Тежки санкции предвижда проектът за нов Закон за мерките срещу

...
Тежки санкции предвижда проектът за нов Закон за мерките срещу
Коментари Харесай

До 10 000 000 лв. ще е глобата за прикриване на пране на пари

Тежки наказания планува планът за нов Закон за ограниченията против изпирането на пари по отношение на тези, които не извършват неговите разпореждания. При систематични нарушавания санкциите могат да стигнат до 10 000 000 лева, написа в. "Сега ".

Проектът е импортиран от държавното управление и вкарва текстовете на евродиректива от 2015 година, която изисква и по-сурови санкции за перачите на пари и техните настойници.

Наказанията за нарушавания, които не съставляват закононарушение, попадат в няколко групи. Най-напред идва неизпълнението на ограниченията, планувани в закона, от страна на задължените лица (банки, застрахователи, капиталови медиатори, пенсионноосигурителни сдружения и др.) - инспекции, определяне на действителни притежатели, изясняване на произхода на средствата на клиента, сигнализиране при подозрения за пране на пари и други

За физическо лице санкцията ще е 1000 до 10 000 лева, при наново нарушаване сумите са двойно по-големи. За компаниите имуществената глоба ще е сред 2000 и 20 000 лева, която стига от 5000 до 50 000 лева при рецидив и до 200 000 лева, в случай че нарушителят е банка, обменно бюро, капиталов медиатор и други

За пръв път се появява категорията "системен извършител ". За подобен се дефинира задължено по закона лице, което е направило 5 или повече административни нарушавания на нормативните разпореждания в границите на една година. Тук наказванията стигат до 10 000 000 лева за юридическо лице или едноличен търговец или до 10% от годишния оборот на предприятието за миналата година.

Същата оптималната санкция може да се наложи и на стеснен кръг физически лица. Става въпрос за хората, ръководещи държавни и частни структури, които са задължени да рапортуват за съмнителни покупко-продажби, както и за шефовете на профилираните вътрешни служби против прането на пари.

Финансовото разузнаване към ДАНС рядко стига до уредниците на схеми за пране на пари, излиза наяве от годишния отчет на дирекцията за 2016 година По закон тя би трябвало да получава информация за съмнителни покупко-продажби от държавни и частни структури, само че неведнъж сигналите не са задоволителни, написа в доклада. През предходната година в ДАНС са постъпили близо 3 хиляди сигнала за съмнителни интервенции.

"В болшинството от случаите се вижда, че директни участници, които правят съмнителните операции/сделки, са подставени лица със подобен профил. На второто равнище са лицата, които подкрепят активността им с даването на насоки при реализиране на съмнителните операции/сделки. В доста редки случаи докладването на съмнителни интервенции и наличните на дирекция "Финансово разузнаване - ДАНС " източници на информация могат да покажат уредниците на схемите ", написа в отчета. В схемите постоянно имало интернационален детайл - употребявали се офшорни компании.

Увеличава се броят на случаите, в които се перат пари, добити посредством машинация. Обикновено това се прави посредством компютърни измами. Виртуалните валути също крият съществени опасности, настояват от ДАНС.

Осъдените за пране на пари у нас се броят на пръсти, тъй като прокуратурата мъчно потвърждава такива закононарушения. Не е ясно по какъв начин новият закон ще реши този проблем.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР