Тектоничните плочи на интересите на водещите сили се задвижиха. Техният

...
Тектоничните плочи на интересите на водещите сили се задвижиха. Техният
Коментари Харесай

Близкият изток като прототип на полицентричността

Тектоничните плочи на ползите на водещите сили се задвижиха. Техният конфликт хвърля искри и води до огромни геополитически катаклизми. Може би европейският район в този момент е по-далеч от образуването на районна система за сигурност, в сравнение с единствено преди няколко години, написа програмният шеф на Валдайския клуб Андрей Сушенцов.

Светът е доста мобилен през последните тридесет години. В продължение на доста години релативно стабилната обстановка в Европа изглеждаше образцова за мнозина, а съществуващият там комплекс за сигурност се възприемаше като първообраз и модел за прекачване в други райони, в това число Близкия изток.

Виждаме обаче, че тектоничните плочи на ползите на водещите сили в този момент са в придвижване. Техният конфликт хвърля искри и води до огромни геополитически катаклизми. Може би европейският район в този момент е по-далеч от образуването на районна система за сигурност, в сравнение с единствено преди няколко години.

В Близкия изток сме очевидци на следващ кръг от принуждение, предизвикан от неразрешената рецесия в Палестина. Този дълготраен спор продължава от десетилетия, макар поредност от резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които трябваше да проправят пътя за разрешаването му.

Причините за рецесията са многоизмерни, само че в последната й фаза интензивно присъединяване взеха Съединени американски щати, които на процедура монополизираха мирния развой сред Израел и палестинците. В резултат на това взривоопасното статукво беше консервирано и в последна сметка експлодира.

Последствието от палестинската рецесия е преливането на неустойчивостта в района на Червено море, което докара до парализиране на транспортните и логистични процеси сред Южна Азия, Близкия изток и Европа и засегна забележителен дял от международната търговия.

Това насърчи огромните корабни компании да плават с техните контейнерни кораби и петролни танкери към Африка, вместо да поемат по късия маршрут през Суецкия канал и Червено море. Това единствено по себе си оказва огромно въздействие върху структурата на интернационалната търговия и индиректно върху структурата на международната стопанска система.

В актуалния свят нараства ролята на огромните центрове на мощ и районни сили, в това число доста страни от Близкия и Средния изток: Турция, Иран, Саудитска Арабия, Египет, Израел. В тази комплицирана настройка от ползи и взаимоотношения доста страни претърпяват ескалиращи спорове със своите съседи и извънрегионалните сили. Някои от огромните сили избират стратегически път да станат велика мощ, както да вземем за пример се пробва да направи Турция, като разгласи 21 век за собствен. Виждаме предпочитание за стратегическа автономност и засилен суверенитет в целия район.

Както във всяка преходна ера, интернационалните организации избледняват на назад във времето. Основните настоящи лица са националните страни, които умишлено работят настъпателно и интензивно, защитавайки своите ползи. Предизвикателството пред организациите е да намерят своята ниша в кипяща интернационална среда.

От епохи Русия е един от основните участници в близкоизточните процеси и взе участие в множеството многостранни преговорни формати. Мрежата от партньорства и съдружници сред Русия и страните от района става все по-плътна.

Руските ползи в района варират от въпроси на сигурността до енергетика, превоз, промишлен и софтуерен продан и филантропични връзки. В сферата на сигурността Русия интензивно прокарва концепцията си за основаване на зона в Близкия изток, свободна от оръжия за всеобщо поразяване и средства за тяхната доставка.

Русия е един от спонсорите на договарянията на петте страни с Иран по отношение на нуклеарната му стратегия и беше един от основателите на най-конструктивните хрумвания в границите на тези договаряния. По самодейност на Съединените щати това съглашение беше нарушено: имаше връщане обратно няколко години, а може би и десетилетия обратно.

Руското съдействие със страните производителки на нефт в района стана основата на съглашението ОПЕК+, което направи допустимо поддържането на постоянни и обективни цени на петрола на международния пазар в продължение на доста години.

Това съглашение укрепва престижа и автономията на Русия в подтекста на най-голямата геополитическа рецесия в Европа и оказва помощ на районните страни, търсещи автономност, да решат проблемите си. Руските цели за основаване на полицентричен международен ред се ускоряват и посредством взаимоотношение с страните в района.

Нито една от близкоизточните страни не е наложила наказания против страната ни. Напротив, те се оферират като платформи за интернационална икономическа, комерсиална и финансова активност. Това им разрешава да заемат ниши в търговията с нашата страна, които недружелюбните страни пропущат, изключвайки себе си от този развой. Тези страни показват неразумно стратегическо държание, до момента в който близкоизточните сили работят от позиция на здрав разсъдък и персонален интерес.

Въздействието на европейската рецесия върху Близкия изток стана индиректно. Опитът на Запада да окаже напън върху страните от Близкия изток по въпроса за връзките им с Русия и ултимативният му звук не се харесаха на районните сили, които се стремяха да заемат неутрална или опортюнистична позиция.

Виждаме, че утежняването на руско-западните връзки и опитът на Съединени американски щати да се възползват от рецесията, с цел да укрепят своето владичество, доведоха до нараснало напрежение в района. В резултат на това ехото на тази рецесия беше усложняването на връзките на Съединени американски щати с Иран и последователното ескалиране на напрежението.

Кризата в връзките сред Русия и Запада форсира упадъка на колониалните практики на западните сили, които започнаха да подреждат на разрастващите се страни по какъв начин да правят оценка протичащото се в връзките сред Запада и Русия. Страните от района уверено отхвърлят този недодялан рецидив на колониалната политика от предходни години. Системата на стопански връзки, която се развива през 20-ти век сред някогашни колонии, велики и районни сили, също не регистрира ползите на разрастващите се страни, не е уравновесена и се основава на неравноправен продан.

Сега тази система стартира да се балансира, изключително като се вземе поради фактът, че освен Русия, само че и Китай заема водеща позиция в района. Пекин се трансформира в един от главните консуматори на енергийни запаси и основава условия районните сили да изпитат по-добре опцията за самостоятелни дейности, без да е належащо да разчитат на връзките със Съединени американски щати, балансирайки сред тях, Китай, Русия и личните си ползи.

Това основава доста по-сложна картина, която към този момент няма постколониален темперамент. Днес районът може да се опише като самостоятелен и върховен. Отношенията на силите посред им и вътрешнорегионалните процеси ще дефинират природата на районната политика в доста по-голяма степен, в сравнение с връзките на Запада с районните сили, избрани по-рано.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8227Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед538988Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед170371Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед32472Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед24745Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед538988Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед170371Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166732Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед134888Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130433Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени  Проф. Иван Ангелов  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР