Текстът е препечатан от Свободна Европа. Заглавието е на Дневник.

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Заглавието е на Дневник.
Коментари Харесай

Първите 12 на "София прайд": Отношението към гей хората в България се влошава

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Заглавието е на " Дневник ".

Днес " София прайд " съвсем по нищо не наподобява на първата си демонстрация. Тогава, през 2008 година, когато в София се организира първият прайд, уредниците знаят, че събитието крие риск и не може да мине безпроблемно. Въпреки ограниченията за сигурност, неонацисти и скинари съумяват да хвърлят коктейл Молотов и да атакуват шествието. Няколко души са леко ранени. В първото събитие за равни права на ЛГБТИ хората тогава вземат участие по-малко от 100 души. 12 години по-късно, през 2019 г, в " София прайд " са взели участие над 5 хиляди. Симеон Василев от фондация " ГЛАС ", която е измежду уредниците, твърди, че видимостта на събитието и неговото легитимиране пред обществото е едно от главните достижения.

" Преди 12 години нямаше толкоз смели хора, които да излязат на улицата и да търсят правата си. За това време ние успяхме да формираме общественост. Много хора, които даже не са от общността, намерено показват поддръжката си с претекста, че всеки би трябвало да е свободен да живее живота си по този начин, както реши ".

Но все по-големият брой участници, измежду които доста фамилии, не е измерител за триумфа, счита Василев. Той цитира последното изследване на фондацията, съгласно което отношението към гей хората в България се утежнява.

65% от българите не желаят хомосексуални за съседи.

Тези резултати са по-негативни даже от 1999 година. Днес едвам 38% от българите биха реагирали, в случай че станат очевидци на нахлуване над гей двойка мъже.

" Дори прайдът да наподобява предизвикателно за избрани хора, той повдига разговора. Всеки в избран миг може да бъде малцинство и не трябва да бъде застрашаван за това ", разяснява Василев.

През декември месец билбордове под наслов " Няма нищо ужасно - това е просто обич ", бяха вандализирани във Варна. В началото на годината млада жена, определяща себе си като лесбийка, беше нападната и бита в центъра на София, а на 12 февруари в столичния квартал " Лозенец " беше нападната и пребита Галя Петкова.

Една от непременените и към момента непостигнати цели на прайда е въвеждането в Наказателния кодекс на квалифицирани сформира за закононарушения, осъществени по хомофобски или трансфобски подбуди - сходно на тези, осъществени по расистки и ксенофобски подбуди.

" Заради тези набези и дискриминирането има потребност от прайда ", разяснява Симеон Василев пред Свободна Европа.

Бизнесът и обществените дела

Нивото на поддръжката за прайда може да влезе по едно и също време в графата на достиженията и на неуспехите. За 12 години нито една парламентарно показана политическа партия не е застанала публично зад събитието за равни права. Правили са го единствено " Зелените " и обособени политици. Исканията на това малцинство не са били легитимирани пред законодателната власт до момента. Расте обаче поддръжката на актьори, дипломати и представители на разнообразни сфери на бизнеса. Симеон Василев споделя, че от ден на ден компании сами търсят уредниците, с цел да ги поддържат. " С имената, лицата и логата си ".

Агресията против първите издания на " София прайд " в този момент е пренесена от улицата в обществените мрежи, излиза наяве от една от акциите на верига заведения за хранене, решила намерено да поддържа ЛГБТИ общността. В началото на месец юни ресторант Skaptobara предложи на клиентите си опция да избират сред " бургер, обгърнат в ненавист и бургер, обгърнат в обич ". Кампанията беше съпроводена от надпис " Love/Hate ", обагрен с цветовете на дъгата.

" Започнаха да ни нападат във Facebook и изливаха ненавист ", разяснява пред Свободна Европа Николай Диевски от Skaptoburger. " Ние взехме решение, че би трябвало да отстояваме позицията, тъй като не го вършим просто по този начин. Това е нещо, в което имаме вяра и е част от полезностите ни - да одобряваме всички. "

Въпреки стотиците гневни мнения, един бургер въпреки всичко е отворил път и на разговора в обществените мрежи. " Изборът е алегоричен. Ако си избереш омразата, ще получиш бургер без най-хубавата съставна част, разказана в менюто, а това е цената на омразата. "

Ангел Искрев от proof. - организацията, основала акцията на ресторанта, споделя, че съгласно него това е пътят към нормалността. " Дали ще го извървим в околните две, пет или 10 години, зависи от всички нас ".

" От моя позиция марките имат силата да се борят за такива дела. В предишното постоянно е било по този начин. Занаятчиите са подкрепяли настояванията на суфражетките за правото на дамите да гласоподават. Първият прайд в Съединени американски щати също е бил подсилен от марки. В случая има парченце социология във всичко, тъй като когато ти дават да избираш сред любовта и омразата, този избор парекселанс към този момент е изработен ", споделя Искрев.

Нямам нищо срещу вас, само че

София прайд има за цел да притегли публичното внимание към едно неравноправие: гей хората в България нямат същите права като хетеросексуалните. Например, те нямат правото да наследяват колегата след гибел, защото нямат легален брак. Нямат и правото на достъп до здравна информация за колегата. Ако двама души от един и същи пол отглеждат дете, каквито случаи не липсват, само биологичният родител има права. Ако той или тя почине, тези права се трансферират на родственици или на институция. Симеон Василев споделя, че " прайдът постоянно е бил шествие за права, а не просто една проява на друга полова ориентировка ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР