Технологията е реализирана с помощта на решетка от девет светодиода(снимка:

...
Технологията е реализирана с помощта на решетка от девет светодиода(снимка:
Коментари Харесай

LED технология кара дисплея да вибрира по зони


Технологията е осъществена благодарение на решетка от девет светодиода
(снимка: Electronics and Telecommunications Research Institute)

Нова технология от характерно покритие и LED разрешава екраните на смарт телефоните да обезпечават сензорна (чрез допир) противоположна връзка в съответни области на екрана.

В елементарния смарт телефон или таблет вибрациите се генерират от дребен мотор. Това е дейно за задания като предупреждаване на потребителите за входящи повиквания или известия. Вибрациите обаче се усещат по цялата повърхнина на устройството. Те не са локализирани в съответна точка от него.

Учени от Южнокорейския проучвателен институт за електроника и телекомуникации се заеха да се оправят с този минус с еластичен екран, състоящ се от сензорен филм, положен върху мрежа от дребни инфрачервени светодиоди с ниска мощ.
още по тематиката
Филмът е затрупан с полимер. Този полимер всмуква светлинната сила и я трансформира в топлинна сила. От топлината филмът се уголемява и огъва, споделя за новаторската разработка .

Когато характерните светодиоди мигат и се изключват бързо в дадена област, филмът от горната страна на тези светодиоди реагира посредством бързо набъбване и равнене с помощта на стоплянето и охлаждането. Това деяние се усеща от пръста на потребителя като локализирана осцилация.

Надеждата на учените е, че откакто бъде доразвита, технологията може да бъде употребена в приложения като променливи брайлови екрани за незрящи или екранни изображения, в които потребителите могат да усетят другите текстури на разнообразни материали.

Понастоящем учените работят за повишение на успеваемостта на процеса на превръщане от светлина към осцилация и за понижаване на енергийните потребности на технологията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР