Текстът е част от темата по икономическият предизборен дебат, организиран

...
Коментари Харесай

Енергийната трансформация в предизборната кампания

Текстът е част от тематиката по икономическият избирателен спор, проведен от " Капитал " на 29 март, който може да видите. Обобщение за растежа на Брутният вътрешен продукт и приходите, както и за това дали ще се трансформират налозите, може да.
Най-горещата тематика и най-голямото предизвикателство за идващия парламент. Така главните политически сили дефинират идната смяна в бранша на енергетиката, която е обвързвана с завършек на главния народен запас - въглищата, и слага под риск десетки хиляди работни места.

Всички партии са безапелационни, че краят на въглищните централи е неминуем, само че никоя не се наема да каже докога тъкмо ще работят ТЕЦ-овете. Логиката съгласно Томислав Дончев от ГЕБР би трябвало да е на първо място икономическа, доколкото няма ясно написани дати и условия от Европейска комисия. От друга страна обаче към момента има потребност от централите, които да балансират системата, изключително при навлизането на повече ВЕИ. " Към сегашния миг не може да си представим енергетиката да действа без въглищните ТЕЦ-ве ", споделя и Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Разминаването сред партиите е единствено в метода, по който би трябвало да се случи и енергийната промяна - с повече ВЕИ, с АЕЦ или с водород.

" Аз бих погледнал със песимизъм на двете полярни визии по въпроса - да позеленеем бързо, за една година, в случай че може, или да отлагаме със столетие напред края на ерата на въглищата ", споделя Дончев. Той заяви, че специалисти, ангажирани от Европейска комисия, работят от края на предходната година по създаването на районните проекти за енергиен преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил като пилотни такива. Очакванията са съответните документи да са подготвени до септември. " Няма решение, което да не провокира земетресения и обществени несъгласия, само че за мен главното в това предизвикателство е да намерим благоприятни условия и аз мисля, че има такива ", сподели още Дончев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР