Темата Росенец и днес беше повод за коментари в парламента,

...
Темата Росенец и днес беше повод за коментари в парламента,
Коментари Харесай

Предложението за прекратяване на концесията на Росенец предизвика коментари в парламента

Темата " Росенец " и през днешния ден беше мотив за мнения в Народното събрание, откакто през вчерашния ден президентът прикани вносителите на предлагането за развалянето на концесията да отговорят при кое държавно управление тя е била подписана, визирайки първия кабинет на ГЕРБ. Бойко Борисов напомни, че рафинерията е продадена по времето на кабинета " Костов ". От " Лукойл " пък предизвестиха, че ще защитят в съда всеки опит за уронване на репутацията на компанията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пресметна, че от началото на войната страната е изгубила 150 млн. лева налози, от над 5 милиарда лева облага на " Лукойл " са изтекли към Кремъл. И насочи съвет към президента:

" Президентът би трябвало да е сплотяваща фигура. По кое време с левче ви ограбиха и от нафта и от бензина, откакто държавното управление даде дерогация. Над 5 милиарда лв. са изтекли в посока Русия от джобовете на всеки един българин. И в този момент почваме да си приказваме - кой дал концесията. Навремето, когато Иван Костов подписа за " Нефтофхим Бургас ", тогава е и дадена концесията, доколкото знам. "

Зад рецензиите на президента, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов видя опит за отбрана на съветските ползи:

" Всеки път, когато видя президента какъв брой се нервира от това, че има държавно управление, постоянно, което следва нашите цели, аз се увещавам, че сме на прав път. И като видя момента, в който България стартира дейно да оказва помощ за общите старания на интернационалната общественост да спре съветската експанзия в Украйна и по какъв начин ние работим за ефикасното освобождение на българската енергетика от съветското въздействие във връзка с пристанище " Росенец " и той незабавно реагира мъчително на това. Знам, че сме на прав път. "

В публична позиция, от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ отхвърлиха всички обвинявания за данъчни злоупотреби и липса на бистрота в активността на компанията.

Според някогашният министър на стопанската система Явор Куюмджиев зад предлагането за повреждане на концесията прозират планове за препродажба на компанията:

" Като си мислех по въпроса, взех образец от Италия. Там също имаше огромна рафинерия, благосъстоятелност на " Лукойл ", която беше сложена под необикновен контрол. Беше назначен необикновен шеф от страна на италианското държавно управление, който докара рафинерията до продажба. Сега, цената по този начин и не стана ясна, само че купувачът беше явен. Една компания от Кипър, да не споделям офшорка. "

Очаква се проекторешението за " Росенец " да влезе на следващия ден в пленарната зала на Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР