Инвестицията прави стартъпа един от най-скъпите с български корен. Компанията

...
Инвестицията прави стартъпа един от най-скъпите с български корен. Компанията
Коментари Харесай

Българско-американската LucidLink набра 20 млн. долара при 200 млн. долара оценка

Инвестицията прави стартъпа един от най-скъпите с български корен. Компанията към този момент е надхвърлила 10 млн. $ повтаряеми доходи от абонаменти. Екипът на компанията би трябвало най-малко да се удвои до края на другата година, в това число и този в България.
Българско-американската софтуерна компания LucidLink набра 20 млн. $ инвестиция при 200 млн. $ оценка в рунд от серия B, което я прави един от най-скъпите стартъпи с български корени. Компанията създава технология за свръхбърза и предпазена връзка до облачни услуги за колаборация сред разнообразни хора, на разнообразни места, върху еднакъв файл и в едно и също време. Рундът е воден от Baseline Ventures, като в него се включва и българският фонд BrightCap Ventures, който участваше и в предходните три рунда на финансиране през последните 4 години,.

LucidLink е учредена през 2016 година от българина Георги Дочев и американеца Питър Томпсън. Общо компанията до този миг е набрала 40 млн. $.
Реклама
В случая обаче съоснователят и механически шеф Георги Дочев споделя, че LucidLink даже не е имала потребност от тези пари - решението за капиталовия рунд е пристигнало след няколко отказани предложения и поради (правилните) упования макроикономическата обстановка да се утежни. " Ние бяхме извънредно положителни в преценката си на пазарите и взехме решение да вземем пари, без те да ни трябват. Казахме си - наподобява, че нещата ще се влошат, тъй че по-добре в този момент. И тъкмо това стана. Провървя ни ", споделя Дочев пред " Капитал ".

Според него " това е оценката към март 2022 година ", когато действително е реализирана договорката с фондовете. Същевременно, с цел да подчертае неустойчивостта на пазара и внезапното стесняване на стойностите в света на стартъпите, споделя, че " в случай че бяхме набрали пари шест месеца по-рано, щеше да е безумно висока оценката. Това обаче свърши и то няма да се върне в идващите година или две, в случай че в миналото изобщо се върне. Свърши играта с " напредък непременно ". Въпросът към този момент е дали имаш път към облага ", споделя още Дочев.

LucidLink всекидневно не разяснява финансовите си резултати, само че в диалога си с " Капитал " Дочев загатва, че тя към този момент е надхвърлила 10 млн. $ ARR, или годишно цикличен оборот - главния финансов индикатор за фирмите, чийто артикул се продава на абонаментна база, какъвто е казусът на компанията. Според сдружението този индикатор се е повишил пет пъти през 2021 година и ще нарасне още най-малко три пъти през тази година. " Ще приключим годината с доста над 10 млн. $ ARR ", споделя Дочев.
Търсят се хора, само че не всевъзможни
Инвестицията прави LucidLink една от най-високо оценените компании с български корен към този миг. В LucidLink работят общо 75 души, от които 30 са в България. До края на годината общият брой чиновници би трябвало да доближи 100, като в България се търсят нови участници за инженерния екип. С уточнението, че поради дефицита на фрагменти в страната компанията към този момент търси чиновници в други страни.
Реклама
" За страдание ние стигнахме до заключението, че пазарът на труда тук е прекомерно дребен, и към този момент търсим хора от цяла Европа. Спираме да търсим единствено в България с концепцията, че за нас отдалеченият модел работи отлично и всички ще са на 2-3 часа полет. Приехме, че ние ще сме компания без съответен централен офис и без наложителна локация ", споделя още Дочев.

Такъв напредък обаче би бил по-скоро нападателен по отношение на досегашната история на LucidLink и Дочев избира темпото да бъде по-бавно. Той показва, че за него най-важното в компанията е фирмената просвета на отвореност, в която всеки познава всеки и " всеки знае какъв брой пари има в банката и какъв брой пари вършим ".

Според него това е проличало най-силно преди две години, при започване на пандемията, когато LucidLink е била покрай банкрут. Тогава компанията е с съвсем завършило финансиране, а фондовете за рисков капитал отхвърлят срещи един след различен. Налага се 20% понижаване на заплатите, с цел да може стартъпът да оцелее. Неочакваният резултат е, че никой не напуща компанията и продуктивността се подвига.

" Бяхме на ръба, тъй като тогава нямаше пари и финансовите пазари в самото начало на пандемията, март 2020 година, просто стопираха. Тогава търсехме пари и внезапно, както имахме планувани 10-15 срещи с фондове, всяка една беше отказана. Казаха ни " пари няма, оправяйте се ". И ние се оправяхме в продължение на една година ", споделя Дочев.
Част от екипа на LucidLink в София Фотограф: Цветелина Белутова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Икономика 1 Градове 2 Данъци и обезпечаване 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Свят Реклама
Още при започване на диалога си с " Капитал " Дочев прави уточнението, че компанията не работи на облага - само че не тъй като не може, а тъй като избира да приоритизира растежа си. Огромната част от разноските на компанията са за заплати и съгласно Дочев тъкмо натам ще бъдат ориентирани 80% от парите по инвестицията. " В момента сме 75, само че следващата година може да сме 150 или 200 души. Тогава разноските са доста по-различни ", споделя той.

Другият огромен разход ще бъде маркетингът. До края на предходната година LucidLink съвсем не е харчила пари за маркетинг, само че в този момент разноските към този момент са в границите на милиони. Пазарът, на който компанията оперира, към момента е много дребен и на него няма наложени играчи. Затова сред 10 и 20% от размера на приходите на LucidLink ще отиват в тази тенденция.
Ясен път към облага
Самият артикул на LucidLink е мощно бутиков. На процедура компанията прави мост сред локалния диск на даден консуматор и голямото количество данни в облака, като по този начин той може да употребява файлове, които не са на персоналния му компютър, само че като че ли в действителност са. Този инструмент се употребява главно в областта на мултимедията, като най-често потребителите работят по обработката на огромни видеофайлове. Дочев прави уточнението, че самият артикул на LucidLink няма нищо общо с обработката на видео, макар че огромна част от клиентите са в тази сфера. През 2021 година поради тази тенденция на компанията и други.

Другата вертикала, в която LucidLink към този момент се е насочила, е архитектурата, инженерството и строителството, където също има големи файлове и потребност те да се обработват по едно и също време от доста хора, които не са в един офис.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Дочев отбелязва, че една от странностите на бизнеса е, че не може да формулира съответен съперник, с който LucidLink да се състезава. " Прехвърлянето на огромни файлове работи отлично и с Dropbox или WeTransfer, само че ние нямаме съвсем никакво припокриване с тях. Те не са ни конкуренция. Нашата конкуренция е пращането на диск по FedEx с бърза поръчка, тъй като тези промишлености към момента работят по този начин. През нас към този момент се вършат филми да вземем за пример и във филмовата промишленост към момента се пращат дискове, а не файлове през Dropbox, да кажем. "

Всички тези детайли водят до два въпроса: по кое време LucidLink би набрала нов рунд и по кое време може да се чака да излезе на облага. Отговорът на първия въпрос съгласно Дочев, зависи и от макроикономическата рамка, и от това какъв брой хора ще бъдат наети в идващите година и половина, само че даже в най-лошия сюжет с актуалната инвестиция LucidLink може да издържи най-малко до края на 2024 година Той не изключва и по-ранно набиране на средства, в случай че има задоволително добра оферта - в LinkedIn компанията към този момент се популяризира като. Дава за образец, че този рунд е можел да бъде най-малко два пъти по-голям, само че управлението е сметнало, че няма потребност от такива пари, и е набрало рунда единствено поради общи стопански терзания.

Отговорът на втория въпрос е обвързван с първия - съгласно Дочев, в случай че LucidLink понижи малко темпото във връзка с наемане на хора, надлежно и разширението на разноските, компанията бързо ще стане печеливша. " Но не считаме да го вършим. Убеден съм, че можем да се движим със същата скорост и да стигнем до мощен рунд С. Защото облагата е опция на растежа, а ние имаме сегмент за подчинение ", приключва Дочев.
Q&A: Какви промени в ръководството направихте в последната година?Георги Дочев: Имаме прелестни попълнения към управническия екип. Вицепрезидентът ни по продажби, Джоел Дейвис, пристигна от VMware и е превъзходен водач, който разсъждава като мен и Питър - да водиш откъм гърба, а не начело. Вицепрезидентът ни по маркетинг е Адам Краниц, който има огромен опит в облачни компании. Друго огромно име при нас е Умеш Махешвари, който е съосновател на компанията Nimble Storage, която бе закупена от Hewlett Packard Enteprise за 1.1 милиарда $ през 2017 година Легендарна персона в Силициевата котловина и за нас е горделивост, че работим дружно.Как наподобява LucidLink географски?Около 80% от бизнеса ни е в Съединени американски щати. Почти цялата останала част е в Европа като се изключи на малко доходи от Латинска Америка да вземем за пример. Фокусът ни е напълно Европа и Съединени американски щати, всичко друго идва по-скоро странично. По отношение на чиновници - от 75 души 30 са в България, други 35 са в Съединени американски щати и няколко са във Англия, Франция и Германия, както и още няколко са в Австралия, с цел да покриваме всички часови зони. Свързани публикации България търси еднорог 23 декември 2021, 06:12 Българско-американската LucidLink получи 12 млн. $ инвестиция 25 май 2021, 11:47 От облаците към земята 16 ноември 2018, 11:44 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР