Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.Някои

...
Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.Някои
Коментари Харесай

Всеки опит да се надникне в схемите за санирането се блокира

Текстът е препечатан от " Дойче веле ". Заглавието е на " Дневник ".

Някои вести не са това, на което наподобяват. Когато тези дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заяви, че е открила картел от 33 компании, възползвали се от програмата за саниране, мнозина възкликнаха: " Знаехме си! ".

Но какво по-точно? Че от санирането, което е запазена марка на ГЕРБ, се облагодетелстват избрани компании и политици? Че при публичните поръчки по програмата за 2 милиарда лв. има нередности? Че Комисия за защита на конкуренцията си прави работата?

Първо, картелът е открит при действия, за които не отива лъвският къс от Националната стратегия за енергийна успеваемост, чийто старт бе даден през 2015 година - става дума за проучване на здания и правене на енергийни и механически паспорти. Големите разноски са за външната топлоизолация. И защото санирането и строителството на автомагистрали са визитките на ръководството на ГЕРБ, техните " лаврови венци ", ръководещите няма да позволен и листо да падне от тях.

Второ, еднакъв кмет на два пъти алармира Комисия за защита на конкуренцията за картели на компании, облагодетелствали се от програмата за саниране. Това е доктор Дарин Димитров, първи мандат кмет на Търговище, определен от листата на ГЕРБ, който би желал и втори. Кметът е адресант на сигнала, по който е настоящото решение за картел. Но има и различен от март 2016 - анонимка, за която Димитров твърди, че нямало по какъв начин да не препрати на Комисия за защита на конкуренцията. А самата Комисия за защита на конкуренцията се произнася чак след две години, през декември 2018 - също със умозаключение за картел, този път от 13 компании. И в двата сигнала става дума за едно и също - компании се договаряли по какъв начин да си разпределят обектите и какви цени да оферират.

Твърде доста съвпадения

Освен проявената на два пъти кметска зоркост, усещане вършат и други съвпадения - въпросните картели извършват публични поръчки в общините Пловдив и Гоце Делчев. (Но са работили и на територията на община Търговище.) От което следва, че ще бъдат проверявани кметовете на двете общини - Иван Тотев, чиито несходства с премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов са обществено известни, и Владимир Москов, който кара шести следващ мандат като кмет на Гоце Делчев, от листата на Българска социалистическа партия.

Три компании се набиват на очи в известията на Комисия за защита на конкуренцията за картели по Националната стратегия за енергийна успеваемост - ВМЛ-Консулт, Архкон Проект и Евиданс инженеринг. Те (заедно с други) попадат в три решения на Комисия за защита на конкуренцията - в двете по сигналите на кмета на Търговище и в още едно от декември 2018, където още веднъж се засяга сговаряне за същата активност в картел от 11 компании, работили в община Гоце Делчев.

Но какъвто и да е резултатът от решенията, от там няма да тръгне разплитането на схемите в санирането. Досега всеки опит да се надникне в тях беше блокиран. Опитаха се да го създадат от служебния кабинет, назначен от президента Радев през 2017 година. Тогава имаше сигнал до прокуратурата поради прекомерно високи и голословни цени на санирането, само че прокуратурата не откри данни за закононарушение. Според говорителката на основния прокурор Румяна Арнаудова, в сигнала било посочено, че вероятно е допустимо да има злоупотреби, както и че липсва надзорен орган за разходване на средствата. Но нямало съответно нарушаване. От Българска социалистическа партия пък, макар обособени рецензии, не демонстрираха поредност по тематиката.

Така една от най-големите схеми за разходване на обществени средства се оказва отвън обсега на опозицията, въпреки че през 2017 Сметната палата установи, че е нарушена бюджетната дисциплинираност, защото държавното управление е изляло 1 милиард в план, за който не са били планувани разноски в бюджета. А интензивността на Комисия за защита на конкуренцията по обособени случаи разфокусира вниманието от общини, оповестени за първенци в санирането - и надлежно получатели на най-вече средства по националната стратегия.

Половината от тези средства са от заеми, чието погашение следва в идващите години. Българската банка за развиване (ББР), през която минава финансирането на санирането, изтегли два заема - от Банката за развиване към Съвета на Европа и от немската KfW, за общо 500 милиона лв., които би трябвало да се върнат през 2022 и 2023 година. Освен това има и различен финансов ангажимент за още половин милиард лв..

" Не е заслужено "

По-рано от падежите обаче изтича 5-годишната гаранция на първите санирани здания. В случай на недостатъци сдруженията на притежателите, регистрирани поради условията на програмата, мъчно ще си търсят правата по правосъден ред. Защото под контракта за целево финансиране стои подписът на съответния кмет, акредитиран от сдружението да го подпише.

Други вести за санирането няма. И пари няма. Управляващите от време на време оповестяват, че над 2 000 жилищни здания имат контракти за целево финансиране с ББР, само че това е реалност от януари 2016, когато е прекратено сключването на нови контракти. По данни на Министерството на районното развиване санираните здания са 1669, за други имало оповестени публични поръчки за техническо проучване или за строително-монтажни работи, а по трети нищо не е стартирано. Тази пролет властта разгласи, че програмата стопира. При едно пътешестване до Пазарджик с джипа на министър-председателя, вицепремиерът Томислав Дончев изясни, че програмата за държавно саниране серпантина, тъй като не било заслужено с налозите на всички да се ремонтират жилищата на малко на брой. Това през 2015 година не го ли знаехте, господин Дончев?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР