Технологията може да реши проблеми със сигурността на данните и

...
Технологията може да реши проблеми със сигурността на данните и
Коментари Харесай

Блокчейн има огромен потенциал в здравеопазването

Технологията може да реши проблеми със сигурността на данните и оперативните несъвместимости

„ Основното преимущество на блокчейн е, че всички транзакции се записват хронологично и е налице доста по-голяма бистрота “, споделя Кирил Тимофеев, планов управител в DataArt

Терминът „ блокчейн “ натрупа забележителна известност, най-много към криптовалутите и биткойн. Напоследък обаче все по-често се приказва за големия капацитет на този вид технологии в редица публични сфери, измежду които и опазването на здравето.

За преимуществата и опциите на технологиите, основани на блокова верига от позиция на здравния бранш споделя Кирил Тимофеев, софтуерен планов управител в световната софтуерна компания DataArt.

Защо блокчейн

„ Основното преимущество на блокчейн е, че всички транзакции се записват хронологично и е налице доста по-голяма бистрота. За разлика от централизираната система, където цялата информация се съхранява на едно място и може да бъде изтрита или сменена, данните в блокчейн се децентрализират, като множеството копия се съхраняват в необятна мрежа от репликирани бази данни („ възли “), които постоянно са синхронизирани “, разяснява Тимофеев.

За задачите на сигурността потребителите могат да актуализират единствено блока, до който имат достъп, и тези актуализации се репликират в мрежата, като всички записи са маркирани с дата и час.

Как блокчейн технологията може да бъде от изгода за опазването на здравето

„ Сферата на опазването на здравето може да има забележителна изгода от внедряването на блокчейн решение за справяне с редица проблеми, свързани със сигурността на данните и превъзмогване на злоупотреби или оперативни несъвместимости. Всеки ден болнични заведения и лекари генерират нови данни – медицински досиета, здравни картони, посоки, резултати от лабораторни проучвания, такси и така нататък, които постоянно са съхранявани в многочислени изолирани сървъри или на хартиени носители “, споделя Кирил Тимофеев.

Според него, блокчейн може да реши този проблем и да усъвършенства качеството на здравното обслужване посредством усъвършенстване на шерването на медицински досиета, отбрана на чувствителни данни от хакери и даване на повече надзор от страна на пациентите върху информацията, която ги касае директно.

„ Например, посредством блокчейн могат да се агрегират записите от медицинския картон от голям брой източници и по този начин да се генерира еднакъв настоящ запис, който да е наличен от другите експерти “, добавя той и акцентира още няколко основни преимущества на технологиите, основани на блокова верига:

1. Актуален електронен здравен картон и по-малко разноски

Блокчейн може да улесни достъпа и актуализирането на електронните здравни досиета от другите лекари, което ще разреши поддържане на настояща информация по отношение на здравна история, предписани медикаменти и прегледи. Подобна стъпка би могла да спести на страната милиони левове годишно.

2. Цялостна смяна, а не фокусиране върху съответен проблем

„ Характерно за блокчейн е способността й не да взема решение съответен самостоятелен проблем, а по-скоро, че е фундаментална технология, която може да се употребява за основаване на цялостни новаторски решения в здравната промишленост “, разяснява Кирил Тимофеев.

3. Повече бистрота в дистрибуцията и продажбата на медикаменти

Решенията, основани на блокчейн, могат да се трансфорат в метод за верификация на всяка договорка сред производителите на медикаменти и търговците на едро и дребно. Освен това, този вид технологии могат да покачат контрола при снабдяването с медикаменти, което би довело до понижаване на дистрибуцията и продажбата на подправени лекарства.

4. По-добра съгласуваност и осведоменост при създаване на нови лекарства

Блокчейн може да улесни създаването на нови медикаменти, като направи резултатите от тестванията и противоположната връзка от пациентите по-широко налични. Според Кирил Тимофеев от DataArt обаче, това надали би било признато задушевно от всички участници в този развой, тъй като не всяка компания или вложител в сходни изследвания е склонна към сходна бистрота и гласност на съответните процедури.

Как бизнесът и здравната промишленост гледат на всичко това?

Привлечена от евентуалните преимущества на блокчейн, здравната промишленост в международен мащаб наподобява много отворена към сходна софтуерна смяна. Проучване на IBM измежду 200 чиновници в региона на опазването на здравето да вземем за пример демонстрира, че 16% от интервюираните респонденти възнамеряват в близката една година да внедрят решение, основано на блокчейн, до момента в който по-голямата част (56%) имат намерение да го създадат до 2020 година

Сферата на опазването на здравето може да има забележителна изгода от внедряване на блокчейн решения

През 2017 година Alibaba си партнира с град Чанжу, Китай, с цел да започва първото използване на блокова технология в страната в региона на опазването на здравето. Освен това, IBM Watson подписа двугодишно съглашение с Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати, с цел да изследва потреблението на блокчейн технологията за по-сигурно шерване на данни за пациентите.

„ Всичките тези обстоятелства вдъхват много сериозен оптимизъм, че в близко бъдеще ще станем очевидци на сериозна софтуерна смяна и от ден на ден страни ще трансфорат блокчейн технологиите в национална политика във връзка с опазването на здравето и освен “, уточни Тимофеев.

И въпреки всичко, главните спънки пред блокчейн в опазването на здравето ще бъдат свързани със собствеността – обществена или частна да бъде тя, както и кой ще финансира сходни планове. Като евентуално решение специалистът от DataArt цитира самодейността на Естония, подкрепяна от държавното управление, която разрешава на фирмите да основават свои лични решения, основани на блокчейн и да изградят напълно нова система за нововъведения в опазването на здравето.

Равносметката

Макар че пътят към тази нова парадигма към момента е неразбираем, секторът на опазването на здравето продължава да напредва посредством въвеждане на от ден на ден блокчейн начинания, приемане на регулаторна поддръжка, блян към стандарти и най-после – демонстриране на триумф в локални, районни и даже национални начинания.

За да се случи това превръщане обаче водачите в опазването на здравето, държавното управление, вложителите и софтуерните компании ще би трябвало да работят дружно и да се оправят с пречките и нередностите, доста от които са обхванали здравната промишленост в продължение на десетилетия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР