Телата на най-малко седем души са намерени в покрайнините на

...
Телата на най-малко седем души са намерени в покрайнините на
Коментари Харесай

Останките на поне седем души са открити край Банкя

Телата на минимум седем души са открити в покрайнините на София, покрай Банкя, а по случая е арестуван 51-годишен мъж, оповестява Министерство на вътрешните работи.

Водещата версия на криминалистите е, че става дума за противозаконни погребения на възрастни хора. Те са осъществявани е непосредственост до недействащи към този момент гробища на село Клисура. Разследващите не престават с идентифицирането на самоличността на умрелите.

Пред полицията задържаният е разказал, че от няколко години се занимава с противозаконни погребения. Той е оставен в ареста за 72 часа. Преди да му бъде повдигнато обвиняване той е разказал за доста повече заровени трупове, само че по-късно не е повторил показанията си. Взимал по 1000 лева за кремация. Той не се е признал за отговорен и упорства, че става дума за неточност, обясниха от прокуратурата.

По първични данни заровените са умряли в приюти в столицата. Предполага се, че мъжът е предложил уреждането на кремация, само че си е спестявал разноските. Близките са получавали урни с пепел, само че не е ясно какво е имало в тях.

Разследващи позволяват опцията на мястото да са заровени повече от седем тела. Към момента е открита самоличността на един от общо четирите мъжки натрупа, открити там. Останалите три са на дами, изясни шефът на отдел " Разследване " в столичната полиция Стойно Цветков. Той изясни, че става дума за възрастен мъж, който не поддържал връзка с двамата си сина и е умрял в болница. Децата му били известени и наели траурна организация да провежда всичко.

Предстои устанояваването на самоличността на останалите, само че процесът няма да е елементарен, разбра се от думите на Цветков. Телата са в напреднал етап на разложение и не могат да бъдат разпознати. Един от разновидностите е да се назначат ДНК експертизи, само че проверяващите би трябвало да знаят от кое място да вземат проби за съпоставяне, т.е. би трябвало да имат най-малко съмнение за фамилиите на умрелите.

Труповете са били заровени на плитко, сподели още Стойнов. Според него единствената връзка сред умрелите е индивидът, който е провел кремацията им.

" Аз не се сещам за подобен, меко казано, противен случай ", съобщи служителят на реда.

Говорителят на градската прокуратура в София Десислава Петрова също дефинира случая като казус. Тя изясни, че делото се води от районната прокуратура, само че поради спецификата си е взето на специфичен контрол.

Според бТВ в схемата е взела участие и траурна организация. Фирмата не работи от два дни.

Пред медията близки на умрелите описаха, че са обезпокоени за останките им. Жена показа, че и майка ѝ, и татко ѝ били кремирани, само че от кремацията на татко ѝ нямало след и тя не знаела къде е.

Сигналът за нерегламентираното гробище бил подаден от духовник до кметския наместник на Клисура. Информацията пристигнала от гробари, които забелязали човешките остатъци. Според бТВ задържаният мъж е признал за към 50 противозаконни погребения.

По-късно с реакция по проблема излязоха и общински съветници от Столичния общински съвет.

Оттам припомниха за затлачен отчет, направен от ръководителя на " Патриоти за София " Карлос Контрера е подписан и от Калоян Паргов(БСП) и Веселен Калановски (ДБ). Внесен е в Столична община на 5 май тази година и е отсрочен за разглеждане в СОС от предходната сесия на 12 май, само че се чака да бъде разискван в четвъртък 26 май. В отчета подборно се разказват аргументите, които постановат основаването на " краткотрайна комисия на Столичен общински съвет с предмет " Анализ на активността на Оперативна програма " Гробищни паркове ":

Оттам прибавят, че от време на време в Столична община и Столичен общински съвет постъпват сигнали и недоволства от жители за нередности и нарушавания както от чиновници на Оперативна програма " Гробищни паркове ", по този начин и от управлението на предприятието - шеф и заместник-директори. Назад във времето въз основа на сходни данни са осъществявани неведнъж инспекции (…). В резултат от установявани нарушавания, нередности, неуредици и пропуски са правени промени в Наредбата за погребално-обредната активност и структурата на общинското дружество за възстановяване на работа и недопускане на нерегламентирани практики от чиновници и ръководители. (...) Липсва, или по-скоро е лимитирана, опцията общинският съвет да реализира не фиктивен, а действителен надзор по ръководството на общинското дружество, спазването на Наредбата на територията на гробищните паркове и законосъобразното и оправдано разходване на средствата за прехрана, главен ремонт, създаване на инфраструктура на територията на този тип обществена общинска благосъстоятелност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР