Текстът, станал известен като български вариант на закона Магнитски идва

...
Текстът, станал известен като български вариант на закона Магнитски идва
Коментари Харесай

Василев призна: Текстът на българския закон Магнитски идва от министерството на правосъдието

Текстът, станал прочут като български вид на закона " Магнитски " идва от министерството на правораздаването. Той е работен дружно с Министерство на вътрешните работи, МФ, Комисията за финансов контрол, Българска народна банка и няколко други институции, сподели министърът на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на националното заседание. Това е една от няколкото работни версии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Една година след случая " Магнитски " ние имаме законова празнина по проблема. Няма закон, който да отбрани нашата стопанска система от сходни случаи, уточни Василев. Миналата година казусът беше овладян, тъй като засегна относително дребен брой компании и хора, сподели министърът.

За мен е значимо да се изготви закон, който да е съгласуван с конституцията и законите и при положение на наказания, да има отбрана на икономката и на банковата система. В противоположен случай сме виждали по какъв начин страни в Европейски Съюз банки банкрутират, сподели министърът. Василев даде образец с банкрута на латвийска банка.

Имаме два типа наказания - европейски, в които участваме и ние, и други - външни. И двата типа наказания би трябвало да са законови уредени. Иначе поемаме голям риск за вреди за нашата стопанска система или за финансовата ни система, сподели Василев.

Работната група, подготвила текста, прочут като български вид на закона " Магнитски ", е образувана с решение от 2018 или 2019 година и след това с решение на Министерски съвет е освежен съставът, посочи финансовият министър.

Става въпрос за законопроекта, направен във Финансовото министерство, за който писа и разгласява целия му текст. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с ексклузивен орган, който ще прави наказателни описи без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите ще е отпред на специфичния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните описи.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че правят една от тези действия, след инспекция, ще се включват от държавното управление в специфичен Национален лист.
Освен това в проектозакона се планува да има Национален лист на обвързваните лица, където попадат тези, които са съдействали или са обезпечили материална помощ на лицата от Националния лист.

Законопроектът беше всеобщо жигосан от адвокати и политици като фашистки, мракобесен и нямащ нищо общо с демокрацията и правовата страна.

А в сряда за наказания по закона „ Магнитски “ и разгласи за оскъдни точки 1, 3 и 6 от Решение № 441 от 4 юни 2021 година на Министерския съвет за предприемане на дейности по отношение на наложените от Съединените американски щати наказания на български лица.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР