Теломерите са защитните крайчета на хромозомите и те се съкращават

...
Теломерите са защитните крайчета на хромозомите и те се съкращават
Коментари Харесай

Откриха опасен ключ към удължаване на живота

Теломерите са защитните крайчета на хромозомите и те се редуцират всякога, когато една клетка се раздели. Този развой на клетъчно разделяне поврежда и дестабилизира хромозомата и я прави по-уязвима на стареенето и рака. Ензимът теломераза оказва помощ да се поправят тези вреди, само че неналичието на подробна информация за структурната му затруднява разбирането освен на функционалностите му, само че също по този начин и евентуалните способи за потреблението му като лек за разнообразни заболявания.

Наскоро обаче, един научноизследователски екип разкри тайната на този ензим, който в бъдеще може да се окаже в основата на лекуването на рака и забавянето на стареенето.

В ново проучване учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са разпознали механизъмът на деяние на ензима теломераза, който попречва скъсяването на теломерите. Ядрото на този, до скоро мистериозен ензим - където се демонстрира по-голямата част от неговата интензивност - в този момент може да бъде забелязано с съвсем атомна резолюция, написа изданието Science Daily, цитирайки работата на екипа.

"Сега виждаме освен формата на часовника, виждаме по какъв начин си взаимодействат вътрешните съставни елементи, с цел да може той да работи. С всяка стъпка се приближаваме и виждаме от ден на ден детайлности. Сега можем да стартираме да изследваме освен метода, по който наподобява ензимът, само че и метода, по който действа ", изяснява Джули Фейгон, професор по химия и биохимия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) и водещ създател на проучването.

Снимка: UCLA/Cell - Изображение на каталитичната вътрешност на теломеразата
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР