Текстът е препубликуван от .Той знае, че ще стане художник

...
Текстът е препубликуван от .Той знае, че ще стане художник
Коментари Харесай

Ясен Гюзелев и неговата страна на чудесата

Текстът е препубликуван от.

Той знае, че ще стане художник още от дете. Сам стартира да прави илюстрации по " Алиса в страната на чудесата " и " Дон Кихот " без нито един преподавател да му е сложил такава задача. Още тогава е уверен, че илюстрацията е региона, в която би трябвало да се развива.

Днес Ясен Гюзелев е един от най-известните български илюстратори , чието творчество е познато в Италия, Испания, Канада, Англия и други страни.

В края на 2021 година излезе първата монография на творчеството на Гюзелев с създател Красимир Илиев. Луксозният албум се състои от 288 страници, а публикуването му става допустимо с помощта на издателство " Рива ".

Изданието показва изкуството на илюстратора от началото на креативния му път. Включени са илюстрации към " Името на розата ", стихотворенията на Франсоа Вийон, " Пинокио ", " Царицата на пчелите ", " Алиса в страната на чудесата ", " Алиса в огледалния свят ", " Сократ ", " Орфей и Евридика ", " Микеланджело " и " Дон Кихот ", " Декамерон ".

 Ясен Гюзелев (меки корици)С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Радва ме, че да вземем за пример италиански издател ми е поръчал да рисувам Пинокио, че британски издател ми е поръчал да илюстрирам Оливър Туист. Това значи, че виждат в мен някакви качества, които са подобаващи за техните национални творби - нещо като " Под игото ". Да дадеш на чужденец да илюстрира това значи, че са те оценили изключително ", споделя той пред бТВ.

Вероятно най-известната творба на Гюзелев е илюстрацията на детските книги за Алиса на Луис Карол , които му носят голям брой интернационалните оценки. Сред тях е сребърен орден от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк, Съединени американски щати през 2004 година Обявен е за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година Той е притежател и на българската премия " Хр. Г. Данов " за най-добре илюстрирана книга за 2010 година

Освен че избира класическите творби, Гюзелев има и характерен ренесансов жанр. Рисува " старомодно " - на ръка, с молив, в малко и затрупано с книги ателие в центъра на София. При всяка нова задача, той учи със седмици елементи за творбата и епохата му, с цел да сътвори най-после едно неповторимо свое изображение.

" Задължително би трябвало да вляза в епохата, в характера на времето ", споделя той в изявление за " Капитал ".

" Дали ще съм в антична Гърция, в антична Атина, когато Сократ се разхожда и приказва със своите съграждани, или при започване на ХХ век - това е част от уменията на илюстратора - да може да прескача през другите столетия, книги, артефакти, всичко! ", споделя Гюзелев.

 Ясен Гюзелев (твърди корици)С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София в семейство на актьори. Той е наследник на оперния артист Никола Гюзелев, а брат му е художникът Чавдар Гюзелев. Завършва Художествената академия през 1990 година, след което за малко работи в Италия. След завръщането си в България той продължава да работи за някои от най-големите издатели и списания в Европа.

Творческият му развой до ден сегашен остава еднакъв . Всеки път, като стартира нова книга, изпитва " нещо като боязън ". Казва, че заживява за няколко месеца с героите и в епохата на книгата, която илюстрира. След това към този момент стартира да " вижда " по какъв начин илюстрациите ще станат. Най-голямото удостоверение за неговата отдаденост към работата е, че и най-известната му творба, и щерка му се споделят по един и същи метод. Алиса.

 Вероятно най-известната творба на Гюзелев е илюстрацията на детските книги за Алиса на Луис Карол
© Красимир Юскеселиев, Днвник

Вероятно най-известната творба на Гюзелев е илюстрацията на детските книги за Алиса на Луис Карол
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР