Тежките случаи на протичане на коронавирусната инфекция са свързани с

...
Тежките случаи на протичане на коронавирусната инфекция са свързани с
Коментари Харесай

Проф. Александър Цанков от Базел: Рисковата група за К-19 – мъже със свръхтегло, група А, с високо кръвно

Тежките случаи на протичане на коронавирусната зараза са свързани с проблеми в кръвоносните съдове, с кръвосъсирването и кръвоснабдяването. Това демонстрират проучвания на умряли пациенти в Швейцария.

Рисковите фактори са тези, които понижават функционалността на клетките, „ тапициращи “ вътрешната страна на кръвоносните съдове. „ Вероятно главната цел на ковид в нашето тяло са клетките, които „ тапицират “ кръвоносните съдове. Ако тези кафези са били изложени години наред на висок холестерин, на високо кръвно или имат генетични проблеми, които не ги вършат толкоз постоянни, тогава толерантността ни към този вирус е доста дребна “, съобщи пред БНР проф. доктор Александър Цанков, началник на Отдела по аутопсия в Университетската клиника в Базел, Швейцария.

„ Все още сме надалеч от това да имаме явен кръвен индикатор, който да каже – да, това е рисковата група. Рисковата група клинично доста елементарно се разпознава – огромни, едри мъже със свръхтегло, група А, с високо кръвно. Това е сигурно рискова популация “, сподели проф. Цанков.

Заедно с лекари от прилежащия кантон екипът на проф. Цанков е изследвал общо 21 умряли от Ковид-19. Под микроскоп е бил регистриран кръвен застой в белите дробове на умрелите пациенти.

„ Това, което ни учуди, е, че в множеството случаи не се виждаха възпалителни болести, а по-скоро промени на алвеоларните мембрани, на дихателните мембрани във въздушните мехурчета на белия дроб и най-важното – промени в дребните кръвоносни съдове на тези алвеоли “, уточни експертът.

Освен това патолозите в Базел и Цюрих са засекли и дребни съсиреци в кръвоносните съдове на бъбреците и червата на умрелите. Именно нарушеното кръвоснабдяване е една от аргументите за тежкото протичане на заболяването.

Едва 15% от аутопсираните от екипа на Александър Цанков са имали хронични белодробни болести като главен проблем. Като рискови фактори се постановат артериалната хипертония, свръхтеглото, мъжкият пол, нарасналата възраст, сърдечносъдовите болести. 17:4 е било съотношението мъже – жени сред изследваните умряли. Преобладаващи са хората от кръвна група А, която се отличава с по-активна съсирваемост на кръвта.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР