Телерик е рожба на Кимкооп“, той е продукт на ПГУ

...
Телерик е рожба на Кимкооп“, той е продукт на ПГУ
Коментари Харесай

Офицер от разузнаването: Всички агенти за руско влияние са артисти от школата на Станиславски и Васил Терзиев е един от тях

" Телерик " е рожба на „ Кимкооп “, той е артикул на Първо главно управление (на ДС) и научно-техническото разузнаване

Спасението на страната минава само през тотална лустрация на съветските зависимости в държавната администрация, споделя в извънредно изявление пред Faktor.bg Лъчезар Тасев

Лъчезар Тасев е приключил радиоелектроника във Висшия машинно електротехнически институт – София. Професионалната му кариера минава през РЕСПРОМКОМПЛЕКТ, Управление научно-техническо разузнаване, Индустриално коопериране (подразделение към УНТР), ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ ЕООД. През 1985-87 година е специализирал в Япония, а 1987-88 е приключил школа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – Одинцово-СССР. Владее японски, британски, съветски език.

Интервю на Стойко Стоянов

-Г-н Тасев, вие сте някогашен чиновник на Управление научно-техническо разузнаване (УНТР) към Държавна сигурност и директен очевидец на основаването и финансирането на компании на специалнитеслужби, само че и на прикриването и замитането на следите им след рухването на комунизма. Актуална ли е и през днешния ден тази скандална тематика?

- Да, бил съм част от екип на Научно-техническото разузнаване. Може би нямаше да се връщам към този интервал, тъй като го считах за непрофесионално, само че доста от моите някогашни сътрудници се оказаха доста нагли и нахални. На тези събития съм бил директен очевидец и съм работил с всички към този момент упоменати и непознати лица в общественото пространство.

През 1992-1995 година направих опит да се опълчва на процеси, свързани със замазване и прикриване на финансови потоци, които изтекоха във външно-търговски компании, следени от Държавна сигурност и в джобовете на лица, които бяха свързани с това разузнаване. Но се оказах добряк - опитите да осветя тези процеси бяха несполучливи. Бях незаслужено дискредитиран и скандално уволнен от тогавашния началник на Националната разследваща работа Бригадир Аспарухов. Истината е, че хора от службите откраднаха доста пари от явните и неявни компании на разузнаването. Много от тези обири са добре разказани от публицистите Христо Христов и Григор Лилов. И тук напълно не става въпрос за измислици. Всичко, написано от тях, е истина, даже единствено част от истината! Първо основно ръководство се бе трансформирало в един санаториум-хранилка за синове, дъщери и всевъзможни родственици на измислени партизани, ремсисти, партийни и комсомолски функционери, които бяха безпределно надалеч от тези материи, само че доста желаеха да бъдат разведчици с дипломатически паспорти и имунитет. Най-точното определение за ситуацията в Първо главно управление (на ДС) и Управление „Научно-техническо разузнаване" бе „ действен мрак “. Разузнаването се ръководеше в по-голямата си част от оперативно необразовани лица. Група от по-младите чиновници опитахме да предизвикаме финансова проверка и основаване на синдикат в първите години след идването на демокрацията, да осветим подготвяната замяна и машинация, само че се оказахме идеалисти и наивници.

- Каква тъкмо беше схемата за прикриването на тези грабежи от тогавашните шефове, наследили в изискванията на народна власт някогашните структури на Държавна сигурност?

- Неявните компании на разузнаването започнаха да се образуват още преди 1989 година. Това бе съпроводено и с финансирането им. Какво се случи през средата на 1989 година - стартира пречистване и заличаване на оперативните каузи, като преди този момент те бяха микрофилмирани. Защо - с цел да се прикрият следите от направените обири и идните такива. Няма към този момент никаква информация в работните каузи за платените пари на измислената агентура, да не приказваме за прочистените нелегално каузи на сътрудник „ Румянцев “, зад което стои персонално Бриго Аспарухов, на писателя Георги Марков и други Отговорност за всичко това носят генералите Бригадир Аспарухов, Владо Тодоров, Тодор Бояджиев, Георги Савов, Любен Гоцев, президентът Желев… Логичното пояснение е, че най-вероятно те са съветски сътрудници или подвластни от хора на Кремъл.

От работните им досиета беше изчистена целеустремено информацията за получавани големи суми. Лично аз съм очевидец по какъв начин на вербуван непознат сътрудник, който трябваше да дава значима информация за основаването на супер компютър, на два пъти му броиха по 200 хиляди $. Той не свърши никаква работа, само че прибра парите, а по-късно се оказа, че е в бордове на нововъзникнали компании още в първите години на демокрацията, ръководени от хора на Държавна сигурност. Тъжната истина е, че Бригадир Аспарухов потуши всички опити за осветление на тези мръсни процеси. Да не забравяме, че той е индивидът, който смъкна първото демократично определено държавно управление на Съюз на демократичните сили с измислени афери. Аз го дадох под съд за гореописаните дейности от негова страна, както и за нанесените ми обиди и уволняване, за претърпян стрес. Но правосъдното дело се проточи към пет години и приключи с крах за мен, тъй като бях предаден от значими очевидци, които бяха манипулирани и притискани от хора от службите. За всички тези механизми бях написал обстоен отчет до президента Желев, а в следствие уведомих в персонален диалог и президента Петър Стоянов. Усилията ми останаха без резултат. Бях уведомил и всички депутати от тогавашното Съюз на демократичните сили, само че отново без никакъв резултат. Изводът е един – едната част бяха дилетанти, а другата - бяха корумпирани и участваха в сюжета. За да не звучат думите ми голословно ползвам в края на изявлението факсимилета от мои изявления от началото на 90-те години в българските медии. Да се види, че повече от 30 години съм се посветил на осветяването на тези незаконни процеси.

 l_tasev2.jpg

-Публична загадка е, че в тези години Държавна сигурност е била по-малкият брат на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), знаеха ли руснаците за тези интервенции, по техни схеми ли ставаха вербовките и раздаванетона средства?

- До 1989 във всички оперативни ръководства имаше руски надзорници, които получаваха също всички оперативни грами, т.е. те знаеха всичко за всички български обекти и всички мероприятия на специфичните служби. Чисто и просто руснаците са доста положителни във вербовките… Използват едни и същи способи за вербовка още 1840-1860 година, едни и същи схеми.

- Какви са най-срещаните разновидности за вербовка по съветски пример?

- Вербовка и маршрутизиране на студенти и оперативни служащи в влиятелни университети, които постоянно са били обекти за агентурно навлизане (ОАП). В множеството случаи им заплащат образованието, тъй като те са бъдещите сполучливи предприемачи и политици. Този контингент се оказва доста елементарен за манипулиране – с пари, хомосексуализъм, любовни афери с дами, за който се събира компрометираща информация, документирана и филмирана.

Такъв ОАП от основаването си е и Американският университет в Благоевград, както и Нов български университет, Софийският университет и други Примерите са доста – от времето на Кошлуков насам и съвсем всички юпита, които бяха в Съюз на демократичните сили и ДСБ, минаха през ДБГ на Кунева и акустираха в ГЕРБ, а през днешния ден са под дърво и камък. При руснаците няма инцидентни неща и няма пропуски. Ето да вземем за пример - звездата Васил Терзиев е бил леден, а след това е в настоятелството на Американския университет, който по своята същина е съветски ОАП. Това е огромен пропуск на Американския университет! Всички положителни студенти, представляващи интерес за идеите на Кремъл, чрез финансови инжекции, както и цялостно или отчасти възнаграждение на образованието им попадат в съветска взаимозависимост!

Всички специфични служби, Външно министерство, Министерство на вътрешните работи, митници и Информационно обслужване са пропити от съветска агентура.Същото е и във компании на Научно-техническото разузнаване, които удостоверяват схемата - страната финансира основаването им, след което те биват приватизирани (повечето от тях имат съветски зависимости - на основаване, развиване, източване и навлизане, б.а.).

- Мит ли е, че в първите години на демокрацията сътрудници и офицери на Държавна сигурност са вградени сполучливо във компании и корпорации, получавайки особено финансиране?

-Не е мит – действителност е. Такава е да вземем за пример Индустриално коопериране (подразделение към УНТР) - там съм работил няколко години, дружно с доста забавни персони, които през днешния ден са на дейни позиции в страната. Това беше нй-богатата компания на разузнаването, притежаваше няколко десетки милиона $ капитал, само че в годините на народна власт се оказа изцяло източена. От такова равнище бяха и КИНТЕКС, и „ Химимпорт “. Всичките ръководители, участващи в източването им, са били чиновници на Научно-техническото разузнаване и Първо основно ръководство на Държавна сигурност. Например Владимир Серкеджиев и неговата компания ТЕОМА получи финансиране от 1,5 млн. паунда, като се задължи да върне кредитирането по левовата равноценност след 10 години. А Владо Серкеджиев е наследник на ген. Нанка Серкеджиева- началник на архивите на Министерство на вътрешните работи, която унищожава огромна част от тях по разпореждане на ген. Семерджиев – всички те съветски сътрудници. През интервала на източването на Индустриално коопериране (подразделение към УНТР) като юридически консултант се подвизаваше и един сегашен професор от Алма Матер. Там неслучайно беше и Маша Бисерова – брачна половинка на Христо Бисеров. Част от тези схеми бе и „ Мултигруп “ - заместител на Илия Павлов бе Борислав Геновски, чиновник на Първо главно управление (на ДС), а вицепрезидент бе Стоян Денчев, разгласен за сътрудник на Държавна сигурност. Какво да приказваме за последния началник на Шести отдел Димитър Иванов.

Подобна е обстановката и сВИС – единият от заместниците на Васил Илиев бе чиновник от отдел 04 на Първо главно управление (на ДС). В същата скица на обвързаности са иМАТХИМ, АВАЛА, ВЕКОТРОН, КИНТЕКС - цялото управление на тези компании бяха чиновници и началници от Управление „Научно-техническо разузнаване" и Първо главно управление (на ДС). Как да подминем БОНМАРИН на Георги Бонин – най-голямата компания в морския превоз, която печели концесията на летищата във Варна и Бургас; както и Българската търговско-промишлена палата с Цветан Симеонов - дълготраен закрепостен началник на Българската комерсиално промишлена палата. Той, дружно с началника на отдел 05 - Стефан Стоянов Дончев, направиха една от първите компании на разузнаването, която финансира новосъздадената тогава Международна ортодоксална банка „ Свети Никола “, с управление, формирано единствено от „ топ разузнавачи “ от Първо главно управление (на ДС) и Управление „Научно-техническо разузнаване". В този тим е и фирматаКАПЕЛЕН на Милко Михов, спечелила по подозрителен път състезанието за български паспорти. Пак в Държавна сигурност е и генезисът на Банка „ Славяни “, наЧастна земеделска капиталова банка и така нататък Така можем да стигнем чак добившия началник на Националната разследваща работа ген. Кирчо Киров, наказан на две инстанции за заграбване на 5 млн. лв.. Но най-знаково при всички тези случаи е, че забърканите в схемите лица с очевидни и неявни компании бяха синове, дъщери, снахи, зетьове и родственици на измислени генерали и партизани, съвсем без никакви изключения. Прочистването на архива на Националната разследваща работа и замитането на следите завърши на 23 ноември 2006 година, със показаното като самоубийството на шефа на архива Божидар Дойчев в неговия кабинет!

- Но очевидно има и положителни образци като претендентът за кмет на София Васил Терзиев - той твърди, че всичко е постигнал самичък, със персонални спестявания е основал империята „ Телерик “?

- Да твърдиш, че си постигнал всичко самичък (Васил Терзиев) звучи доста прочувствено, само че обстоятелствата демонстрират тъкмо противоположното. Излезе към този момент задоволително информация, че „ Телерик “ напълно не е плод единствено на „ гения “ на Васил Терзиев и приятелите му. Генезисът му е закодиран във компанията „ Кимкооп “. Бих споделил октоподът Кимкооп – един типичен съветски план за въздействие. Без никакви подозрения кооперацията е основана от хора от Научно-техническото разузнаване и Първо главно управление (на ДС). Известни са имената на офицера от ПГУ-IV Христо Димитров Караколев, на Златко Златев- сътрудник Карл, както и на Александър Петров Трифонов - офицер от Първо главно управление (на ДС). Трифонов е резидент на отраслова резидентура в Министерство на машиностроенето - шеф на Дирекция „ Лицензи, патенти и международно-техническо съдействие “, който има грамоти от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той е защитил докторантура при Стоян Денчев (УНИБИТ – така наречен Библиотекарски институт, б.а.), главен преподавател е в съветската резидентурна група „ Брод за България " и списание „ СИГУРНОСТ “, където членове са Николай Малинов, Дърева, Валентин Вацев, Нако Стефанов, Андрей Пантев, Тодор Бояджиев (вече мъртвец, б.а.), Явор Дачков, Иво Христов, президентът Радев, Нешка Робева, проф. Пламен Киров, Боян Чуков, ген. Стоимен Стоименов и други През такива придвижвания става зареждането на съветската агентура за въздействие у нас. Ръководител на „ Брод за България “ не инцидентно е Лазар Мурджев (син на Димитър Мурджев – персонална защита на Людмила Живкова и Андрей Луканов, без подозрения сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или ГРУ). Цялото семейство на Тодор Живков е било заобиколено от сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - това е главен принцип на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Сега напълно неслучайно се твърди, че и синът на Трифонов е в изборната игра - претендент за кмет на регион Лозенец от Български социалдемократи.

Христо Караколев е другият създател на „ Кимкооп “. Има един чуждестранен мандат в Норвегия, там се засича с Огнян Дойнов, който е дипломат, построява два хотела в Равда със подозрително взаимно норвежко финансиране - " Равда Сън Сии 1 " и " Равда Сън Сии 2 ".

Бащата на Васил Терзиев – Александър Терзиев, евентуално взе участие задочно, тъй като при учредяването на компанията в далечната 1990 година той към момента е на задгранична командировка в Съединени американски щати. Бивш резидент в Ню Йорк, представян от наследник му Васил за търговски представител. За него е основана специфична компания на Научно техническото разузнаване – МАТХИМ.

Неслучайна е и връзката с " Кимкооп " на Иван Георгиев Вачев – началник на 4-ти независим отдел на Държавна сигурност, преименуван в Управление за Защита средствата за връзки в Министерство на вътрешните работи, и на Валерий Петров Владинов – старши специалист, участващ по-късно в схеми с ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ ЕООД, като чиновници в „ Кимкооп “.

-Но играчите в задругата „ Кимкооп “ отминават с безмълвие всички разкрития в общественото пространство?

-Мълчанието им е въпрос на тактичност. Не чух от тези хора отговор на въпроса на първия началник на комисията по досиетата Методи Андреев – правилно ли е, че трима от бащите на „ Телерик “ са щатни офицери на Държавна сигурност – те не опровергават? А по какъв начин да разбираме мълчанието им – може би като знак за единодушие?

-Въпреки разкритията за обвързаностина " Телерик " с Държавна сигурност, социолозите дават безапелационна преднина на Васил Терзиев в изборната конкуренция в столицата?

- Васил Терзиев не е безапелационен в изказванията си. Той не е бил главният учащ фактор и мотор в " Телерик ", тъй като е приключил специалността „ Публична администрация “. Той е подсигурявал финансирането…

За всеки честен човек изнесените в пресата причини са задоволителна причина да се отдръпна от конкуренцията. Но Терзиев е прекомерно упорит и има вяра, че всичко в този живот му се поставя по рождение. Видяхме, че партиите, които го издигнаха, също не посмях да го отдръпват, тъй като Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов по мои наблюдения са също съветски планове, а момчетата от " Телерик " са им съществени спонсори.

Нямам пояснение, за какво ген. Атанасов приема всичко това. Тези обстоятелства и условия би трябвало да са му известни, бил е началник на НСС. Много чудноват е фактът, че той е склонен и поддържа това лице.За мен ДСБ бе единствената дясна партия в тази измислена коалиция.

Резултатът е реализиран – осъществено е поетапно обезличаване на дясното. А това е в полза на Русия. Обезличаването на дясното води до разколебаване измежду неговите последователи и измежду жителите, а това е причина за нестабилна България с резултати за неустойчив Европейски съюз!

Досега постоянно съм дал своя вот за ДСБ, само че те се трансфораха в патерица на леви партии и нечисти интереси…

Понеже руснаците постоянно имат авариен вид – той се споделя Борис Бонев. По моя преценка също е съветски план!

Така наподобяват положителните разведчици и сътрудници за въздействие, които работеха и не престават да работят за „ просперитета “ на България.

Да, те са актьори, огромни актьори от школата на Станиславски…и Васил Терзиев е един от тях…

-Има ли късмет обществото да се откъсне от това убийствено съветско задкулисие?

-Предварителните избори и полиграфът са единственото избавление. Единственият инструмент за справяне с съветската агентура е ПОЛИГРАФЪТ, наблягам. Всички претенденти за партийни водачи и обществени длъжности би трябвало да минават през полиграфа за съществуване на корупционни и съветски зависимости, без никакви изключения. България се нуждае от незабавна лустрация от съветските сътрудници за въздействие. Иначе нямаме бъдеще.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР