Заради ковид ограниченията Facebook ще бъде основно място за кампания

...
Заради ковид ограниченията Facebook ще бъде основно място за кампания
Коментари Харесай

Like, Share & Vote: Особености на изборната кампания във Facebook

Заради коронавирус рестриктивните мерки Фейсбук ще бъде главно място за акция за парламентарните избори. Малкият мащаб на българския пазар не разрешава на партиите да вършат точно ориентиране като в Съединени американски щати. Пренасищането с реклами във всички канали може да има и противоположен резултат за интензивността.
Фейсбук от дълго време има своето място в българската политика. От година насам Бойко Борисов на практика ръководи страната посредством лайвстриймове, а една от аргументите за всеобщите митинги през предходната 2020 година бе сцената с избутването на Христо Иванов, с цел да не стъпи на брега до морския сарай на Ахмед Доган в " Росенец " - също излъчено онлайн в обществената мрежа. И въпреки всичко до момента Фейсбук беше по-скоро спомагателно колело в предизборните акции. В изискванията на коронавирусната пандемия, когато има ограничавания за физическите събития, пропагандата в обществената мрежа излиза на напред във времето.

Партиите, наподобява, бързо осъзнават, че Фейсбук им дава благоприятни условия за реклама, каквито не съществуват в обичайните медии, като ориентиране по възраст, местонахождение и ползи. Същевременно обществените мрежи са сива зона и акциите там не стопират в нито един миг. Разликата е единствено, че когато идват избори, рекламите са доста повече на брой, а също така се появяват и номера на бюлетини.

В български вид акции в американски жанр като тези на Доналд Тръмп през 2016 година и на Барак Обама през 2012 година са по-скоро неприложими. От една страна, във Фейсбук има едвам 4.3 млн. български консуматори, което не разрешава работа в мащаб. От друга, в България мъчно могат да бъдат насочвани реклами по ползи или съответни изборни проблеми, както да вземем за пример тематиката с оръжията в Съединени американски щати, тъй като политическото разделяне в страната е повече междуличностно, в сравнение с по съответни въпроси, а ориентиране по ползи като " Бойко Борисов " или " Истанбулска спогодба " е невероятно.
Паралелната действителност на Фейсбук
В " партийния Фейсбук " всичко наподобява надолу с главата по отношение на електоралните действителности. Страниците на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - двете най-големи партии, взети дружно, имат два пъти по-малко лайкове, в сравнение с страницата на " Да, България ", която има над 120 хиляди лайка. Личната страница на Слави Трифонов пък има повече лайкове, в сравнение с всички партии, взети дружно (виж графиката). Тези несъответствия най-често водят до насмешки, че " градските " партии живеят в балон, в който лайковете са повече от гласовете. Броят на харесванията обаче има и напълно действителни измерения, погледнати от позиция на разпоредбите на Фейсбук.

Така да вземем за пример рекламата на " Да, България " е по-евтина, в сравнение с рекламата на Българска социалистическа партия или ГЕРБ, тъй като първата е минала границата от 100 хиляди лайкове, при която Фейсбук смъква цената. В бъдеще това ще има все по-голямо значение, тъй като цените на рекламата във Фейсбук се подвигат от години и тя става все по-скъпа. Това е по този начин, тъй като ползата към обществената мрежа като дестинация за рекламодатели непрекъснато се подвига (още повече по време на пандемия), а също и тъй като Фейсбук от дълго време доближи лимита си какъв брой реклами могат да се демонстрират в потока от информация - по една на всеки четири или пет " органични " изявления.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР