Телевизията заяви, че на журналисти от френскоезичния й канал е

...
Телевизията заяви, че на журналисти от френскоезичния й канал е
Коментари Харесай

Руската РТ се оплака от френското президентство

Телевизията съобщи, че на публицисти от френскоезичния й канал е била отказана акредитация от Елисейския замък два пъти за една седмица, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

През май френският президент Еманюел Макрон упрекна РТ и друга съветска медия, Спутник, че са се държали като "органи за практикуване на въздействие и за лъжлива агитация " по време на акцията на президентските избори във Франция.

"Елисейският замък отхвърли акредитация на наши публицисти два пъти за една седмица ", съобщи основният редактор на РТ Маргарита Симонян в изказване, оповестено в уеб страницата на малкия екран.

Тази заран публицист от основания през декември френскоезичен канал на РТ е дошъл в Елисейския замък за брифинг на представителя на президента, само че му е бил отхвърлен достъп.

"Като споделих, че работя за РТ, ми отвърнаха, че не съм публицист и че се позволяват единствено публицисти ", сподели служителят на РТ Франс като посочи, че е посочил журналистическата си карта.

Подобна обстановка се е случила в Рим на 10 януари, когато екипът на френския президент не разрешил на РТ да участва на срещата на върха на водачите на седем страни от южната част на Европейски Съюз (Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Малта), сподели малкия екран.

"Искането за акредитация беше признато, само че при идването на екипа ни в Италия пресслужбата на Елисейския замък престана да дава отговор на позвъняванията на нашите публицисти ", сподели РТ.

"Бих посъветвала президента Макрон деликатно да препрочете френската конституция ", съобщи Симонян и прикани френския президент "да пази свободата на медиите ".

Руският външен министър Сергей Лавров през днешния ден разкритикува френския проектозакон против подправените вести, за който Макрон загатна при започване на месеца.

"Само една партия ще дефинира кое е подправена вест, без да има разисквания, без доказателства, отхвърляйки всевъзможни причини ", сподели Лавров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР