Телевизионният журналист и водещ Ангел Бончев е роден в Асеновград

...
Телевизионният журналист и водещ Ангел Бончев е роден в Асеновград
Коментари Харесай

Тв водещият Ангел Бончев: Лекарите издевателстват върху хората за пари

Телевизионният публицист и водещ Ангел Бончев е роден в Асеновград на 14 ноември 1983 година Учи актьорско майсторство в театралния лицей „ Любен Гройс “ в класа на проф. Елена Баева. От 2004 до 2006 година играе на сцената на Драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев ” в Шумен. А към този момент 12 години е водещ на новинарските излъчвания на телевизия „ Европа ”. Прави репортажи на разнородни тематики – от политика и стопанска система до спорт и музика. Автор е на няколко документални кино лентата, първият от които „ Голямата актриса на дребните функции ” е за актрисата Надя Тодорова. Вторият Ангел посвещава на своя покровител св. Нектарий – „ Чудотворецът свети Нектарий ”, а третият е за родния му град „ Светият град Асеновград “, на чиято територия има над 100 църкви и параклиси, а в покрайнините се намират пет от огромните български манастира. Тази година излезе и филмът му „ Светителят хирург ” за живота и популярните открития в медицината на светеца Лука Кримски вълшебник. Наскоро Ангел Бончев показа и детска брошура с житието и чудесата на светията „ Свети Лука Доктора ”, написа в новия си брой в. " ДОКТОР ".
- Господин Бончев, допускам, че сте израсли в семейство на вярващи хора.
- Да. Аз съм от Асеновград. Неслучайно един от филмите ми е „ Светият град Асеновград”, който споделя за духовността, непокътната през вековете в моя роден град. Целият град сме доста вярващи.

- Защо направихте филм за хирурга светия Лука Кримски, а по-късно и детска брошура за неговия живот?
Митрополит Николай има заслугата в България да има филм за св. Лука, тъй като митрополитът ме предложения да го направя. Той е гледал предходните мои два православни кино лентата, оценил е това, което върша, и избра мен. Явно и св. Лука е желал да има подобен филм за него и българите да се допрян до неговото дело, с цел да се обръщат молитвено към него и да може той да им оказва помощ посредством своята молитва пред Светата Троица.

- Разкажете за Лука Кримски като доктор.
- Светското му име е доктор Валентин Войно-Ясенецки. Завършил е Медицинския университет в Киев. Бил е и хирург, и духовник, ръкоположен е за архиепископ. Служи на Бога и на медицината. Наричали го хирурга в расо. Автор е на писания по анестезиология и хирургия. Става лекар на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Туркестанския университет. Оперирал е очи, кости, сухожилия, бил е също коремен хирург, даже е правил една мозъчна интервенция. В годините на изгнание по време на сталинските репресии му е неразрешено да лекува, само че той го е правил. И тъй като не е разполагал с операционна и принадлежности, е оперирал с кухненски нож и алкохол, а е
зашил раната с коса на болния
Това са документирани неща. Аз няма по какъв начин да си ги измисля. Лука Кримски е нямал несполучлива интервенция.
Един час дневно той приемал гратис хора, които нямали пари да отидат на доктор. Такова нещо в днешно време не виждаме. Лекарите издевателстват върху хората за пари. А в този момент желаят и децата да заплащат. Ами, дано да имат малко благосклонност. Няма да е неприятно лекарите да се срещнат с живота на св. Лука Кримски, да осмислят за какво той е имал вътрешната потребност да оказва помощ. Не съм сигурен, че днешните лекари имат такава потребност.


Светецът хирург Лука Кримски

Вярно, и ние публицистите, също може да бъдем упреквани в доста грехове и множеството от тях ще бъдат правилни. Ние също би трябвало да се замислим за това какво вършим и по какъв начин го вършим. Но от нас не зависи значително човешкият живот, както от лекарите. Лекарите държат човешкия живот в ръцете си и би трябвало да знаят, че действително не те го държат, а Бог. Но тяхната специалност е благословена свише и те носят огромна отговорност към останалите хора.

- На какво отдавате това, че св. Лука Кримски е нямал несполучлива интервенция? Може би молитвата към Бога му е пособия?
- Факт е, че той е започвал всяка интервенция с молитва, прекръствал е мястото, където е започвал да реже кожата, с кръст от йодна смес. Факт е, че в неговата операционна постоянно е имало икона на Богородица с младенеца и запалено кандило. Св. Лука. Кримски се е молил за своите пациенти. Нека се замислят днешните лекари – те молят ли се за своите пациенти, или за тях всеки от тях е просто следващата численост на конвейера?

- Как медици приказват за качествата на св. Лука Кримски?
- Те се обръщат към него с голямо страхопочитание и с молитвено очакване да им оказва помощ в тяхната работа. Защото медиците, които съм снимал във кино лентата, са вярващи и те чудесно осъзнават, че човек е венецът на божието създание. Ако хирургът, заставайки пред към този момент упоения пациент, осъзнае, че държи в ръцете си нещо скъпо, че държи живота на божие творение, с друга ангажираност би направил интервенцията. Неслучайно във кино лентата молим да се размени Хипократовата клетва, която поставят нашите лекари, с клетвата на св. Лука. От трудовете на св. Лука Кримски са изнесени 25 правила, по които се е водил той в лекарската си процедура. „ Аз одобрявам човешкия живот като висше богатство, залог за безконечен живот”, е споделил св. Лука Кримски, т.е. е приемал живота на всеки собствен пациент за скъп.


Бончев на премиерата на детската книга за св. Лука

- Какъв е приносът на св. Лука Кримски към здравната просвета?
- Свети Лука е оставил доста медицински писания. Независимо че е бил подложен на гонения от руската власт и 11 години е бил в изгнание, за неговия труд „ Гнойно-септична хирургия” хирургът получава „ Сталинска премия” I степен – най-високата премия по сталинско време в Съветския съюз.

- Кога св. Лука Кримски е канонизиран за светец?
- През 1996 година го канонизира Украинската православна черква, а през 2000 година и Руската православна черква. Св. Лука Кримски е един от най-великите светци на ХХ век. Умира на над 80-годишна възраст, като че ли поел всички заболявания на пациентите, които е избавил, – измъчен от подагра, диабет, зной, коронарна болест на сърцето, като в последните пет години от живота си е изцяло кьорав. Но той продължава да служи в църквата и изцяло кьорав без някой да разбере за това, тъй като е знаел прелестно разположението в храма. Неговата памет се празнува на 11 юни. Починал е през 1961 година Трикилометрова била колоната от признателни и вярващи хора, които са вървели след ковчега му да го изпратят в последния му земен път. Не можете да си визиите за каква голяма любов става въпрос. Макар че доста ги подхванах днешните лекари, само че надали някой от тях се радва на такава респект и любов. След години вадят мощите на св. Лука Кримски и ги излагат. Тогава още веднъж има голямо шествие. Частица от мощите му е в България – в митрополитския храм „ Света Марина” в Пловдив.

- Вие по какъв начин се грижите за своето здраве?
- Изобщо не се грижа за здравето си. За страдание, с всички неща, с които съм се заел, се изтощавам извънредно доста. Осъзнавам, че би трябвало да си обръщам малко повече внимание. Сега, като ме питате, се възнамерявам върху това.


На сцената на Шуменския спектакъл

- А боледували ли сте?
Не чак толкоз съществено. Като дете съм правил доста ангини досега, в който са ми махнали сливиците. Но това са естествени неща, от които е страдало всяко дете като мене в края на 80-те години. Отстраниха ми сливиците и всички проблеми завършиха. След това „ дадох” нагоре – здравето ми се възвърне.

- Случвало ли се е да сте болен и да четете новините?
- Много пъти. Винаги имам до себе си икона на св. Лука. Моят най-обичан светец е св. Нектарий, който доста ми е помагал. Но по този начин се случи, че имам в студиото икона на св. Лука.

- Какво ще посъветвате нашите читатели?
- Ще ги съветвам да не вършат като мен, а да си обръщат повече внимание на здравето. Също да не имат вяра на разнообразни препоръки в интернет, тъй като съгласно мен това са рискови неща. Нека се уповават на св. Лука, който дружно с техните сегашни лекари, може да им даде най-правилните препоръки, без те даже да схванат по какъв начин. Нека се обръщат с молитва към него, той в действителност оказва помощ. Много хора в днешно време са изпитали благодатта на изцелението след молитва пред мощите на св. Лука Кримски. При това и в документалния ми филм става въпрос за изцеления от сякаш нелечими заболявания.

Мара КАЛЧЕВА, в. " ДОКТОР "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР