Тежки бетонни блокове са изсипани на пясъка на плаж Смокиня.

...
Тежки бетонни блокове са изсипани на пясъка на плаж Смокиня.
Коментари Харесай

Тежки бетонни блокове на плаж Смокиня! Дискотека ли ще прави концесионерът?

Тежки бетонни блокове са изсипани на пясъка на плаж „ Смокиня ”. Пред Нова Телевизия концесионерът Иван Алексиев и природозащитникът от Фондация „ Биоразнообразие “ Спас Узунов започнаха спор дали е законно край морето да има бетон. 

Природозащитници качиха в обществените мрежи фотоси на бетонни блокчета, ситуирани на пясъка. Настояват да стартира инспекция и пясъчната линия да бъде освободена от детайлите, сподели пък водещата на „ Здравей, България “ Лора Инджова. 

Концесионерът на плажа изясни за NOVA,че няма заличаване на плажна линия или дюни. Блокчетата ще бъдат вкопани в пясъка, с цел да се слагат върху тях основите на три краткотрайни заведения на мястото на разрушените преди месец и половина.

„ Моите терзания са свързани с това, че не получаваме в точния момент информация за това къде, какво и кой ще прави “, съобщи Спас Узунов.

„ Това е концесионна територия. Според контракта на концесионера са му позволени разнообразни действия. Трябва способените органи да се произнесат дали това ще е преместваем обект или градеж, тъй като гледайки количеството на бетонните пети и позволеното за застрояване, мога да кажа, че няма да е нещо краткотрайно “, добави той.

„ Преди 20 дни бях упрекнат от така наречен природозащитници, че съм разрушил дюната. Бяха ми осъществени пет инспекции от прокуратурата, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, от София и се потвърди, че няма нарушаване “, сподели пък концесионерът на плажа. 

„ За да се утвърди скицата от Министерството на туризма, минава през всички институции. На нея се залага всичко – дюни, разположение, място, плаж, акватория, територия... Тук няма да има нито дискотека, нито друго нощно заведение. Държавата по тази схема позволява 2% застроена комерсиална повърхност “, добави той.

„ На този плаж сега се построяват три нови заведения. Едното от тях ще е дневен плажен бар, а другото – първокласен ресторант. Няма по какъв начин върху 100 квадрата позволена комерсиална повърхност да побера 2500 индивида “, съобщи Иван Алексиев. 

Няма да има нощно заведение, акцентира той.

„ Документите, които сме внесли за строителните позволения, са ни одобрени от архитекта. Те са шест на брой. Вижда се от тях, че желаеме позволение за работно време. Чакаме издаването на удостоверението, остарялото, което имаме за изграждане на обектите, е годно до приключване на концесията “, изясни стопанинът на плажа.  

„ Всеки естествен човек, който е построил един гълъбарник, знае, че обект се построява върху основа. Бетонните пети ще бъдат закопани в пясъка “, добави той.

„ На половин метър дълбочина на плажа излиза вода. Ако петите са от дърво и са вкопани в пясъка, ще изгният и заведението ще падне и ще загинат хора “, съобщи Алексиев. 

Върху бетонните пети тях ще бъде сложена железна, а над нея ще бъде съединена и дървена структура, изясни той пък пред бТВ.

" Няма да се гради нощно заведение, няма да се построява „ Бедрум “ или „ Какао “ или каквото и да е друго ", добави концесионерът. 

„ Поколението на плажовете се смени, сега плажовете се посещават от 4 генерации – моето, което желае шезлонги и чадъри, тишина и успокоение. Второто желае увеселителни заведения с коктейли и музика. Третото желае детски и кътове. Хората, които желаят диво къмпингуване са срещу построяването на това заведение “, разяснява той.

Единствената разлика сред строителство и тези пети е, че не се лее на място бетон, сподели пък Спас Узунов. 

„ Последно получих новата скица, която е утвърдена. В нея виждам 2 петна на заведения, които считам, че ще бъдат обединени в едно. Много е значимо пред къмпинга да има свободни зони, тъй като хората, които са на къмпинга, те си вървят с чадъри, предходната година нямаше място и бяхме един върху различен “, описа Атанас Мерджанов, къмпингуващ.

По предписание на министър Стела Балтова Министерството на туризма ще извърши неотложно документална инспекция и ревизия на място на морски плаж „ Смокините-север “, взаимно с органите на РДНСК, с цел да се откри има ли нарушаване на законови и договорни условия от страна на концесионера, се споделя в позиция на ведомството. 

При предишна инспекция е открито нарушаване на съществени договорни отговорности при стопанисване на обекта на концесия в сходство с предназначението му за потребностите, за които е възложен и е наложена наказателна клауза в размер на 5% от размера на концесионното заплащане за 2021 година, декларират още от министерството. 

Министерството на туризма стартира инспекция взаимно с ДНСК. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас няма отношение към казуса. 

От Община Созопол потвърдиха думите на концесионера, че към момента няма издадено позволение нито за работно време, нито за заведенията за потенциал. Кметът Тихомир Янакиев обаче тази заран съобщи, че до момента в който има разделяне на отговорностите сред министерство и община, такива проблеми няма да бъдат казус. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР