Текстът е препубликуван от .По случай 125-годишния си рожден The

...
Текстът е препубликуван от .По случай 125-годишния си рожден The
Коментари Харесай

"Да убиеш Присмехулник" – наистина ли е най-добрата книга за последните 125 години

Текстът е препубликуван от.

По случай 125-годишния си рожден The New York Times Book Review предложения читателите си да предлагат най-хубавата книга, оповестена през този интервал. Един жест, който напомня първите десетилетия на Book Review, когато усета и желанията на читатели постоянно са били засягани в изданието посредством показване на обичаните им книги, разкази и стихотворения.

Макар да не е научно изследване, резултатите от анкетата са забавни, защото в тях са включени представители от 50 щата и 67 страни, наброяващи над 200 000 . От всичките читатели, номинирали книга, единствено 31% са избрали такава, попаднала в листата с 25-те финалисти. Големият победител в анкетата е " Да убиеш присмехулник " на Харпър Ли. Което не е шокиращо, поради обстоятелството, че романът е включен в образователната стратегия в Америка и е международен бестселър, класика в американската литература и се смята за едно от най-хубавите творби на ХХ век.

Все отново, когато разгласяваме една книга за " най-хубавата книга от последните 125 години ", е значимо да имаме поради демографията на читателите, които я избират. Само 16% от клиентите живеят отвън Щатите . Като възраст, разпределението е следното: 29% 18-29 годишни, 34% 30-49 годишни, 17% 50-64 годишни и 20% над 65 (това, несъмнено, не значи, че тези хора четат тъкмо Book Review, само че е забавна статистика).

The New York Times е елитарно издание, 72% от читателите са висшисти и съвсем толкоз (71%) са бели. Тоест, както заключва и Джон Уорнър от Chicago Tribune, " въз основа на демографските индикатори можем да предположим, че болшинството от участниците в изследването са бели читатели, на възраст към десетилетие от моята (51) ".

 Да убиеш присмехулникС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Следователно, за самоосъзнатите бели читатели, доста от които за първи път са се докоснали с несправедливостта на расизма посредством " Да убиеш присмехулник " - това е извънредно значима книга. И това не е неприятно. Напротив, романът е заслужил мястото си на международната литературна сцена . Работата на Харпър Ли е поучителна и забавна за разискване. Същото важи за тримата писатели - Джон Стайнбек, Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър - получили номинации за седем от своите книги. Джеймс Болдуин, Маргарет Атууд и Вирджиния Улф имат по пет номинирани книги.

 Колекция „ Да убиеш присмехулник “С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Книгите на второ, трето, четвърто и пето място, а точно " Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена " на Дж. Р. Р Толкин, " 1984 " на Джордж Оруел, " Сто години самотност " на Габриел Гарсия Маркес и " Възлюбена " на Тони Морисън.

Но когато преглеждаме ранглиста на The New York Times Book Review (колкото и авторитетно да е изданието), би трябвало с изключение на да прибавим номинираните книги в листата си за четене, да се замислим кои книги не са номинирани. Защото това включва литературата на множеството от 67-те интервюирани страни. Включва също по този начин и всички книги от чернокожи създатели, които описват за расизма от първо лице.

За всеки от нас " най-хубавата книга " значи нещо друго . Може да е книга, с която сме израснали; която ни е обогатила интелектуално; която ни е вдъхновила; която ни е подтикнала да опитаме нещо ново описът продължава до привършване на читателите. А колкото повече разнообразни хора споделят " най-хубавата книга " за тях, толкоз повече ще се обогатяваме взаимно. Литературата живее отвън демографията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР