Телевизията явно не е достатъчна, затова руската пропаганда на войната

...
Телевизията явно не е достатъчна, затова руската пропаганда на войната
Коментари Харесай

Много съм доволен, че отидохте да избивате хора. Как Путин воюва в руските училища

Телевизията очевидно не е задоволителна, по тази причина съветската агитация на войната навлезе в учебните заведения и детските градини в цялата страна.

Още при започване на март голям брой учебни заведения и детски градини в страната започнаха да разгласяват наличие, с което поддържат войната в обществените мрежи и медиите. Те пропагандират латинската писмен знак Z, която Русия трансформира в знак на поддръжката за нашествието, а на Запад взеха да я оприличават на фашистка свастика.

В началото на март тези изяви в учебни заведения и детски градини изглеждаха спорадични, само че през днешния ден те към този момент са синхронизирани с представителите на локалната и държавна власт. Децата учат песни, пишат писма и слушат беседи за „ истината “ за войната в Украйна. Много родители не са съгласни с това, само че нямат огромна опция да му се опълчват.
Децата и буквата Z
В средата на март в град Елинсенвара, република Карелия, възпитаници излязоха на снега и застанаха под формата на буквата „ Z ”. Това деяние беше за да отбележат 8-ата годишнина от противозаконната анексия на полуостров Крим. На фотографията доста от тях държат и съветския байрак. Според шефа на учебното заведение в това няма нищо неприятно.

„ Ако децата стоят с флага, това неприятно ли е в действителност? Това не е фашистката свастика. Да, то е в поддръжка на армията, само че аз мисля, че би трябвало да поддържаме армията. Трябва да отглеждаме патриоти “, сподели шефът на учебното заведение пред Свободна Европа.
 Децата от учебното заведение в Елинсенвара
Случаят надалеч не е неповторим.

На 23 март възпитаници и деца в предучилищни групи в градчето Майск, област Иркутск, взеха присъединяване във флашмоб под надпис „ Не изоставяме своите “. Събитието беше в поддръжка на съветските бойци за „ специфичната интервенция “ в Украйна.

Инструкции за сходни събития и занимания за възпитаници се спускат от голям брой регионални управи в цялата страна. Те приканват за всеобщо включване във всички начинания и дават за образец децата и просветителните институции, които към този момент са се присъединили в тях.

В изявленията в обществените мрежи се употребяват голям брой разновидности на хаштагове, които включват латинската писмен знак Z, както и военни слогани, които се популяризират от държавните медии в страната. Подобен е да вземем за пример апелът #Zamir (букв. „ за мир “),#Zour, #ЕР (от Единна Русия).

В тази обстановка на напред във времето излизат и членовете на локалните структури на ръководещата партия на Путин "Единна Русия ". В уилище в Санкт Петербург да вземем за пример секретарката на локалната организация на партията Светлана Бабак изнася лекция за това по какъв начин би трябвало „ да се поддържат дейностите на съветския президент и съветската войска “, както и че се води „ осведомителна война против Русия “.

Символът Z и поддръжката за съветската войска не са единствените знаци и послания, който влизат в приложимост в учебните заведения. Сред пропагандата, в която се въвличат и децата, на напред във времето излизат и знаци от комунистическия интервал, които са и във прослава на Червената войска.
„ От Камчатка до Одеса на Москва е интереса “
Сред знаците, които намират място в материалите за и от децата, се срещат и тези от преди измененията при започване на 90-те. Така да вземем за пример буквата Z на доста места се изписва с „ георгиевската лента “. Лентата е знак още от царския интервал, само че по-късно е призната и от комунистите по отношение на успеха на Съюз на съветските социалистически републики във Втората Световна война, която в страната е позната като Великата Отечествена война.

След анексията на Крим и окупацията на части от Луганска и Донецка област георгиевската лента е част от знаците на експанзивната политика на Москва в посока на Украйна. „ На въоръжение “ е призната и алената звезда – още веднъж асоциирана със Съюз на съветските социалистически републики и Червената войска.

Част от това наподобява като подготовка за 9 май, когато в Русия се отбелязва успеха във Втората международна война. В някои учебни заведения към този момент се учи и специфична ария, която съгласно възпитаници и родители ще се пее точно на празника.

Песента е писана откакто Русия завладява Крим и откакто проруски сепаратисти окупират региона на Донбас. Премиерата на песента е на 3 октомври 2014 година Изпълнителката е Вика Циганова, която през 2018 година е покровител на Путин по време на президентските избори.

се рисуват границите на „ съветските земи “, в които се оказват украинските градове Одеса, Луганск, Донецк, молдовският район на Приднестровието и американският щат Аляска.

„ От Камчатка до Одеса

На Москва е интереса.

Защото помним ний

Географията ни.

От Тува до Приазовието,

от Курилите до Приднестровието,

от Донецк до Кремъл чак

все Родина ни е отново.

Припев:

Родина моя е това,

да не я разделяме зова.

Русия Майка ни е тя,

това е съветската земя.

И от Крим, та до Надима,

Свещена Рус е неделима.

С необятните земи

Бог самият ни подари.

Дето до сърцето ни е близко –

от Славянск и до Норилска,

от Луганск до Кремъл чак,

Все Родина ни е отново.

Припев:

Съединени американски щати го знае, знае НАТО,

Чуждото не ни е драго.

Ние непознатото не взимаме,

а отнетото си връщаме.

Знаем, помним и не ще забравим,

по какъв начин земята да си браним.

От Аляска и до Кремъл чак,

все Родина ни е отново.*

Родителите не знаят с какво тъкмо се занимават децата им в учебно заведение и не знаят, че те учат такава ария.

„ Разбрах за текста инцидентно. Моят наследник не ми е казвал нищо за това. Ако би трябвало да съм почтена, с изключение на Москва и Калининград, той би се затруднил да назове други имена на градове в Русия “, написа една майка в обществените мрежи.
„ Много съм удовлетворен, че отидохте да избивате хора “
Част от акцията е обвързвана с писането на писма от децата за бойците на фронта. Те, несъмнено, също са украсени със Z, георгиевска лентичка, алена звезда и съветски байрак.

Тази действия не се одобряват с наслада от всички възпитаници и учители.

„ Какво би трябвало да напиша? „ Много съм удовлетворен, че отидохте да убивате хора “? Питах другите какво пишат. Те ми споделиха, че са написали каквото би трябвало, с цел да не им крещят учителите. Някои са си намерили сходни текстове в интернет и са ги преписали. Едно момиче просто е видяло всички синоними на „ храбър “ и ги е употребило всичките “, сподели пред Свободна Европа един деветокласник.

Една преподавателка от Калининград, която твърди, че поддържа „ специфичната интервенция “, само че все пак намира за лицемерно даването на сходни задания на възпитаници, отхвърля да го прави.

„ Не мисля, че децата могат да схванат вярно сходни комплицирани въпроси. Всъщност, доста от възрастните също не съумяват “, споделя тя.
Извинителна записка за агитация
Някои родители също не са съгласни с метода, по който пропагандата застига децата им. Преди седмица шестгодишният наследник на Александър Соломко, който посещава детска градина в Санкт Петербург, се прибира насълзен у дома. Александър и жена му са резервисти, а синът им е бил смутен от опцията те да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Родителите вземат решение да посетят градината. На място те заварват стени, порти и прозорци, покрити с пропагандни материали като буквата Z и други провоенни слогани.

„ Решихме да приказваме с директорката на учебното заведение, която се оказа напълно естествен човек. Тя самата сподели, че не поддържа концепцията за поднасяне на агитация на децата. Тя даде обещание да махне всички пропагандни материали до няколко дни. След два дни отидохме назад и всичко беше махното “, споделя Соломко.

Някои от общинските управи се пробват да се оправят с недоволството на родителите по различен метод. В Санкт Петербург един от представителите на градската администрация Валери Бовар, взема решение да вкара опция за родителите да пишат извинителна записка за децата си. С нея те се освобождават от „ присъединяване в събития, които са ориентирани към поддръжката за въоръжените сили...по време на специфичната военна интервенция на територията на суверенната страна Украйна “.

В текста на бележката се включват и текстовете на конституцията, свързани със закона за образованието и отбраната на персоналната информация, която сходни демонстарции нарушават.

*Превод от съветски Татяна Ваксберг
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР