Тексас защитава граничните шамандури по време на изслушване по съдебно дело към Министерството на правосъдието

...
Остин, Тексас — Адвокатите на щата Тексас във вторник защитиха
Коментари Харесай

Остин, Тексас — Адвокатите на щата Тексас във вторник защитиха решението на щата да инсталира плаваща бариера в Рио Гранде по границата с Мексико, един ден след това Губернаторът Грег Абът каза, че щатът ги е преместил, след като проучване на федералното правителство установи, че 80% от тях са в Мексико.

Министерството на правосъдието съди Тексас миналия месец с искане да премахне бариерата с аргумента, че федералното правителство е трябвало да бъде консултирано, преди да бъдат инсталирани. Тексас инсталира шамандурите, за да възпре мигрантите да преминат в САЩ през реката, между официалните входни пристанища.

На изслушване по делото във вторник в столицата на Тексас, адвокати и на двете страни представиха своя случай пред окръжния съдия на САЩ Дейвид Езра. Адвокатите от Тексас твърдяха, че шамандурите са необходими за налагане на сигурността на границата, цитирайки повече от 2,3 милиона срещи на границата досега тази година. Министерството на правосъдието заяви, че бариерата е навредила на отношенията на САЩ с Мексико и трябва да бъде демонтирана.

Искът на Министерството на правосъдието твърди, че инсталирането на шамандурите е в нарушение на закон, известен като Закона за присвояване на реки и пристанища. Съгласно закона е необходимо разрешение за изграждане на структури във водите на САЩ, които са „плавателни“ или могат да бъдат пресичани с лодка. Министерството на правосъдието казва, че Тексас не е потърсило одобрение от Инженерния корпус на армията на САЩ преди инсталирането на шамандурите, което би позволило на федералното правителство да оцени дали те представляват потенциални рискове за околната среда и безопасността.

На изслушването във вторник Министерството на правосъдието извика служител на Държавния департамент на САЩ, за да свидетелства, че отношенията между САЩ и Мексико са били увредени от шамандурите. Първият дипломат на Мексико каза миналата седмица, че „е от съществено значение да се премахнат шамандурите, инсталирани на мексиканска територия в Рио Гранде.“

Десетките големи оранжеви шамандури са свързани с огромни бетонни блокове, разположени на речното корито, с помощта на вериги дълъг приблизително 40 фута, според свидетелство на изпълнител от Cochrane USA, компанията, която инсталира бариерите. Шамандурите се простират на около 1000 фута близо до граничния пункт при Eagle Pass, който Департаментът за обществена безопасност на Тексас твърди, че е „центърът на тежестта за контрабанда“.

Най-малко две тела са открити близо до шамандурите. Представител на администрацията на Байдън каза пред CBS News миналия месец, че плаващите бариери са попречили на усилията на граничния патрул да патрулира реката и да обработва мигранти, които достигат до територията на САЩ. За една седмица, добави служителят, граничният патрул се натъкна на десетки ранени или удавени мигранти, включително бебета.

Какво представлява операция „Самотна звезда“?

Abbott монтира шамандурите по границата по-рано това лято като част от мисията, известна като операция Lone Star. Абът настоя, че има „суверенна власт“ над южната граница и проведе пресконференция там в понеделник с четирима колеги губернатори на Републиканската партия и няколко служители на обществената безопасност, защитаващи операция „Самотна звезда“.

Абот критикува администрацията на Байдън за това, което той нарича липса на действия по границата, и каза, че е бил принуден да действа.

Докато Абът казва, че е получил подкрепа от 14 други щата за операция „Самотна звезда“, мисията е противоречива. Медик и войник от Тексаския отдел за обществена безопасност наскоро изразиха загриженост относно шамандурите и цялостното отношение към мигрантите във вътрешно съобщение, което стана публично достояние миналия месец.

„Телата и варелите в реката трябва да бъдат премахнати изваден, тъй като това не е нищо друго освен [един] хуманен капан при висока вода и ниска видимост“, написа той. „Поради екстремните горещини заповедта да не се дава вода на хората също трябва незабавно да бъде отменена.“

Департаментът по обществена безопасност на Тексас отрече обвиненията.

Граничните буйове в Мексико или в САЩ ли се намират?

В понеделник властите в Тексас признаха, че шамандурите са били преместени след федерално проучване, според което 80% от тях са технически от страната на реката в Мексико. Властите в Тексас отрекоха шамандурите да са прекосили границата, но Абът каза в понеделник, че те са били преместени „от прекомерна предпазливост“. част от управлението на Ездра. Той каза на адвокатите на щата във вторник, че или държавата умишлено е поставила шамандурите в Мексико, или те биха могли да се носят с течението, поставяйки ги в Мексико. Щатът призова изпълнителя като свидетел, за да оспори, че те могат да се носят с прилива или са били в Мексико.

Не е ясно кога Езра, назначен от Рейгън, ще се произнесе по делото на Министерството на правосъдието. Писмените заключителни аргументи се очакват по-късно тази седмица. Въпреки силното противоречие около шамандурите, съдията настоя във вторник, че политиката няма да повлияе на решението му.

Окръжният съд „не е Конгресът и не е президентът“, каза той. „Не съм тук, за да участвам – нито пък имам склонност да участвам – в каквито и да било политически коментари.“

Камило Монтоя-Галвес допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР