Обещанията за поддържане на въглищата до 2038 г. са по-скоро

...
Обещанията за поддържане на въглищата до 2038 г. са по-скоро
Коментари Харесай

Миньорите масово остават без работа още през 2026 г.

Обещанията за поддържане на въглищата до 2038 година са по-скоро политически трик за краткосрочни дивиденти. Заради европейски регламенти ТЕЦ-те няма да могат да получават държавна помощ след 2025 година Освен това самият План за възобновяване изисква отварянето на 1.4 гВт въглищни мощности, към 75% от приблизително употребяваните в този момент.
Официалната позиция на служебното държавно управление, записана в Плана за възобновяване, е, че България ще се откаже от въглищата през 2038 година Това ненапълно успокои митингите на миньорите и енергетиците от комплекса " Марица-изток ", а и изнесе тематиката настрана от предизборния политически спор. Но истината е, че въглищната енергетика ще се трансформира наложително доста по-рано - още до 2026 година И действително след единствено 5 години над две трети от миньорите ще останат без работа. Факт, който сега никой не желае да спомене.

Причините за това са няколко, като преди всичко са самите планове, заложени в Плана за възобновяване. Най-големият от тях - за създаване на нова газова централа изисква затварянето на 1.4 гВт въглищни мощности, което е към 75% от приблизително употребяваните през тази година. Освен това е очакван бюджет за огромно нахлуване на слънчеви системи, които неизбежно ще понижат потребността от въглища денем. Мерките за енергийна успеваемост пък би следвало да намалят общата консумация на сила в страната.

Извън това европейската инструкция за общия пазар на електрическа енергия не разрешава на въглищните централи да получават държавна помощ, в случай че изхвърлят повече от 550 кг CO2 при производството на 1 мВтч. Което за българските ТЕЦ-ове, които изхвърлят по на 1 звук CO2/тон, значи, че ще могат да работят единствено за свободния пазар. Цените обаче би трябвало да разрешават това.

Комбинацията от тези фактори безусловно ще докара до съвсем цялостното прекъсване на активността на " Мини Марица-изток ". Просто тъй като няма да има кой да купува въглища от държавното добивно сдружение.
Капитал - брой 42
За страдание в този момент не се възнамеряват незабавни ограничения за служащите, а вместо това още веднъж им се дават илюзорни обещания за светлото бъдеще.
Един милиард аргументи
Във финалния вид на Плана за възобновяване са направени няколко дребни на пръв взор корекции, които обаче трансформират значително резултатите от заложените планове. Най-ключово в това отношение е решението на служебното държавно управление да построи нова газова мощ от 1 гВт.

Първоначално се предвиждаше тя да е на площадката на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", което безусловно изключваше опцията в плануванаъа другояче тръжна процедура да се включат и други играчи. Сега такова условие няма, а даже се приказва за няколко газови мощности, което допуска, че биха могли да се изградят да вземем за пример четири разнообразни централи в страната с по 250 мВт мощ. Това освен ще насърчи конкуренцията, само че и ще усъвършенства положението на енергийната система.

Цената на новата мощ е непокътната в същия размер - 1.66 милиарда лева, като финансирането ще е: 498.7 млн. лева от проекта, още толкоз от Модернизационния фонд под формата на финансов инструмент и 663 млн. лева частно съфинансиране. При осъществяване на търга класирането ще е на база това кой ще изиска минимум дотации. А място за наддаване в тази посока има, защото съгласно оценки на Европейска комисия инвестицията в нова газова Топлоелектрическа централа е 0.5 млн. евро на мегаватчас или за 1 гВт ще са нужни 500 млн. евро, което е под 980 млн. лева

Всъщност в проекта се споделя, че би трябвало да се изградят най-малко 1 гВт газови мощности, което значи, че при наддаването може да се стигне до 1.2 или даже 1.5 гВт.
Над 7000 индивида са заети директно във " Мини Марица-Изток ". Фотограф: Цветелина Белутова
Условието да се взе участие в търга за газовите централи е да бъдат затворени 1.4 гВт въглищни мощности. Това значи да вземем за пример, че в случай че държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " желае да получи финансиране за построяването на 3 паро-газови блока с обща мощ 750 мВт, ще би трябвало да предложи закриването на най-малко 1050 мегавата въглищни блокове (съотношение 1:1.4), което е 62% от наличния потенциал на централата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коронавирус 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Как да... 2 Коронавирус 3 Коронавирус
По същия метод така наречен американски Топлоелектрическа централа: " Ей и Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица 3 " могат да аплайват всяка за по един или повече блокове на газ с мощ 300 мегавата всеки и да предложат закриването на съответните въглищни съоръжения, още повече че през 2026 година дълготрайните контракти и на двете ще са изтекли.

В наддаването може да се включат още Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", а за какво не и някои от топлофикациите на въглища.

Всичко това прави уравнението за живота на въглищата много по-сложно от простата поръчка, че ще ги има до 2038 година Дори да бъдат затворени единствено 1.4 гВт въглищни мощности, това е към 75% от приблизително употребяваните такива през 2021 година Или казано по различен метод, над две трети от клиентите на " Мини Марица-изток " просто ще изчезнат до 2026 година Противното значи Планът за възобновяване да не се извърши и надлежно България да загуби заложените в него съвсем 13 милиарда лева безплатни средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР