Текстът е препубликуван от Да го наречем Иван. Някога, преди

...
Текстът е препубликуван от Да го наречем Иван. Някога, преди
Коментари Харесай

Съжители по неволя

Текстът е препубликуван от

Да го назовем Иван. Някога, преди най-малко десетилетие и две смени на собствеността, е живял в къщата, която купихме със фамилията ми през 2016-та. Оттогава не минава и месец, в който да не го търсят у дома от Национална агенция за приходите или от Общината за неплатени налози. Търсят го и частни правосъдни реализатори, банки и мобилни оператори, на които е дебитор. Лепят предупредителни бележки на нашата врата.

Иван не е единствен. Заедно с него на нашия адрес " живее "... дано я назовем Мария. Нея също я търсят от време на време за неплатени налози и отговорности. Тя има и наследник, който също се води, че живее у нас.

Тази история, въпреки с герои с сменени имена, е напълно действителна. И за жалост, доста постоянно срещана.

Нежелани съжители по документи имат доста български фамилии

поради недостатъци на системата за адресна регистрация у нас, наследени с години.

" Всяко лице е длъжно в период от 30 дни да съобщи смяната на сегашния си адрес. " Това гласи член 99, алинея 1 от Закона за гражданската регистрация. Дотук добре, само че от немарливост или напълно съзнателно доста хора като Иван и Мария не заявяват настоящия си адрес пред страната. На доктрина това се глоби, само че в реалност мъчно се открива. Отделно, че администрацията не поставя никакви старания да открива и глоби такива нарушавания. Вместо това продължава неефикасно да търси длъжниците си там, където те явно от дълго време не живеят. И по този начин - години наред.

Ако Иван и Мария не желаят да бъдат намирани елементарно, те нямат особена причина да трансформират завареното си състояние. То им дава опция да се крият от кредиторите си и да бавят заплащания на сметки и налози. А в това време да имат изцяло годна адресна регистрация от времето, когато са били притежатели, наематели или ползватели на обещано жилище.

На новите притежатели на това жилище обаче те освен предизвикват неудобството да получават нежелана преписка и да бъдат посещавани от призовкари, правосъдни реализатори или колекторски компании. В по-крайната догадка - при прекалено много лица, регистрирани на един адрес - изцяло е допустимо на новия притежател на жилището, негов родственик или наемател

да бъде отказано осъществяване на адресна регистрация

заради нарушение на член 92, алинея 10 от ЗГР, а точно надвишаване на двукратния брой на лицата, които всекидневно могат да населяват съответното жилище. Този брой се пресмята по отношение на жилищната повърхност, като " на едно лице се падат не по-малко от 10 кв.м ", указва законът.

Дори когато Иван и Мария си възобновяват персоналната карта, те би трябвало единствено да препотвърдят непрекъснатия си адрес - без потребност да потвърждават, че към момента имат правото да се водят на него. Този адрес се подава автоматизирано от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията (ЕСГРАОН), която дава отговор за поддържането на регистъра на популацията.

Ако поискате от чиновниците в съответното териториално звено на ЕСГРАОН да отстранен " мъртвите души " от вашия парцел, ще ви отговорят, че това не е в техните пълномощия. И в действителност по закон е по този начин. Право да разпоредят изтриване на адресната регистрация на лица, нарушили условията на ЗГР, имат общинските и районните кметове.

И ето го решението.

То е относително бързо и не изисква кой знае какви старания от ваша страна. Всичко, което е належащо да извършите, е да опишете случая си в свободен текст и да го адресирате до кмета на общината, в която се намира вашият парцел (или до районния кмет, в случай че става дума за огромен град). Може да се опитате да подадете документа и посредством

В това писмо би трябвало да поискате назначение на комисия за инспекция по член 99б от ЗГР, да приложите лист на членовете на своето домакинство или на наемателите си и да поискате всички отвън този лист да бъдат отписани от вашия адрес. Вероятно в Общината ще ви изискат и копие от нотариалния акт за благосъстоятелност върху парцела.

След завеждането на вашата молба с входящ номер кметът има тридневен период да назначи комисия за желаната от вас инспекция. Самата инспекция пък следва да бъде осъществена в седемдневен период от назначението на комисията и най-после да завърши с писмен протокол. Ако кметът не се задейства, ЗГР ви дава правото да сезирате и регионалния шеф.

В общия случай вашата молба ще предизвика посещаване от кварталния служител на реда, който ще бъде претрупан със задачата да ревизира сигнала и да удостовери кой в реалност живее на този адрес. Междувременно работа ГРАО в Общината ще се опита да намери въпросните лица (на адресите на техни директни роднини) и да ги предизвести, че би трябвало да актуализират адресната си регистрация. Независимо дали ще го сторят, в тридневен период след привършване на инспекцията

кметът е задължен да разпореди изтриване на адресните регистрации, които са в нарушаване на закона.

Тази заповед предстои на обжалване от засегнатите лица, само че то не стопира осъществяването ѝ.

Това, уви, не значи автоматизирано, че нежеланата преписка и визитите от хора, издирващи вашите Иван или Мария, незабавно ще секнат. Но последователно тази набрана инерция ще стартира да понижава. И в последна сметка Иван и Мария в някакъв миг ще бъдат принудени от събитията да се записват на различен адрес.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР