Текст: Чернобил, Украйна. Внезапното пиукане на измервателен уред за радиация

...
Текст: Чернобил, Украйна. Внезапното пиукане на измервателен уред за радиация
Коментари Харесай

169 души от охраната на Чернобил са изпратени в неизвестна посока |

Текст:

Чернобил, Украйна . Внезапното бибикане на измервателен апарат за радиация изпълва стаята, когато влиза украински боец. Това е мястото, където са живели съветските бойци в атомната електроцентрала в Чернобил, и в този момент равнищата на радиация са по-високи от естествените. Не се вижда източникът на радиоактивния материал, само че украинските чиновници настояват, че той идва от дребни частици и прахуляк, които бойците са внесли в постройката.

" Те са ходили в Червената гора и са донесли със себе си радиоактивен материал по обувките си ", изяснява боецът Игор Уголков. " На други места е добре, само че тук радиацията се е нараснала, тъй като те са живели тук. "



Служители на централата изясняват, че равнищата на радиация в помещението, употребявано от съветските бойци, са единствено малко по-високи от тези, които Световната нуклеарна асоциация разказва като естествено срещаща се радиация. Еднократният контакт не би бил рисков, само че продължителното излагане би представлявало заплаха за здравето.

" Те са ходили на всички места и са взели малко радиоактивен прахуляк върху себе си, когато са си тръгвали ", прибавя Уголков.

Това е образец за това, което украинските управляващи настояват, че е било повърхностно и невнимателно държание на съветските бойци, до момента в който те са направлявали мястото на нуклеарната катастрофа от 1986 година Районът към Чернобил, а точно Червената гора, към момента е най-замърсената с радиация зона на планетата, като множеството радиоактивни частици се намират в почвата.



Украински публични лица разгласиха фрагменти от дрон на това, което съгласно тях са окопи, изкопани от съветски бойци в изключително радиоактивния регион. На безвредно място, в покрайнините на този регион, CNN видя кутия с съветски военни дажби, която показваше равнища на радиация 50 пъти над естествените стойности.



Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко декларира, че съветските бойци са се държали безконтролно в и към украинските атомни електроцентрали.

Част от тази опасност идвала и от метода, по който съветските бойци се държали с хората, виновни за поддръжката на нуклеарните уреди.

" Нашият личен състав беше тук от първия ден на окупацията и имаше опция да бъде сменен чак месец по-късно, споделя той. - Когато хората са физически и морално изтощени, когато си под опасност от оръжие и имаш този всекидневен напън от страна на бойците, това в действителност е доста сложна работа. "

64-годишният Володимир Фалшовник, шеф на промяната в Чернобил, също упреква съветските бойци в плячкосване на електроцентралата.
" Пратиха ни чиновници от Росатом (Руската нуклеарна агенция) да ни съпроводят и с техния конвой обиколихме непокритите хранилища. През цялото време грабеха от тези хранилища. Руските бойци претърсваха стаята, в която спят чиновниците на завода, и задигаха част от движимостите им ", прибавя той.



Работата в тези условия беше напрегната, само че нищо не можеше да се съпостави с това, което устояха чиновниците по сигурността, прибавя той.

Според украинския министър на вътрешните работи 169-те военнослужещи от Националната армия на Украйна, които са охранявали оборудването, са били затворени в подземния нуклеарен бункер на централата от епохата на Студената война, натъпкани в тесни пространства, без достъп до естествена светлина, пресен въздух и връзка с външния свят.

" Те са били държани тук в продължение на 30 дни без задоволително осветяване и храна. Не им беше разрешено да излизат на открито. В последния ден бяха изведени отсам в незнайна посока ", споделя Денис Монастирски, до момента в който стои в бункера.

Министърът споделя, че съгласно него мъжете са били отведени в Русия през Беларус като военнопленници, само че не знае сигурно.

" Днес, за жалост, не знаем нищо за тяхната орис ", споделя той.

Чернобил не е изолиран случай

Украински публични лица настояват, че държанието на съветските военни и отношението към украинския личен състав в Чернобилската електроцентрала акцентира заплахата, която съставлява нашествието на Москва, когато тя придобива надзор над централите в други региони.

В допълнение към изведените от употреба реактори в Чернобил, Украйна има четири настоящи атомни електроцентрали, в това число най-голямата в Европа - в Запорожие. Руските военни окупираха това оборудване при започване на март, когато поеха контрола над региона, като в процеса обстрелваха някои от постройките на обекта.

" Ситуацията там също е ужасна, изключително като се има поради по какъв начин превзеха Запорожие, обстрелвайки централата с тежки оръжия ", споделя министърът на енергетиката Галушченко. " Това в действителност е акт на нуклеарен тероризъм. Отговорност освен на Украйна, само че и на целия свят, е да обезпечи сигурността на централите. Целият свят наблюдаваше онлайн по какъв начин танкове обстрелват нуклеарните енергоблокове в Запорожие. Тази история в никакъв случай не би трябвало да се повтаря. "

Монастирски споделя, че с цел да реализира това, страната му се нуждае от непрекъсната интернационална поддръжка.

" Готови сме да влагаме в бъдещето на Украйна и в бъдещата сигурност на света ", продължава той, като повтаря апела на своето държавно управление за изпращане на спомагателни оръжия в Украйна.

" Днес зад тила ни минава границата сред тоталитаризма и демокрацията, границата сред свободата и потисничеството ", споделя той. " Ние сме подготвени да се борим за нея. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР