Телефонните измамници намесиха и войната в Украйна. Това стана ясно

...
Телефонните измамници намесиха и войната в Украйна. Това стана ясно
Коментари Харесай

Нова мода при „ало“ измамите: Мошеници събират пари за войниците в Украйна

Телефонните измамници намесиха и войната в Украйна. Това стана ясно от известие на Апелативната прокуратура във Варна във връзка случая в Попово от 5 февруари т.г., когато жена на 90 години даде на измамници 5 хиляди лв., предава Лупа.бг.

В известието се споделя, че Районна прокуратура – Търговище управлява досъдебно произвеждане по член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс за машинация, осъществена по телефона, при която стара жена е въведена в подвеждане и в следствие от това е ощетена със сума пари.

В хода на следствието станало ясно, че на 5 февруари 2023 година 90-годишната жена от Попово получила позвъняване на домашния си телефон. В диалога тя била уверена, че би трябвало да помогне и да даде парични средства, като към познатия сюжети за оказване на подпомагане на полицията за залавяне на телефонни измамници бил прибавен и апел за помощ за потърпевшите от войната в Украйна. Възрастната жена подготвила сумата от 5000 лв. и ги хвърлила през терасата. По-късно схванала, че е станала жертва на машинация.

В схемата ролята на муле извършил 44-годишен мъж от града. Той кандидатствал по публикация за работа, оповестена в социална група в обществена мрежа. Според обявата трябвало да се правят транспортни услуги против възнаграждение. Така той бил зает да вземе сумата и да я транспортира до несъмнено място. Изяснява се дали той е имал визия, че става участник в незаконна скица.

Работата по случая продължава под управлението и надзора на Районна прокуратура – Търговище. Предприети са голям брой дейности за определяне на фактическите причинителите.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР