След като частният монополист загуби контрола по храните, скоро ще

...
След като частният монополист загуби контрола по храните, скоро ще
Коментари Харесай

"Златната" митница на Свиленград

След като частният монополист загуби контрола по храните, скоро ще се раздели и със " златния мочур ". Като отплата общинският съвет в Свиленград мести митническото бюро в града на паркинга на Размиг Чакърян-Ами. Председател на съвета е Георги Еленков от ГЕРБ, който през лятото съставлява и " Евролаб 2011 ". Акцент:Преместването на митническото бюро на паркинга може да даде нов бизнес на частната конструкция - обработката на документите.
Държавата си връща " златния мочур " на Капитан Андреево, само че губи пътят към митническото бюро в Свиленград. Така в резюме може да бъде разказан последният конфликт кой и в каква степен да печели от контрола на най-натоварения граничен пункт на страната.

Двете вести пристигнаха една след друга. Сайтът Вird заяви, че с решение на общинския съвет на Свиленград малко преди коледните празници се не разрешава по пътя към митническото бюро, ситуирано в края на града, да минават тежкотоварни коли. Както и че за митниците било планувано помещение от 300 кв. метра на паркинга, обвързван с Размиг Чакърян-Ами. Близо до казиното.

Ден по-късно служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на ревизия на пункта заяви, че 10-годишният контракт с компанията " Пи.Еф.Си. ", която държи бизнеса с дезинфекцията на транспортните средства, влизащи от Турция, няма да бъде удължаван. На компанията ще бъде изпратено двумесечно предупреждение за преустановяване на контракта, който изтича на 12 март. За съответната активност ще бъде определена държавна компания, която да работи на пункта.
Реклама
Митниците все още нямат планове да се местят в непозната постройка и предлагат на бизнеса да употребяват други техни митнически бюра в района. Решението на общината ще бъде обжалвано от регионалната администрация, която твърди, че към момента не е изпуснала периода за това.
Балансът на силите
Скандалът към частните ползи на пункта се развихри в цялостна степен при ръководството на " Продължаваме промяната " и даже беше посочен като една от аргументите за рухването на държавното управление на Кирил Петков. Държавните промени на пункта тогава срещнаха мощен отпор от депутатите от ГЕРБ, " ИТН " и Движение за права и свободи.

Става дума за три съществени стълба, участващи в частната верига по контрола: известния " златен мочур ", през който минават колите за стерилизация, лабораторията за фитосанитарен надзор на плодовете и зеленчуците и буферния паркинг, на който чакат колите на излизане от България, преди да се насочат към граничната инспекция, с цел да влязат в Турция.

Изчисленията на представители на ръководството на Политическа партия тогава демонстрираха, че загубата на надзор над храните на южната граница на страната е коствала доходи в размер на 200 - 300 млн. лева, както и е отворила вратата за годишен доход от престъпни интервенции. Опитите за разбърквания на частния бизнес, открил се надълбоко на границата, бяха гарнирани с оферти за подкупи и закани.
Реклама
Капитан Андреево е най-натовареният пункт на страната във връзка с товарен трафик и е основна точка за вноса в Европейски Съюз. През него минават към 1 млн. тежкотоварни камиона на година.

По време на ръководството на " Продължаваме промяната " страната, тогава в лицето на Министерството на земеделието и Българската организация по сигурност на храните, се опита да отстрани монопола на компанията " Евролаб 2011 ", занимаваща се с фитосанитарния надзор. Новият агроминистър Гечев пък увери, че по време на служебното държавно управление няма да има смяна в политиката на ведомството по отношение на свършеното от кабинета на Кирил Петков, и в този момент от триадата е на път да отпадне и " златният мочур ", т.е. ветеринарният надзор.

Преместването на митническото бюро на паркинга обаче може да даде нов бизнес на частната конструкция, считат осведомени с проблема. Той е обвързван с митническата обработка на документите на камионите, които напущат Европейски Съюз. В момента тя се прави от компании митнически сътрудници на пункта в града. Тази смяна ще обезпечи и по-близки контакти и връзки с държавните чиновници в бюрото, считат източниците.
Пътят към митницата
През седмицата уеб сайтът Bird заяви, че на 22 декември 2022 година с решение на общинския съвет в Свиленград се затваря пътят към митническото бюро там. Bird цитира свои източници, съгласно които митницата краткотрайно щяла да се реалокира на буферния паркинг преди границата, обвързван с Размиг Чакърян-Ами.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР