Телефоните ни могат да заменят тракерите при прогнозиране на продължителността

...
Коментари Харесай

Смартфоните могат да предсказват риска от смърт


Телефоните ни могат да заменят тракерите при прогнозиране на продължителността на живота (снимка: CC0 Public Domain)

Смартфонът на съвсем всекиго от нас евентуално вибрира няколко пъти дневно с разнообразни вести – известия от другари, заплащания по банкови сметки, предизвестия за времето. Но в бъдеще може да има различен тип уведомление, идващо от смарт телефона: известие от приложение, което планува риска от гибел през идващите години.

Ново изследване, оповестено в PLOS Digital Health, откри, че пасивното следене на данни за придвижване посредством датчиците на смарт телефоните може дейно да планува петгодишния риск от гибел за обещано лице – с към 70% акуратност. Изследването се основава на огромен брой доказателства, показващи корелации сред скоростта на вървене и общото здраве.

За да реализират точни прогнози за здравето и смъртността, досегашните изследвания нормално изискваха от участниците или да носят профилирани фитнес тракери 24/7, или да завършат „ проби за разбор на походката “ в лабораторни условия. Новото изследване обаче стъпва на концепцията, че данните за придвижване, събрани посредством датчиците в елементарните смарт телефони, могат да бъдат задоволителни, с цел да се създадат точни прогнози.
още по темата
Изследователите са разгледали огромен набор от данни, обхващащ 100 000 участници от UK Biobank. Хората са носели фитнес-тракери по една една седмица, като опитът е провеждан в продължение на пет години. Според откривателите, данните за интензитета на придвижване, събрани от фитнес-тракерите, са аналогични на данните, които могат да бъдат събрани от смарт телефоните в джобовете на хората.

Пак съгласно откривателите, данните могат да бъдат събрани от всевъзможен тип телефони, даже и семпли и евтини модели. Използвайки данни единствено от шест минути дневно за следене на интензивността на вървене, предсказващият логаритъм може да предложи оценки на риска от смъртност за пет години, които са толкоз точни, колкото тези, събрани от носимите устройства или по-сложно клинично тестване на походката.

„ Това е изключително значимо за задачите на справедливостта в опазването на здравето, като се има поради, че популациите с най-голям здравен риск постоянно разполагат с минимум запаси – тъй че хората, които е най-вероятно да имат евтини телефони, а не носими устройства, биха се възползвали най-вече от лесната оценка “, споделят откривателите.

„ Телефонните приложения могат да записват шест минути поредно вървене по време на ежедневния живот, след което да пресмятат планирани модели за стратификация на риска посредством разбор на популацията “, разясняват учените в отчет за резултатите от проучването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР