Текилата, кралят на мексиканските алкохолни напитки, навлиза все по-сериозно в

...
Текилата, кралят на мексиканските алкохолни напитки, навлиза все по-сериозно в
Коментари Харесай

Текилата все по-популярна в Европа

Текилата, кралят на мексиканските алкохолни питиета, навлиза все по-сериозно в Европа. Коктейли маргарита, палома, разнообразни първокласни шотове, а от време на време и текила сънрайз, са измежду питиетата с текила, които 24-годишният барман Шубам Уалавалкер предлага на клиентите си в своя лондонски бар.

" Текилата несъмнено свършва всеки уикенд ", споделя той, до момента в който се старае да поддържа запасите и да отговори на " жаждата " на посетителите на претъпкания бар " Революшън " (Revolution) в югозападен Лондон, споделя Ройтерс, представена от бТА.

Износът на текила от Мексико за Европа е повишен внезапно през предходната година.

Доставените количества за Испания са скочили с 90 на 100, тези за Франция - със 73 на 100, за Англия - с 68 на 100, а за Германия - с 60 на 100, съгласно мексиканския Регулаторен съвет за текила. Така европейските пазари изпреварват световния напредък на доставките на текила, достигнал 23 на 100 през 2022 година

Обичаната в Северна Америка алкохолна напитка обаче е надалеч от това да изземе историческото предимство на по-популярните в Европа водка, уиски, ром и джин. Текилата

обаче се е наложила като най-бързо набиращият благосклонности алкохол измежду потребителите в района,

съгласно комерсиалната компания " Хосе Куерво Проксимо Спиритс " (Jose Cuervo Proximo Spirits).

Все отново пазарът на текила има и проблеми. Търсенето в Европа задълбочава дефицита на агаве, бодливото растение, произхождащо от мексиканския район Халиско, което се употребява за изработката на текила.

Цената на агавето, която бе от 5 до 7 мексикански песос (0,27-0,37 щ. долара) за кг през по-голямата част от последните две десетилетия, се повишава непрекъснато през последните години и доближи 31 песос в края на 2022 година, съгласно изследователската компания " Бърнстийн " (Bernstein).

Текущата прогноза за края на 2023 година е, че цената на агавето ще надвиши 28 песос, а анализаторът на " Бърнстийн " Тревър Стърлинг предизвести, че търсенето е " траяло да пораства ". " Това е въпрос на търсене и предложение ", изясни той.

" Има голям дефицит на агаве за производството на текила. "

Същевременно и цените на текилата скочиха.

Европейците са плащали с близо 16 на 100 повече, с цел да си закупят напитката през декември 2022 година спрямо година по-рано, до момента в който цените на уискито и водката са се повишили с надалеч по-малко, надлежно с 6 на 100 и с 5 на 100, а тези на джина са останали непроменени, съгласно данни на " НилсенАйКю " (NielsenIQ).

В допълнение, доставките към Европа на висококачествена текила от агаве, която се бутилира в Мексико, също са лимитирани от хаоса във веригата на доставки, породен от пандемията от КОВИД-19.

" Растението е скъпо, както и доставката му тук от Мексико ", споделя Робин Евънс, шеф на " Хача агавериа " (Hacha agaveria), профилиран бар за текила в източен Лондон.

Според нея клиентите в този момент заплащат с към 50 пенса (0,57 щ. долара), или над 10 на 100 повече, за някои шотове, в сравнение с биха платили преди година. " Определено има нарастване на (цената на) текилата, с която потребителите са осведомени ", споделя тя.

В същото време предишният месец английският колос за произвеждане на алкохолни питиета " Диаджео " (Diageo), разгласи, че размерът на продажбите на текила в международен мащаб е повишен с 15 на 100 през втората половина на 2022 година, надалеч изпреварвайки общите продажби на спиртни питиета, които са нарастнали с 3 на 100.

Мексиканската спиртна напитка съставлява 11 на 100 от регистрираните чисти продажби на компанията, като продажбите на премиум марката текила " Дон Хулио " (Don Julio), която се продава за сред към 50 и 250 $ за бутилка, са отбелязали цели 26 на 100 растеж, а на " Касамигос " (Casamigos) - с 29 на 100.

Засиленото търсене на текила в Европа през предходната годишна не е било инцидентно или краткотрайно, съгласно участници от сектора, които споделят, че текилата постепенно е набирала известност от година на година, а пандемията единствено е засилила този развой.

През 2021 година, даже преди миналогодишния скок с към 73 на 100, размерът на износа на текила за Англия, Германия, Франция и Испания се бе повишил приблизително с към 60 на 100 на годишна база, сочат данни на мексиканския Регулаторен съвет за текила.

Майкъл Мероли, началник на бизнеса с текила на френската компания за алкохолни питиета " Перно Рикар " (Pernod Ricard), сподели, че има доста по-малко марки текила в Европа, в сравнение с в Съединени американски щати, където пазарът е по-зрял и конкурентен и всяка седмица се появяват нови марки.

Американски телевизионни звезди като Дуейн Джонсън " Скалата ", Кендъл Дженър и Кевин Харт пуснаха свои марки текила през последните години.

На агавето са му нужни почти седем години, с цел да узрее, преди да може да бъде събрано. " След към две години цената на агавето ще падне, тъй като предлагането ще бъде по-голямо от търсенето ", счита Луис Фернандо Феликс, началник на бизнеса в Съединени американски щати и Канада на " Хосе Куерво Проксимо Спиритс ".

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР