Телекомуникационният оператор Telenor демонстрира първия 5G видео разговор в България.

...
Телекомуникационният оператор Telenor демонстрира първия 5G видео разговор в България.
Коментари Харесай

Telenor показа първия 5G разговор в България

Телекомуникационният оператор Telenor показва първия 5G видео диалог в България. Той се реализира сред София и Хасково като част от акцията на телекома за осъществяване на на практика 5G проби. Участници в диалога бяха изпълнителният шеф на компанията Джейсън Кинг, министърът на превоза и известията Росен Желязков и известния български артист Башар Рахал, които размениха хрумвания за идващите местоположения за 5G проби.
Беше показан и медицински обзор, осъществен отдалечено благодарение на новата технология, която свърза централата на Telenor в София, болница " Пирогов " и кола за спешна помощ в Хасково. С 5G е огромна крачка напред в медицината, като технологията ще е доста потребна, изключително при незабавни случаи.
" Благодарение на тази революционна технология, достъпът до експертна здравна помощ ще бъде по-лесен даже за тези пациенти, които са на труднодостъпни места ", сподели ръководителят на " Пирогов " проф. доктор Асен Балтов.
В началото юли тpитe мобилни oпepaтopa y нac пoлyчиxa чecтoти, чpeз ĸoитo мoгaт дa изпpoбвaт възмoжнocтитe нa мpeжaтa oт нoвo пoĸoлeниe дo ĸpaя нa тaзи гoдинa. Πpeз cлeдвaщaтa ce oчaĸвaт и тъpгoвeтe, пъpвoнaчaлнo зa радио честотата от 3,5 GHz.
Теlеnоr ще се нуждае от oĸoлo 2 гoдини, с цел да пусне тъpгoвcĸa 5G мpeжa в Бългapия. Другите 2 водещи телекома у нас чакат да стартират да оферират услугата през 2020 година
Telenor ще тества 5G благодарение на 2 базови станции – една в централата им в София и една мобилна, която ще се движи из страната, демонстрирайки капацитета на 5G в разнообразни градове. С помощта на разнообразни обществено налични демонстрации в региона на производството, образованието, менторството, развлекателната промишленост и културата, телекомът ще изследва опциите на новото потомство мобилна технология. Telenor употребява мрежово съоръжение на китайската компания Huawei, която е един от най-големите производители на сходна техника.
Предизвикателствата пред развиването на 5G мрежите у нас главно са свързани с освобождението на нужните честоти, издаването на съответните разрешителни за създаване на базови станции и прекомерно високата цена за потребление на честотите. Държавата и телекомите работят за разрешаването на тези проблеми, увери транспортният министър Росен Желязков.
Телекомите у нас подхождат деликатно в конкуренцията за 5G, защото са нужни съществени вложения в съоръжение и създаване на съответната мрежова инфраструктура. Мрежите от ново потомство ще " стъпят " на актуалните 4G мрежи, които ще бъдат надградени, изясняват експерти.
" Има доста вероятни приложения и голям капацитет на 5G технологиите, с които те могат да допринесат за действителния живот. 5G е бъдещето, което ще разреши даването на по-комплексни високотехнологични услуги. 5G мрежите са комбиниране сред обичайните и нови мрежи ", изясни Владимир Радойчич, основен шеф " Технологии " на Telenor.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР