Телефонните измамници продължават да лъжат хората. Наред с добре познатите

...
Телефонните измамници продължават да лъжат хората. Наред с добре познатите
Коментари Харесай

Поредната нова схема: Ало измамници се представят за полицаи, търсещи лични данни

Телефонните измамници не престават да лъжат хората. Наред с добре познатите незаконни схеми, продължава и практиката мними полицейски чиновници да търсят персонални данни, номера на други телефони и домашни адреси за машинация, оповестява Българска национална телевизия.

Преди дни 68-годишен мъж от Сандански става следващата жертва на ало измамниците. Той дава 6000 лв. на привиден полицейски чиновник, който му се обажда на домашния телефон да желае неговото подпомагане с парична сума за залавянето на телефонни измамници.

Илия Сивиков няколко пъти е издирван по телефона за машинация. Разказва ни, че до в този момент постоянно разпознава лъжливите повиквания.

" Много постоянно се обаждат, те не знам дали по инцидентен принцип или въпреки всичко имат някаква информация от мобилните оператори, само че звънят постоянно. Опитах се един път да обясня, че просто не са уцелили индивида, само че стават пъклен нахални. Дори споделят: " Ще пратим хора да ви видят от близко! " - и по този начин нататък… Почнеш ли да се обясняваш, с цел да те вкарат в схемата стартират да те заплашват. Трябва да си внезапен и да не им обръщаш внимание ", поучава той.

По данни на полицията най-често жертви на заблуждения по телефона не престават да са възрастните хора.

" На нас ни викат: „ Децата ти са аварирали там и там, умират! ". Лъжат, измамници на всички места! " - споделя Лефтера.

" Аз съм на 90 години, само че по някаква случайност и шанс ли е, не знам, не ми се е случвало още. Слушам напътствията на експертите, на полицията, какво да съблюдаваме с цел да не бъдем ощетени и ограбени ", споделя Павел Манов.

За да не станат жертва на измами, от полицията поучават хората да са с нараснало внимание и съмнение към лица, които по телефона търсят пари. В случай, че им бъдат желани финансови средства, персонални данни или банкови сметки, значимо е хората незабавно да се свържат с близки, родственици или съседи и да позвънят на тел. 112.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР