Темата на ежегодната интердисциплинарна конференция, посветена на културната история на

...
Темата на ежегодната интердисциплинарна конференция, посветена на културната история на
Коментари Харесай

Излишното - тема на ежегодната конференция, посветена на културната история


Темата на годишната интердисциплинарна конференция, отдадена на културната история на съвременността тази година е " Излишното ".

Решихме да се спрем на непотребното след малко разискване на самата конференция предходната година, т.е. това е взаимно решение. Това акцентира в изявление за предаването " Хоризонт до обед " доцент Васил Видински:


Идеята беше, че непотребното има голям брой смисли. Дори не е доста ясно дали това е едно разбиране. Човек пробва да се откаже от неща, които към този момент има. Това устоя като доста явен протест против потреблението. От друга страна в границите на нашето общество има невидими неща, които ни се костват непотребни.

Ако тематиката на конференцията беше " Излишните “, а не " Излишното “, тогава щеше да бъде ясно, че става дума за тематика, която има зад себе си явен ляв политически заряд. Тя обръща внимание на тези, които актуалният свят отхвърля, трансформира в боклук и в излишък. Когато фокусът е върху тях, това е една лява стратегия. Такива леви стратегии имат цялостна легитимност, само че една научна конференция би трябвало да бъде оттатък политическите стратегии - уточни пред " Хоризонт " проф. Александър Кьосев от СУ.

Цялото изявление с проф. Александър Кьосев и доцент Васил Видински можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР