Текстът е част от темата на първия брой на Капитал

...
Текстът е част от темата на първия брой на Капитал
Коментари Харесай

Енергетиката: по-евтин ток за бизнеса, но и много неизвестни

Текстът е част от тематиката на първия брой на " Капитал " за годината - " 2023: Още война, отново избори и по-малко инфлация ", за значимите събития и процеси, които ще дефинират трендовете в политиката и стопанската система в България и света през идващите месеци, както и резултатите от войната в Украйна върху интернационалните връзки.В нея ще намерите още: " Ще има ли пробив в доминираната от ГЕРБ локална власт " " Икономическата 2023 година ще е по-тежка от миналата, само че рецесията ще се усети леко в България " " Нов старт за европейските средства, само че с трудности "
Какво ще се случва с енергетиката през 2023-а е въпрос не за милиони, а милиарди евро. Отговорът обаче не е прочут на никого, а прогнозите все по-бързо и фрапантно се разминават с действителността. Ето да вземем за пример първата седмица на януари върви със междинна цена на електрическата енергия 130 евро/мВтч, а упованията бяха за над 400 евро. Фючърсите на природния газ на нидерландската борса TTF пък са под 70 евро/мВтч - по-ниски, в сравнение с бяха при започването на войната преди по-малко от година . Разбира се, всичко това може да се промени бързо.

България не може да въздейства на тези процеси, само че те имат голям резултат върху локалната стопанска система, а оттова и върху политиката, както видяхме през предходната година. Донякъде резултат от събитията са и лансираните хрумвания за възобновление на петролопровода Бургас - Александруполис от президента Румен Радев и за нови блокове в АЕЦ " Козлодуй " на ГЕРБ. Те няма да се осъществят през тази година, само че демонстрират смяна в дълготрайната енергийна тактика на страната.

Извън огромната неустановеност обаче има няколко основни неща, които с огромна доза сигурност ще бележат 2023-а.
Реклама Бизнесът ще има по-евтин ток
Независимо от протичащото се на европейските енергийни тържища и придвижването на цените българските компании ще заплащат по-малко за електрическа енергия през тази година по отношение на 2022-а. Причината за това е, че Народното събрание реши, до момента в който през по-голямата част на предходната годината границата беше 250 лева Сумарно това значи, че във компаниите ще останат към 650 млн. лева повече през годината. Но дали тези спестени разноски ще рефлектират в намаление на цените на стоките и услугите или повишение на заплатите на чиновниците, е напълно различен въпрос.
Фотограф: Надежда Чипева
Освен това, с цел да има пари за въпросните по-големи обезщетения, страната ще иззема част от приходите на производителите на електрическа енергия. По проект това би трябвало да важи до 30 юни, само че към момента не са избрани съответни параметри на въпросната скица, защото се чака решение на Министерския съвет.
Газовата рецесия, наподобява, минава
Към 3 януари газовото вместилище " Чирен " е запълнено 82%, до момента в който на същия ден през 2022 година е било 47%, или два пъти по-малко. Същото е ситуацията в цяла Европа, като аргументите са както в топлото време, по този начин и в пониженото като цяло ползване на газ с 20% в Европейски Съюз. Това обаче дава много по-голямо успокоение за идната година, даже в случай че вносът от Русия спадне до нула. Паралелно с това обаче в Северна Европа ще проработят няколко терминала за полутечен газ, беше, която е значима за целия балкански район, а единствено преди дни `Булгаргаз " получи, откъдето може да се внасят основни количества.
Инвестициите с евросредства и взривът на ВЕИ
В енергетиката тази година ще бъдат вложени и стотици милиони от Плана за възобновяване (). Основно това ще стане по линия на помощта за създаване на слънчеви системи с акумулатори за лични потребности на и. Очаква се обаче да бъде пуснат и първият търг за огромни слънчеви централи, което към този момент ще има сериозен резултат върху енергетиката на страната. Като цяло има късмет конфигурираните ВЕИ мощности в страната да се усилят с над 10% през годината , което ще бъде най-големият растеж от 2010 година насам.
Реклама Ядреното гориво
В последните седмици на предходната година служебният кабинет скоростно задвижи две съглашения - с американската " Уестингхаус " и френската " Фраматом ", за доставка на нуклеарно гориво, което да размени съветското в " Козлодуй ". По проект трябваше да има конкурс и доставчиците да наддават, само че очевидно се е стигнало до политическа сделка и систематизиране на реакторите - единия за Съединени американски щати, а другия за Франция. Тези съглашения обаче са единствено първата стъпка. През тази година Агенцията за нуклеарно контролиране би трябвало да лицензира различното гориво, с цел да може то да стартира да се употребява. Също по този начин има и, чиито отговори също се чакат през идващите месеци.
Промените в законите и енергийната беднотия
Макар да зависи от това дали ще има работещ парламент или не, през тази година би трябвало да бъдат направени и куп промени в енергийното законодателство. Като се стартира до наложителните за идващите траншове по Плана за възобновяване либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, дефиниране на енергийно бедните и се стигне до проблема с намаляването на CO2 излъчванията с 40% и обвързваното с това ограничение на работата на въглищните централи. Това са все тежки промени, които в случай че бъдат отсрочени, ще блокират милиарди от европейските фондове , само че най-много може да доведат до закъснение на българската енергетика по отношение на протичащото се в района, което ще има дълготрайни отрицателни последствия.
Свързани публикации България регистрира 22% растеж на тока от въглища през 2022-а, потреблението спада (графики) 3 януари 2023, 08:23 Путин капитулира с газа, към този момент приема заплащания в евро и долари 31 декември 2022, 11:20 Електроенергията поевтиня внезапно в края на 2022 година, в Чехия цените са негативни 30 декември 2022, 15:27 Може ли нуклеарният синтез да накара Съединени американски щати и Русия да си приказват 28 декември 2022, 17:00 Управлението на Радев в енергетиката надминава по неяснота това на Борисов 28 декември 2022, 16:21 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР