и кемпери на необозначени особено за къмпинг места, само че няма и ефикасна отбрана за застрояване на най-важните съгласно природозащитници дюни - така наречен ембрионални, от които произлизат всички останали. Това основава предпоставки за свободно строителство върху такива дюни, само че съгласно депутата от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов, който беше един от главните мотори за смяна на ЗУЧК, ситуацията с този тип дюни било " заварено " и природозащитниците трябвало да се извърнат към Министерство на околната среда и водите.
Промените в ЗУЧК обаче бяха блокирани от президента, само че все пак една община одобри нова разпоредба тъкмо в духа на новия закон – тази в Царево. Тепърва ще стане ясно дали наредбата няма да падне в съда, тъй като цялата процедура по приемането ѝ прилича доста нещата, които се случиха по предходната разпоредба и които станаха претекст тя да бъде анулирана тъкмо от съда.
По отношение на съществуването на бетона в красиви, публични местности образец даде Калифорния. Репортаж на CNN там споделя за опит на известната в целия свят верига " Риц-Карлтън " да си " присвои " част от публичен плаж – посредством знаци и уведомления на сякаш публичен паркинг, от който се стига до плажа, че достъпът не е свободно разрешен. Шокиращото е, че хотелът е трябвало да се грижи за 25 паркоместа и те да си останат за свободно прилагане, като това е изискване въобще заведението да отвори порти. Случаят датира още от 2001 година, а поради държанието на хотела са налагани по-скромни административни санкции през 2004, 2007 и 2011 година. Това обаче очевидно не оказва помощ – и реакцията на управляващите към този момент е извънредно сурова.
Заради протичащото се, Калифорнийската крайбрежна комисия постанова на " Риц-Карлтън " санкция за милиони. Налага се хотелът да води договаряния за намаляване на глобата, само че все пак тя остава втората най-голяма в историята на Съединени американски щати за такова действие – 1,6 млн. $! Част от тези пари ще бъдат дадени на локална консервационна група, с цел да придобие земя навръх север от хотела. Групата ще употребява земята за разширение на публичния плаж и калифорнийската крайбрежна пътека. Освен това, хотелът е длъжен да направи разяснителна акция, че до плажа, който желае да обсеби, има свободен достъп. На всичкото от горната страна хотелът ще би трябвало да извърши одит на пластмасите си за еднократна приложимост, с цел да се ограничи въздействието върху околната среда на хотела.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР