Тежко болен пловдивски затворник поиска 50 000 лв. обезщетение, заради

...
Тежко болен пловдивски затворник поиска 50 000 лв. обезщетение, заради
Коментари Харесай

Болен пловдивски затворник осъди държавата заради мухъл

Тежко болен пловдивски пандизчия изиска 50 000 лева обезщетение, поради призрачен престой от общо 526 дни в пандиза. Той се оплакал от пренаселени килии, в които няма непрекъснат достъп по хигиеничен възел и непрекъснато течаща топла и студена вода. Твърди също, че в пространствата има гризачи и дървеници, заради което не може да спи от тях.

На последващо място жалващият се пандизчия показва, че страда от инсулинозависим диабет, само че не му се обезпечава нужното лекуване. Две седмици е бил без инсулин, заради което негови близки му го закупили извън. Заболял от хипергликемия, непрекъснато разстройство и обезводняване, както и от гастроентропатия, което се е дължало и на неприятната храна. Давали му по един морков, една глава лук, картоф и половин черен самун. Заради престоя в килията здравословното му положение се влошавало и е каран два пъти в Инфекциозна болница в Пловдив, тъй като изпада в тежка хипогликемия, само че там единствено краткотрайно го нормализирали. Оплакал се още, че на всеки 6 месеца трябвало да му вършат цялостни проучвания,но не това не било сторено.

Магистратите се съгласили с доводите му, че в килията е тясно. Минималната жилищна повърхност за един лишен от независимост не може да бъде по-малка от 4 кв. м., съгласно стандартите, възприети от Съвета на Европа и от Съда по правата на индивида. " По делото обаче не се откриха данни да има гризачи и дървеници. Видно от събраните писмени доказателства, в спалните пространства е обезпечен достъп до хигиеничен възел и течаща студена вода. Според информация, във всяка стая в пандиза в Пловдив има достъп до непрекъснато течаща вода. По отношение на топлата вода пък, по делото се откри, че времето за достъп до такава е посочено в одобрен от началника на пандиза график. В този смисъл недоволствата по отношение на неналичието на топла и студена вода и хигиеничен възел са неоснователни и недоказани ", написа в претекстовете си съда. Според магистратите е безпричинно и изказванието, че не му е оказвана своевременна здравна помощ.

Съдът обаче приема недоволствата, че не му е била предоставена храна съобразена с диагнозата му. В последна сметка отсъдили в интерес на пандизчията, само че даденото му обезщетение е доста по-малко от желаното. Магистратите взели решение той да получи 3500 лева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР