Технологичният възход облагодетелства богатите държави, но рискува да остави най-бедните

...
Технологичният възход облагодетелства богатите държави, но рискува да остави най-бедните
Коментари Харесай

Световната банка: Технологичният възход задълбочава различията между страните в ЕС

Технологичният напредък облагодетелства богатите страни, само че рискува да остави най-бедните страни в Европа, изоставащите райони и неквалифицираните служащи на назад във времето, като по този метод се задълбочат икономическите разлики в границите на Европейски Съюз. Трябва да се вземат ограничения, с цел да бъде усъвършенствано образованието в страните-членки по този начин, че да дава отговор на актуалните условия на пазара на труда и стопанската система.
Това се показва в нов отчет на Световната банка, озаглавен " Обединен напредък: Осъвременяване на машината за конвергенция на Европа ", оповестяват от пресцентъра на институцията.
Според изнесените данни, през последните 15 години работните места, свързани с физически труд в Европейски Съюз, са намалели с повече от 15%, до момента в който работните места, изискващи креативен и аналитични умения, са се нараснали със същия %. и тази наклонност се форсира. Препоръчва се да се влага в конкурентоспособността на чиновниците, с цел да бъдат те съответни на развиващия се пазар на труда.
" Забележителната машина за конвергенция на Европейски Съюз даде подтик на растежа и просперитета, като облагодетелства хора и компании в цяла Европа в продължение на повече от шестдесет години. Конвергенцията обаче не е автоматизирана. Машината ще забави своя ход, в случай че не се вземат ограничения, с цел да се подсигурява, че всички се възползват в идентична степен ", съобщи по този мотив основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева. " За да се резервира инерцията, се нуждаем от политики, които подсигуряват, че хората имат нужните умения, с цел да се възползват от новите благоприятни условия. Увеличаването на достъпа до обучение и образование в комбиниране с усъвършенствания в бизнес средата във всяка страна-членка, ще сътвори повече работни места за повече хора. "
Увеличаващата се бездна в продуктивността сред южните и северните страни-членки през последните две десетилетия демонстрира непосредствените провокации, пред които е изправена Европа. Между края на 1990 година и през днешния ден, растежът на продуктивността е паднал от 2% на 1,5% в Северна Европа, до момента в който растежът на продуктивността в Южна Европа е намалял двойно по-бързо.
Нискокачественото обучение в избрани райони и страни в Европейски Съюз също основава икономическо и обществено разделяне сред най-богатите и най-бедните. В половината от Европейски Съюз, повече от 20% от 15-годишните нямат съществени умения по четене и математика, до момента в който в България, Малта, Румъния и Словашката република, те са повече от 30 %.
Подобряването на бизнес средата в Европейски Съюз ще помогне на компаниите да се възползват от продължаването на растежа в района посредством поощряване на нововъведенията и приемане на нови технологии. В Гърция, Италия, Словакия и Испания да вземем за пример, микро компаниите основават към 40 на 100 от заетостта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР