Телената ограда по българо-турската граница. Снимка: архивПреслужбата на Съвета на

...
Телената ограда по българо-турската граница. Снимка: архивПреслужбата на Съвета на
Коментари Харесай

Доклад на Съвета на Европа критикува България за лошо отношение към мигрантите

Телената ограда по българо-турската граница. Снимка: списък

Преслужбата на Съвета на Европа огласи сериозен отчет за България на дипломат Томаш Бочек, който е специфичен делегат на генералния секретар на съдебна експертиза по въпросите на миграцията и бежанците. Посланикът е бил на проверяваща задача в България от 13 до 17 ноември 2017 година и е установил съществени нарушавания на човешките права на търсещите леговище.
В отчета се отбелязва практиката на отбиване на мигрантите, опитващи се да преминат телената ограда по турско-българската граница, непредоставянето на информация на понятен за тях език, неналичието на правна помощ, административното затрудняване на молбите им за леговище и неприятните условия в центровете за настаняване. „ Тези проблеми поотделно или взети дружно провокират паника за спазването на член 2 (право на живот) и член 3 (забрана на нечовешкото отношение) “ на Европейската спогодба за првата на индивида, написа в документа, който до през днешния ден бе конфиденциален.
„ Някои законодателни промени по отношение на задържането на бежанци,приети по време на мигрантската рецесия, повдигат въпроси за основателното отнемане от независимост и за спазването на член 5 от конвенцията “ (право на независимост и сигурност). Специално се подлага на критика задържането на деца, само че държавното управление е похвалено, че се стреми да притегли в просветителната система децата на бежанци. Добавя се отрицателното отношение на общинските управления към искащите да се заселят на тяхната територия и се подлага на критика антимигрантската реторика на политиците, която се демонстрира най-ярко по време на избори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР