Тексас издигна тази седмица ново преградно съоръжение по границата с

...
Тексас издигна тази седмица ново преградно съоръжение по границата с
Коментари Харесай

Тексас вдига нова ограда на границата с Мексико на фона на спора с Белия дом за имиграцията

Тексас издигна тази седмица ново преградно оборудване по границата с Мексико, което обаче блокира достъпа на федералната гранична полиция до река Рио Гранде. Новата мярка дава обещание да се трансформира в следващия епизод от разногласието сред губернатора на щата, републиканеца Грег Абът, и президента демократ на Съединени американски щати Джо Байдън, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Националната армия на щата Тексас издигна нова ограда с бодлива тел по сектор от границата в региона на Игъл Пас, което обаче попречва достъпа на американската федерална гранична полиция до парк в града, където има рампа за лодки, употребена от федералните за наблюдаване на река Рио Гранде. По тази причина правосъдното министерство на Съединени американски щати, на чието послушание е граничната полиция, е завела дело против Тексас в американския Върховен съд.

В желае се показва, че без рампата чиновниците на граничната полиция няма по какъв начин да реализират надзор и наблюдаване на региона, което " на практика ги лишава от всякаква опция за реакция при случаи на бедстващи мигранти ".

Спорът е част от по-широкия подтекст на политическото опълчване сред държавното управление " Байдън " и губернатора Абът по отношение на невиждания приток на противозаконни мигранти, пресичащи границата, след встъпването в служба на Байдън през 2021 година Напоследък Тексас стартира от ден на ден да подхваща независими дейности за защита на границата, област, която поначало е прерогатив на федералното държавно управление, отбелязва Ройтерс.

Един от най-знаковите и невиждани ходове на Абът в тази посока беше решението му през 2022 година да качи на рейсове към 100 000 мигранти и да ги изпрати в някои от бастионите на демократите на север като Чикаго и Ню Йорк.

На конференция през вчерашния ден тексаският губернатор разгласи, че разполага със законно право да упражнява надзор върху всяка една точка в щата, в това число върху парка " Шелби " в Игъл Пас.

" Въпросният парк в Игъл Пас, Тексас, не прави изключение и тези пълномощия се отнасят и до него ", сподели Абът.

Говорител на министерството на защитата на щата Тексас съобщи, че Националната армия поддържа наличие и краткотрайно преградно оборудване в парка от 2021 година, и добави, че настоящите дейности се подхващат за попречване на бъдещи противозаконни пресичания на границата.

Неотдавна Абът подреди да се слагат бодлива тел и шамандури и в самите води на Рио Гранде, граничната река сред Съединени американски щати и Мексико. Това деяние също стана мотив за правосъдна борба с Белия дом.

По този проблем, по-рано този месец държавното управление " Байдън " изиска от съдиите от Върховния съд краткотрайно да разрешат на чиновниците на граничната полиция да прережат и отстранят противоречивата ограда с бодлива тел, която съгласно Тексас е нужна за осуетяването на противозаконните пресичания на границата.

Върховният съд към момента не е се произнесъл по делото. Преди това, на по-долната правосъдна инстанция, настояването на Белия дом не беше почетено.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР