Технологията гарантира проследимост за произхода на всяко зрънцеБлокчейн платформа позволява

...
Технологията гарантира проследимост за произхода на всяко зрънцеБлокчейн платформа позволява
Коментари Харесай

Блокчейн подсигурява борса за ориз

Технологията подсигурява проследимост за произхода на всяко зрънце

Блокчейн платформа разрешава на купувачите да търсят „ стабилно отглеждан ” ориз
(снимка: CCO Public Domain)

Борса за ориз, подсигурена с блокчейн – това са основали дружно японската високотехнологична корпорация Fujitsu и започващата швейцарска борса за ориз Ricex. Тяхната разработка съставлява платформа за търговия с ориз, основана на блокчейн, за проследимост и гаранция за произхода на всяко зрънце от хранителната просвета.

Заради своята същина блокчейн технологията разрешава следене на всичко – от домати и яйца до автомобилни елементи – без опция за имитация или прикриване на каквото и да е. По тази причина технологията намира от ден на ден приложения в търговията, в това число и на дребно.

Особено скъпа е технологията за обезпечаване на проследимост за артикули, където произходът е от особена значимост – по тази причина хранително-вкусовата индустрия напоследък се насочва към блокчейн, търсейки способ за несъмнено следене на храните.

Чрез блокчейн платформата Ricex възнамерява да цифровизира търговията с ориз, като обезпечава транспарантна и надеждна „ екосистема ” за всички вносители, експортьори, регулатори, заинтригувани страни, търговци на едро, както и производители в промишлеността. Очаква се тази система да проработи от идната година, съгласно изпълнителния шеф и съосновател на Ricex Стивън Едкинс.
още по тематиката
Платформата ще разрешава на купувачите да търсят ориз, сертифициран като „ стабилно отглеждан ”, като в същото време ще дава опция на производителите на подобен ориз да завоюват награда за своите артикули.

„ Хората към този момент не просто купуват дългозърнест бял ориз; те желаят да имат избор от разнообразни сортове ”, изясни Едкинс по време на Fujitsu Forum в Мюнхен, където японската компания показа и концепцията си за блокчейн в търговията. Измежду тези сортове най-търсени сега са „ басмати ” и „ японика ”, само че те имат доста разновидности.

„ Тези сортове ориз се продават на по-високи цени, само че всякога, когато купувате някой от специфичните типове, вие желаете да сте сигурни, че ще получите точно това, за което сте платили. Затова е значима прозрачността на веригата на доставки ”.

Затова блокчейн системата ще подсигурява истинността на всяка стъпка в процеса: от производителя през всички стадии на транспорта, инспекциите и инспекциите, застраховките.

Проектът ще е индикативен поради своя мащаб: оризът е една от най-търгуваните селскостопански артикули в света с пазарна стойност от 450 милиарда $. Това е главната храна на близо половината от популацията на планетата и е обект на разнообразни пазарни и не-пазарни въздействия, в това число държавни регулации, цени и мита, дотации и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР