Текстът е препечатан от Дойче веле.През 80-те години на миналия

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.През 80-те години на миналия
Коментари Харесай

Може ли да разчита Борисов на договорката си с Ердоган

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

През 80-те години на предишния век властта в София под паника се опасява, че Турция може да нападне България. През 2019 година българските ръководещи се опасяват, че Турция може да " пусне " сирийските бежанци. Турският президент Ердоган заплаши, че ще отвори вратите към Европа за 3,6 милиона сирийски бежанци, в случай че Европейски Съюз не ограничи рецензиите си към Анкара поради военната интервенция в обитаемата с кюрди Северна Сирия и не спре да окачествява офанзивата като " настъпление ".

" Брюксел е надалеч, а турската граница е тук "

От няколко години насам Ердоган от време на време залага на тази опасност, а българският министър председател Бойко Борисов като че ли драговолно я укрепва за вътрешна и външна приложимост. Затова и в този момент съобщи, че на срещата на Европейски Съюз тази седмица ще упорства пред европейските сътрудници да спрат с нападките против Турция. " Защото Брюксел е надалеч, а турската граница е тук. И там стоят близо 4 милиона бежанци. Нито лагери, нито ограда, нито каквито и да е ограничения могат да ги спрат, в случай че стартират да идват със стотици хиляди ", сподели Борисов.

Не закъсня и реакцията на вицепремиера Красимир Каракачанов. През 2016 година той разкритикува Ердоган, че самичък е провел опита за прелом, за " да в профил всички неуместни съперници на неговия ислямистки режим ". Днес като боен министър Каракачанов изясни по какъв начин при огромна бежанска вълна България ще бъде " на топа на устата " и по какъв начин не е в неин интерес " да играе ролята на основател на наказания или остри позиции ". Непроменено твърда е останала май единствено позицията му към Северна Македония.

Погледнато от камбанарията на " Александър Невски ", определената от Борисов политика на снишаване по отношение на Турция наподобява държавническа. България предава на Турция хипотетични гюленисти. Предава ѝ също хипотетични членове на Кюрдската работническа партия ПКК. А също така не позволи рестриктивните мерки в Закона за вероизповеданията, които щяха да спрат финансирането на българските мюфтийства от турския Дианет.

Какво получава в подмяна? Докато Гърция е подложена на неправдоподобен мигрантски напън, на българо-турската граница проблеми няма. " Правя всичко допустимо да сте спокойни ", увери тези дни министър председателят Борисов. И напомни, че доста постоянно, когато Европа е била срещу Ердоган, " единствено аз съм отивал при него ". Този път нищо не опровергава думите му. Още през 2015 година Борисов поддържа концепцията на Ердоган за основаване на " зона за сигурност " в Сирия. Българският министър председател даже я показа на среща на върха в Брюксел, където обаче не срещна утвърждение. Същото е май и в този момент. Миналата седмица ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предизвести, че в случай че проектът на Анкара планува отделяне на такава зона, Брюксел няма да даде нито стотинка.

Какви цели преследва Анкара?

Няма подозрение какво значи така наречен зона за сигурност – изтласкване на кюрдите и заселване на стотици хиляди сирийски бежанци от Турция. Така етническият баланс ще бъде изменен – обитаемоте с кюрди турски провинции край границата със Сирия към този момент няма да граничат с кюрди от другата страна. И още нещо: Анкара показва военните си дейности като продължение на интервенциите " Щит на Ефрат " и " Маслинова клонка ", а прокламираната цел е районът да бъде освободен от Силите за самозащита на сирийските кюрди и от терористите на " Ислямска страна ", както написа проправителственият " Daily Sabah ". Така Турция на процедура слага знак за тъждество сред Силите за самозащита, които помогнаха за освобождението на района от ислямистките групировки, и същите тези радикални ислямисти, против които водиха война кюрдските отряди.

Казано в резюме: времената се трансформират, само че страхът от Анкара очевидно си остава. Независимо че България и Турция през днешния ден членуват в еднакъв боен съюз – НАТО. А " ясната сделка " на Борисов с Ердоган ще е ден до пладне, в случай че Анкара в действителност " пусне " сирийски бежанци към европейските граници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР