Технологиите за контрол на съзнанието – новото оръжие на правителствата

...
Технологиите за контрол на съзнанието – новото оръжие на правителствата
Коментари Харесай

Контролът на съзнанието – новото оръжие на правителствата по света

Технологиите за надзор на съзнанието – новото оръжие на държавните управления по света. С това ни среща The Washington Times.

“мозъчно хакерство ”

Експертите по осведомителна война на Пентагона предизвестяват за “мозъчно хакерство ” – технология, способна да извлича и вкарва информация в съзнанието.
Усилията за преобразяване на хората в X-men към този момент не са научна фантастика. Всъщност сега тече интернационална конкуренция за рационализиране на мозъчно-машинните интерфейси, които да трансфорат хората в свръхчовеци, способни да управляват устройства с мислите си.

Мозъчно-машинните интерфейси, наричани още мозъчно-компютърни интерфейси, разрешават директна връзка сред електрическите сигнали на мозъка и устройство, което ги обработва, с цел да извърши дадена задача.
Китай твърди, че е употребявал технологията, с цел да направи допустимо “четенето на мисли ”. А двама американски учени демонстрираха способността да вкарват подправени мемоари в мишки.

“Никоя новопоявила се технология не е евентуално по-важна за армията ”. Това написа лейтенант Марк Уес, експерт по криптовойни, в списанието Proceedings на Военноморския институт на Съединени американски щати.

Командир Уес си показва свят, в който сътрудниците му военноморски офицери употребяват технологията, с цел да управляват навигацията, оръжията и инженерните системи на бойния транспортен съд и да “накарат кораба да оживее единствено посредством мисълта ”.

Кита, Русия и Съединени американски щати в конкуренция за технологията за надзор на съзнанието

Китай и Русия е по-вероятно от Съединени американски щати бързо да възприемат технологията за своите бойни сили. Те не се тормозят за обратимостта на машините и за благосъстоянието на хората, сподели пълководец Уес.
Той приканва американците да обмислят опасността от технологията. Особено в случай че тя напредне и включва цялостно картографиране на мозъка, тъй че невроните да могат да бъдат прикрепени към спомените.

“Може ли да се хакне мозъка на човек, с цел да се извлече информация от съзнанието? ” написа пълководец Уес. “Може ли някой да бъде разпитван единствено като се свърже с невронната мрежа? ”

Не е ясно дали военните имат отговори на тези въпроси, само че те изследват евентуалното приложение на технологията.
След като се съгласи на изявление за The Washington Times, пълководец Уес го анулира, базирайки се на заповед от чиновници на Министерството на защитата.
Правителството на Съединени американски щати изследва дали мозъчната технология би била по-ефективен детектор на лъжата от обичайните способи за разпит и полиграфите.

Министерството на защитата е финансирало изследвания за разкриване на измами, които преглеждат мозъчната интензивност посредством невровизуализация. Това е магистърската теза на капитан Айеша Ахмад от 2021 година за Военноморското учебно заведение за следдипломна подготовка.
Капитан Ахмад заяви, че Военноморските сили на Съединени американски щати са употребявали ЕЕГ за систематизиране на машинация с меродавност от 95%.
Тя предложи решение за повишение на качествата на военните, което назова “Интегрирана система за разкриване на лъжата във войната ” (WILDS). Сензорите на капитан Ахмад ще мерят електрическите сигнали в мозъка, притока на кръв към мозъка, телесната температура, сърдечния темп и други входни данни, с цел да изтръгнат истината от враговете на Съединени американски щати. Пентагонът не е обявил дали има проекти за системата на капитан Ахмад.

надзор на дронове

Конкурентите на Съединени американски щати също желаят да създават мозъчната технология. Китайският университет в Тиендзин и China Electronics Corp. обявиха през 2019 година, че са основали устройство Brain Talker. То е способно да декодира умствени планове посредством електрически сигнали.
Ученият по данни на China Electronics Ченг Лонглонг съобщи, че технологията ще се употребява за здравно лекуване, обучение, сигурност и самодисциплина, наред с други неща.
Звеното за проучвания и разработки на Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласява нови детайлности за своята стратегия за невротехнологии от последващо потомство. Програмата на Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата започва през 2018 година Тя се занимава с портативни интерфейси, които да могат да ръководят рояци безпилотни летателни апарати.

Наред с потреблението на нововъзникващи технологии за добиване на информация от съзнанието, откривателите интензивно работят, с цел да схванат по какъв начин технологията може да се употребява за проникване на познания в мозъка

Учени от Съединени американски щати сътвориха подправен спомен в съзнанието на мишка, откакто идентифицираха мозъчните кафези, виновни за кодирането на спомените. Учените употребявали лазери, с цел да задействат мозъчните кафези на гризача и да му вграждат подправен спомен. Списание Smithsonian Magazine разгласи проучването за пробив в неврологията. Военни офицери показаха интерес към използването на технологията върху животни в кратковременен проект и върху хора в дълготраен проект.
Майорът от Военновъздушните сили Марк У. Вал съобщи, че увеличените вложения в мозъчните технологии през идващите 5 до 20 години могат да доведат до обществено задоволително внедряване на “дистанционен надзор на животните ”.

“Тези достижения откриват редица благоприятни условия за увеличение на потреблението на животни във военната област ”. Това написа майор Вал за Военновъздушния команден и щабен лицей. “Военните приложения включват снабдяване на потребен товар, сходно на опитите по време на Втората международна война да се употребяват гълъби и прилепи за снабдяване на муниции, осъществяване на разузнаване, търсене и избавяне и разкриване на експлозиви. ”

Интерфейсът мозък-машина не се лимитира единствено до бойни дейности и шпионаж.

Контрол на съзнанието за лекуване на парализа, слух и зрение

Съвременната медицина чака да получи подтик от технологията. През август два проучвателен екипа разгласиха резултати от изследвания. В тях се употребяват мозъчни импланти и изкуствено интелигентни логаритми, с цел да могат парализирани хора да поддържат връзка.
Жена, която преди 18 години е изгубила способността си да приказва заради инсулт, е употребила мозъчната технология. Тя беседва с репликация на гласа си посредством цифров аватар на самата себе си, съгласно MIT Technology Review.
Американската асоциация за развиване на науката провежда галерия на мозъчната технология в офисите си във Вашингтон до 15 ноември. Изложбата документира напредъка на мозъчната технология. Тя демонстрира цифрово изкуство, основано от парализирани пациенти, които са употребявали мозъчен имплант Blackrock Neurotech и софтуерни стратегии като Microsoft Paint и Photoshop.
Експозицията на AAAS и Blackrock Neurotech гласи, че сега се организират тествания за “нови области на възобновяване на функционалностите като слух и зрение ”. Целта е да могат слепите да виждат, а глухите да чуват, наред с други достижения.
Blackrock Neurotech работи за “улавяне на данни за целия мозък ” и чака първият ѝ артикул да бъде наличен за домашна приложимост през идната година. Домашната приложимост не значи, че мозъчните импланти скоро ще бъдат налични от рафта, сподели Олга Франсоа от AAAS.

Neuralink на Мъск

Милиардерът и софтуерен магнат Илон Мъск може да се опита да промени това. През септември компанията Neuralink на Мъск стартира да набира пациенти, с цел да тества технологията си за мозъчно-компютърен интерфейс. Тя получи утвърждение от Администрацията по храните и медикаментите.

От Neuralink обявиха, че задачата на първото им тестване върху хора е да им разрешат да движат компютърния курсор. Те ще могат и да пишат на клавиатурата единствено благодарение на мислите си.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР