През 2000 г. Liebherr отваря първото си производство в страната

...
През 2000 г. Liebherr отваря първото си производство в страната
Коментари Харесай

Третият завод на Liebherr в Пловдив - за бетоновози

През 2000 година Liebherr отваря първото си произвеждане в страната - за хладилници. Новото дружество от групата ще работи главно за европейския пазар. Сградата на завода в този момент е наета, само че се водят договаряния за покупката й.
Германската Liebherr Group публично отвори своя трети цех в Пловдив - " Либхер конкрийт технолоджи ". Новата фабрика създава елементи за възли, бурета за бетоновози и сглобява бетоновози. Инвестицията е 17 млн. евро - 15 млн. за завода и пространствата и 2 млн. за преноса и пазаруването на нова инсталация. Заводът още веднъж е в южната част на града, част от " Тракия икономическа зона " (ТИЗ), където са ситуирани работещите от години два други завода на групата - за хладилници и за климатични системи.

Liebherr е най-голямата индустриална група в България. В класацията на " Капитал 100 " през 2021 година в бранш машини и съоръжение първото дъщерно сдружение на немския тръст в страната - " Либхер хаусгерете Марица ", застана отпред с доходи от над половин милиард лв.. Производителят на хладилници сега има над 2100 чиновници. Втората фабрика в зоната е за климатични системи за влакове - " Либхер транспортейшън системс Марица ", имаше доходи от 58 млн. лева през 2020 година и 280 чиновници. В работещия от към година нов цех за бетоновози работещите са 117.
От Пловдив към Европа
Произведените произведения в Пловдив ще отиват в основното машиннопроизводствено звено в Бад Шусенрийд, Германия, както и непосредствено продавани в Източна Европа, Израел и Саудитска арабия, като 80% от тях ще са за западния пазар и 20% за другите.
Реклама
На откриването участваха Филип Либхер, член на административния съвет на Liebherr-International, холдинговата компания на Liebherr Group, и отговарящ за дивизията " Бетонна техника " ; Богдан Богданов, изпълнителен шеф на Българската организация за инвестиции; Йордан Иванов, регионалният шеф на Пловдив; Стефан Стоянов, зам.-кмет по обучение, бизнес развиване и европейски политики на Пловдив; Кристоф Айххорн, дипломат на Федерална република Германия; Мариана Чолакова, почетeн консул на Федерална република Германия в Пловдив; инж. Пламен Панчев, изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ", както и сътрудници на компанията от разнообразни страни.

" Благодарение на нашите сътрудници тук и в Бад Шусенрийд заводите ни на двете места са оптимално свързани и функциониращи един с различен. Отварянето на този цех разрешава на всичките ни фабрики в бранша да могат да се концентрират върху основните си компетентности, което ще ни разреши да предложим и солидно развиване и сигурност на нашите служащи ", разяснява Филип Либхер.
Всяка година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) прави изследване измежду немските компании тук и им задава следния основен въпрос: удовлетворени ли сте от инвестицията и бихте ли я създали още веднъж? Повече от 90% от немските компании, инвестиращи в България, споделят "Да, удовлетворени сме и бихме вложили още веднъж. " Това е необикновено число, в други страни евентуално е по-малко. Кристоф Айххорн
дипломат на Федерална република Германия в София
Не ново начало, а гласувано доверие
Официалното разкриване на завода не значи, че той в този момент стартира своите действия. Според Георги Куфаров, индустриален шеф на " Либхер конкрийт технолоджи ", историята стартира преди четири години, когато немската централа търси да откри ново място за към 20% от производството си. Първоначално звеното в Пловдив работи напълно под опеката на " Либхер транспортейшън систъмс " и е с дребен екип. Качеството на произвеждане и успеваемостта в България съгласно Куфаров, карат централата да премисли своите планове и последователно да усили процентите на произвеждане в Пловдив и да влага в нов цех.

Различното в този цех е, че самата индустриална постройка не е благосъстоятелност на Liebherr, а сега се употребява чартърен и текат договаряния за нейното откупуване от настоящия и притежател - " Променергомонтаж " АД, благосъстоятелност на братята Кремен и Мирен Красин.
Филип Либхер, който е част от семейството притежатели, участва на откриването Фотограф: Антон Чепилски Реклама
Това е единственият подобен цех за произвеждане на бетоновози на Liebherr в Европа и ще би трябвало да извърши годишните цели от 2400 произведения, като най-малко 400 от тях да са бурета за бетоновози. В момента в " Либхер конкрийт технолоджи " работят 117 души. На фона на краткосрочната стачка в различен цех на групата (виж и ) индустриалният шеф разяснява, че чиновниците в завода са удовлетворени от заплащането, което съгласно него е и над междинното за района, и изискванията и не е имало до този миг случай на неодобрение в това отношение.

" Повече от половината от работещите в завода са непосредствено подготвени от нас. Това са някогашни бармани, сервитьори и други експерти, които по време на пандемията търсеха професионално преориентиране ", разяснява Куфаров.
Дивизията " Бетонна техника " на Liebherr регистрира оборот от 219 млн. евро за 2021 година, което е и с 26 млн. повече от предходната финансова година.Във финансовия си отчет те показват, че и най-голямата инвестиция на бранша за годината е основаването и отварянето на новия цех в Пловдив. От немската компанията чакат и напредък в дивизията `Бетонна техника ", дължащ се на към този момент доказаните поръчки за идната година и развиването на пазара. Крисох Айххорн, дипломат на Германия в България, и Филип Либхер, началник " Бетонна техника " в Liebherr, пред камиона с бетонова помпа 36XXT Фотограф: Антон Чепилски Произведено в Пловдив
Освен произвеждане на части в " Либхер конкрийт технолоджи " ще се вършат и монтажни действия по шасита на клиентите на компанията от Източна Европа, Израел и Саудитска Арабия. Това ще се случва, като техните бетоновозни произведения ще бъдат инсталирани върху камиони, които крайният клиент ще докарва до завода, а Liebherr ще се заема напълно да ги инсталира.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Свят 3 Свят 1 Градове 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
По отношение на материалите нужни Куфаров разяснява, че те към този момент имат на склад нужните първични материали за една година напред, само че отсега нататък има неясноти, защото до скоро техен главен снабдител е била Украйна. При търсенето на първични материали от различни източници, към този момент има резултати, в това число и открити такива от България и района.
Новият цех цели да създава 400 бетоновозни бурета на година Фотограф: Антон Чепилски
Производственият шеф изясни, че за момента не търсят да уголемяват екип си, тъй като на са индустриалния си най-много по 3-годишния си проект.
ГрупатаОснована през 1949 година, Liebherr Group през днешния ден включва над 140 компании из всички континенти и има над 49 хиляди чиновници. Групата, която е и измежду най-големите производители на строителни машини, има доходи 11.6 милиарда евро и 545 млн. евро облага за предходната година.Централата на групата се намира в Буле, Швейцария, и всичките акционери в нея са членове на немското семейство Либхер. Свързани публикации Синдикалният взлом към " Либхер " 1 май 2022, 10:05 Първата индустриална стачка от 7 години насам раздруса пловдивски цех на " Либхер " 13 април 2022, 22:40 Най-големите компании в Пловдив: Машини, храни и (все така) тютюн 31 януари 2022, 16:43 Перла в короната - " Либхер-Хаусгерете Марица " 21 ноември 2021, 17:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР