Телевизионни, филмови и радио сценаристи излязоха по-рано днес на протест

...
Телевизионни, филмови и радио сценаристи излязоха по-рано днес на протест
Коментари Харесай

Телевизионни, филмови и радио сценаристи излязоха на протест пред НС

Телевизионни, кино и радио сценаристи излязоха по-рано през днешния ден на митинг пред Народното събрание, заяви БНР. Те упорстват за обективни контракти и хонорари

Българските сценаристи са солидарни с американските си сътрудници, които стачкуват от над 40 дни против студията и разпространяващите филми платформи.

Днешният митинг пред Народното събрание е проведен от Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи. Според асоциацията в България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил в миналото отплата от частните национални малките екрани за неведнъж лъчение на основаните от него творби. От съсловната организация желаят законови ограничения против тази порочна процедура.

Сценаристите упорстват народните представители да се срещнат с предложенията им. Те желаят също Министерството на културата да организира договаряния за групови контракти и да поеме ангажимент за краен период за подписването им.

Председателят на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи и ректор на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев разяснява: " В момента става дума за нещо, което в България изобщо нямаме. А то е отчисления на авторски права за основателите на аудио-визуални артикули, без значение дали са сценаристи, артисти, оператори. Освен това става дума за основаването на благоприятни условия за групови трудови контракти, възвръщане на авторските права след приключване на избран период, т.е. неща, които могат да оказват помощ на един човек, който желае да се занимава със сценаристика, да живее, а не да работи някъде на друго място и в свободното си време да се пробва да основава артикул. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР