НАТО не изключва атака срещу суверенитета и териториалната цялост на

...
НАТО не изключва атака срещу суверенитета и териториалната цялост на
Коментари Харесай

"Руска рулетка" за бъдещето на Европа

НАТО не изключва офанзива против суверенитета и териториалната целокупност на съюзнически страни Съединени американски щати разполагат в Европа още свои сили, алиансът активизира 300-хилядна многонационална войска Англия ще изпрати самолетоносач край крайбрежията на Източна Европа и още 1000 бойци в Естония Силна и самостоятелна Украйна се приема като жизненоважна за стабилността на евроатлантическата зона Приемането на Швеция и Финландия ще е най-бързото разширение на алианса
" Това не е война, която Русия води единствено против Украйна. Това е война за правото й да диктува изискванията в Европа - за това какъв ще бъде бъдещият международен ред. " С тези думи президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна посредством видеовръзка към лидерската среща на НАТО в Мадрид, отправяйки следващ зов към Запада за по-активна военна помощ, както и за по-сурови политически наказания против Москва. По всичко проличава, че в огромна степен в този момент той в действителност беше чут. Държавните ръководители на 30-те страни - членки на Северноатлантическия алианс, се събраха в сряда и четвъртък в испанската столица, с цел да обсъдят какъв ще бъде коренно промененият образ на европейската архитектура в областта на сигурността след непровокираната съветска инвазия от 24 февруари тази година. И резултатът надали ще се хареса на Путин, тъй като получава " от ден на ден НАТО " край границите си.

Новите сурови действителности във връзка с сигурността на Стария континент бяха записани без заобиколки в обновената стратегическа идея на НАТО, утвърдена на мадридския лидерски конгрес. " Русия съставлява директна опасност за нашата сигурност ", безусловно се споделя в основополагащия съюзнически документ. Старата идея датира от 2010 година (т.е. четири години преди анексирането на Крим) и в нея Русия към момента попада като стратегически сътрудник на алианса.
Война и(ли) мир
" Евроатлантическата зона не е в положение на мир. Руската федерация наруши нормите и правилата, които допринасяха за постоянен и предвидим европейски ред в областта на сигурността. Не може да се отхвърли опцията за офанзива против суверенитета и териториалния интегритет на съдружниците. Стратегическата конкуренция, всеобхватната неустойчивост и повтарящите се разтърсвания дефинират нашата по-широка среда за сигурност. Заплахите, пред които сме изправени, са световни и взаимосвързани ", се споделя в новата версия на концепцията.
Реклама
В документа към този момент е упоменат и Китай, въпреки и не като съперник. " Трябва да вземем поради следствията за нашата сигурност от това, че Китай съществено влага в нови модерни военни качества, в ракети с огромен обхват и в нуклеарни оръжия, а също по този начин се пробва да управлява сериозна инфраструктура, да вземем за пример 5G мрежите в личните ни страни ", разяснява по този мотив генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Силна, самостоятелна Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическата зона. Поведението на Москва отразява повтарящ се модел на съветски нападателни дейности против нейните съседи и против по-широката трансатлантическа общественост ", се споделя също в концепцията. Затова " Украйна може да разчита на нас толкоз време, колкото е належащо ", акцентира още веднъж през днешния ден Столтенберг. И добави, че " войните са непредсказуеми, само че би трябвало да сме готови за нескончаем спор ". Затова водачите на алианса утвърдиха през днешния ден нов пакет от военнотехнически и логистични помощи за потребностите на Украйна и нейната войска, както и проект за дълготрайно прекосяване от руски боеприпас към съвременно западно въоръжение, съвместимо с въоръжените сили на алианса.
Все " по-западен " боеприпас за Украйна
Макар и много постепенно, подсилването на Киев със западни оръжия последователно стартира да се случва. По време на срещата в Мадрид стана ясно също, че Съединени американски щати освен се готвят да извършат следващото укрепване на своя боен контингент в Европа, само че също по този начин да дават на Украйна норвежки зенитно-ракетни комплекси със междинен обсег NASAMS. Това би била първата западна ПВО-система във въоръжените сили на Киев. Испания от своя страна възнамерява да разположи системи NASAMS в Латвия, а също по този начин да изпрати на украинската войска Противовъздушна отбрана установки нейно произвеждане. Германия пък е дала обещание да даде зенитни ракети IRIS-T при започване на есента.

Под въпрос към момента е дали Испания ще даде на Киев и 40 броя от по-старата трансформация на немските танкове Leopard 2, тъй като усъвършенстван оръжеен трансфер изисква утвърждението на властта в Берлин. Ако това се случи, ще бъде сериозен пробив в досегашната политика на НАТО да не дава на Киев тежки нападателни бронетанкови системи. За сметка на това Германия към този момент освен е изпратила първите бройки от обещаните взаимно с Нидерландия 12 далекобойни самоходни гаубици Pazerhaubitze 2000, само че се ангажира да обезпечи още 6. Франция пък с изключение на далекобойни артилерийски системи CAESAR даде обещание да изпрати неизяснен брой свои бронетранспортьори VAB, които следва да бъдат сменени от по-модерните Griffon. Словения ще съобщи на Киев 34 верижни бронирани машини BVP M-80A, наследени от югославската войска.
Реклама
Норвегия се ангажира да даде три далекобойни реактивни системи за залпов огън М270. Те ще бъдат добавени към обещаните от Англия още три броя, трите немски аналога MARS II и осемте американски ракетни установки HIMARS, част от които към този момент са на фронта в Източна Украйна. Всички тези системи употребяват аналогични муниции, способни да нанасят прецизни удари на разстояние до 70 км. Макар гореописаните бойни платформи да са незадоволителни като количество, с цел да извърнат хода на войната в идващите дни и седмици, те са първа стъпка за преквалификация на украинската войска да борави със западни оръжия и ще основат условия за по-мащабни доставки в недалечно бъдеще.

Стига да има задоволително подготвени украински военнослужещи, бързият трансфер на съвременно натовско оръжие в скоро време няма да е чак подобен проблем, защото Съединени американски щати възнамеряват да извършат следващото ново разполагане на свои сили в Европа. Най-сериозната стъпка в тази посока е перманентното базиране на щаба на 5-и армейски корпус в Полша, стана ясно в Мадрид. На процедура това е първото непрекъснато разполагане на съюзнически войски на територията на някогашен руска " сателитна " страна. Пентагонът също по този начин възнамерява ротация на една спомагателна сухопътна бригада в Румъния и " разширено " ротационно разполагане в трите прибалтийски републики, без да се дават повече детайлности за него. Във Англия ще бъдат изпратени още две ескадрили стелтове F-35, а в Испания броят на " противоракетните " кораби разрушители от системата AEGIS ще нарасне от 4 на 6. Съединени американски щати също по този начин възнамеряват да подсилят противовъздушната защита на Германия и Италия с спомагателни зенитно-ракетни комплекси.
Осем пъти по-големи сили за " бърз отговор "
На организационно равнище и НАТО като групова конструкция се приготвя за най-голямото укрепване на своята европейска защита от времето на студената война, стана ясно в Мадрид. На непосредствено послушание на висшия главнокомандващ минават военни формирования с висока степен на бойна подготвеност с бройка към 300 хиляди души. До момента въпросните сили, наречени NATO Response Force (NRF), включваха към 40 хиляди души и през идващите месеци следва да се усилят съвсем 8 пъти.

Според Столтенберг повишаването в числеността на въпросните бойни формирования, подготвени бързо да се включат във военна интервенция, би трябвало да е реалност още през идната година. Част от тях ще останат на територията на съответните натовски страни, от чиито въоръжени сили ще дойдат, само че ще имат за задача да пазят тъкмо избрани страни, ще упражняват на тяхна земя и ще работят за реализиране на оптималната оперативна съгласуемост с локалната войска. Въпросната 300-хилядна натовска войска ще бъде разграничена на две елементи според от бойната подготвеност - първото равнище сили би трябвало да може да се включи във военна интервенция в границите на най-много 10 дни, а второто - до един месец.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Политика 2 Политика 3 Данъци и обезпечаване 1 Имена 2 Пловдив 3 Войната в Украйна Реклама
Също по този начин осемте бойни групи за предно разполагане, развърнати в страните по източния фланг на алианса, към този момент няма да са с размер на заздравен батальон (до 1000 души) и в множеството случаи числеността им ще нарасне до полк (1500 - 2000 души) или даже до бригада (3000 - 5000 души). Към всяка от тях ще бъдат зачислени тъкмо избрани бойни формирования от рамковите страни в НАТО, които ще упражняват на ротационен принцип " на терен ", тъй че да са осведомени с евентуалния спектакъл на бойните дейности в съответните " фронтови " страни, в случай че се стигне до действителна военна ескалация. По източния фланг на алианса също по този начин авансово ще бъдат ситуирани бойна техника, муниции и други военновременни ресурси, тъй че бойната подготвеност и отбранителните качества да могат да нарастват оптимално бързо.
Най-бързото разширение на НАТО
По време на срещата в Мадрид водачите на 30-те натовски страни взеха историческото решение за приемане на Швеция и Финландия в алианса. Това става допустимо в последния миг въз основата на формалното съглашение, подписано във вторник сред двете северноевропейски страни и Турция. С документа Швеция и Финландия се ангажират да отговорят на претенциите на Анкара в областта на сигурността, свързани с активността на кюрдски паравоенни формирования и организации, които администрацията на Ердоган свързва с активността на проповедника в заточение Фетхуллах Гюлен.

" На срещата на върха ще вземем решение да поканим Швеция и Финландия да станат членове и това става невиждано бързо ", разяснява в сряда Столтенберг. На процедура това ще е най-скоростното разширение в историята на алианса - двете страни подадоха кандидатури в средата на май и ще получат утвърждение осем седмици по-късно. След това обаче формалната покана предстои на ратификация в парламентите на 30-те сегашни страни членки, което може да отнеме няколко месеца. По време на въпросния временен интервал водещи страни в НАТО поеха двустранни задължения в областта на защитата във връзка с Швеция и Финландия, които в оптималната степен ще компенсират към момента неактивираната уговорка за взаимна отбрана по линия на член 5 от Вашингтонския контракт.
Свързани публикации НАТО към този момент приема Русия за " директна опасност " 29 юни 2022, 12:26 НАТО ще усили силите си за бързо реагиране до 300 хиляди души 28 юни 2022, 09:15 Ердоган се оглежда за нови изтребители 27 юни 2022, 15:08 Шолц отхвърли възобновяване на естествени връзки с Русия в близко бъдеще 23 юни 2022, 16:29 Напрежение сред Европейски Съюз и Русия, откакто Литва ограничи жп преноса от и до Калининград 21 юни 2022, 15:11 Проф. Тодор Тагарев: И генералите би трябвало да носят отговорност за положението на армията 19 юни 2022, 15:11 Механизираната пехота се завръща 18 юни 2022, 12:50 Кой ще пази небето над България оттук насетне 2 юни 2022, 17:50 Какво значи за НАТО опозицията на Турция за Швеция и Финландия 31 май 2022, 10:42 Войната ще свърши, когато Путин загуби 24 май 2022, 14:36 Ердоган минира пътя на Швеция и Финландия към НАТО 19 май 2022, 09:59 Финландия и Швеция към този момент са на крачка от НАТО 16 май 2022, 15:16 Руската " пета колона " е в партии, медии, спецслужби, университети, просвета 12 май 2022, 10:41 Путин ще търси " по-бавна " победа в Украйна 12 май 2022, 10:07 Англосферата избавя Украйна, до момента в който Европейски Съюз избавя кожата си 11 май 2022, 11:12 Путин не разгласи нито официална " победа ", нито " публична " война против Украйна 9 май 2022, 15:57 Северно зарево за НАТО 5 май 2022, 06:43 Оръжията на раздора 26 април 2022, 06:16 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР