Хасково от години е една от най-проблемните области по отношение

...
Коментари Харесай

С дъх на уран

Хасково от години е една от най-проблемните области във връзка с качество на водата. Въпреки това устойчиви решения не са взети и заплахата от замърсяване остава действителна и в този момент. Това основава проблем пред развиването на района и привличането на задгранични вложители.
" Пием най-скъпата и най-мръсна вода. " Това са констатациите на хасковлии за водата в града. В нея през годините ту има уран, ту има манган, а заради неналичието на качествени лаборатории и незнайно още какво. Пиенето на вода от чешмата от години е мираж. А водоноските са най-популярното транспортно средство в района.

Проблемът обаче е доста по-голям от елементарното стеснение и обвързваните с него разноски. Липсата на качествено водоснабдяване кара доста хора да напущат района в търсене на по-добро място за живот. А това значи по-малко работна ръка, по-малко вложения и като цяло по-нисък стандарт на живот. Чуждестранните вложители пък заобикалят сходни места за заводите си даже по чисто имиджови аргументи. Но макар всички тези неща решение на казуса сякаш не се търси.
История до безкрайност
Кризите с водата на региона от дълго време са нещо обикновено. През 2013 година в редица обитаеми места като Симеоновград, Свиленград, Любимец и селата Николово, Брягово и Лозен бяха регистрирани повишени равнища на манган. Проблемът с мангана в действителност е от години преди този момент, като Симеоновград е мощен образец по този индикатор. Арсенът също е измежду проблематичните детайли, които се появяват във водата, като един от последните такива образци беше в края на предходната година в Любимец.

Последната огромна драма с водата на Хасково назря през април 2017 година Тогава бе обявено, че в нея има нараснала алфа-активност и концентрацията на натурален уран е над нормата. Повече от три години водата на Хасково остана негодна за пиянство и готвене. Решаването на казуса се разтегна във времето. А определеното решение на казуса провокира някои подозрения, а към момента се появяват замърсявания на обособени места.

Извън въпроса с нездравословните примеси във водата остава и този с качеството на ВиК мрежата. Подобно на други обитаеми места, огромни количества от водата се губят по водопроводната система, а това значи и загуби на електрическа енергия и все по-високи сметки (виж карето).
Капитал - брой 17 На дъното на кладенеца
Водата в Хасковска област се добива най-вече от кладенци - 247 броя (144 тръбни и 103 шахтови), каптажи - 115, и дренажи - 22, или общо 384 бр. обособени източника, като по добиването на водата работят и 146 помпени станции.

При последната сериозна рецесия с водата на Хасково през април 2017 година бяха повишени равнищата на натурален уран над допустимата норма от 0.03 мг на литър, като беше регистрирана и нараснала алфа-активност в някои от тръбните кладенци, захранващи четири региона на Хасково. След измерването на неприятните индикатори водата на града беше неразрешена за пиянство и готвене, а на жителите на града бяха изпратени водоноски.

За справяне с казуса беше решено да се изградят нови 8 дублиращи кладенеца и два тръбопровода. Целта на плана е с тяхна помощ да се влее чиста вода във водната система, като при смесването на водите с нараснало наличие на уран и на чистите води концентрацията му да влезе в норма. На 11.05.2017 година Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение на спомагателни прехвърляния в размер на 1.9 млн. лева за общината за финансиране на плана " Допълнително спешно водоснабдяване на гр. Хасково ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР