Тежките камиони предпоставят блокиране на основни пътни артерии през зимата.

...
Тежките камиони предпоставят блокиране на основни пътни артерии през зимата.
Коментари Харесай

Пропуски в изискванията за зимни гуми създават предпоставки за огромен брой катастрофи

Тежките камиони предпоставят блокиране на съществени пътни артерии през зимата. Оказва се, че в закона има голяма празнота в частта му за условията за зимни гуми.
ТИР блокира автомагистрала „ Тракия” за няколко часа, откакто се завъртя при 19-ия километър през вчерашния ден. Инцидентът провокира километрично запушване.
Часове по-късно районният министър написа засегнат във Фейсбук, че ТИР-ът се е движел на ски и разгласява фотоси, на които се вижда, че гумите на камиона са очевидно износени.
В случая обаче акт за некачествени гуми не е формиран. Причината – законът е спазен.
С други думи, в случай че дълбочината на грайфера е най-малко 4 милиметра, камионите и всички останали транспортни средства не са в нарушаване. Тази празнота в закона обаче основава предпоставки за доста тежки произшествия , споделя специалистът Красимир Георгиев пред bTV.
„ Какво става, в случай че този грайфер е 4 милиметра, а снегът е 5 милиметра? Получава се една маса сред настилката и гумата и от там произлиза понятието аквапланинг – шейна”.
Законът се нуждае от незабавна корекция, обявиха от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.
„ Може би ще имаме 65-та или 70-та корекция, само че това е неизбежно, откакто помислихме за леките коли, те да бъдат със зимни гуми, дано вземем най-хубавите европейски практики и за камиони, и рейсове”, сподели Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.
Експертите в държавния бранш също са на мнение, че в закона има дупка. „ Много специалисти са срещу това, което е признато, естествено, че би трябвало да се помисли”, разяснява Красимир Сребров, изпълнителен шеф на ИА " Автомобилна администрация ".
„ Явно има някакви пропуски в нормативната база, защото опитът ни демонстрира, че и 5 милиметра на автомагистрала основава голям проблем при тежкото движение”, съобщи Дончо Атанасов, ръководител на УС на АПИ.
Дневно по републиканската пътна мрежа се движат към 10 000 тежкотоварни камиона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР