Технологичният гигант Facebook официално обяви, че ще даде възможност за

...
Технологичният гигант Facebook официално обяви, че ще даде възможност за
Коментари Харесай

Facebook ще конкурира Amazon с платформа за онлайн магазини

Технологичният колос Фейсбук публично разгласи, че ще даде опция за основаване на онлайн магазини в най-голямата обществена мрежа в света, написа Financial Times. Фейсбук има общо 3 милиарда консуматори измежду всичките си мрежи, най-популярните от които са едноименната и Instagram. Фирмата се надява, че може да се възползва от голямата си потребителска база и да вземе бързо пазарен дял от Amazon и eBay.

Фейсбук Shops ще дава опция на всички консуматори и страници във Фейсбук и Instagram да създадат собствен личен онлайн магазин, като от своя страна самата компания ще получава детайлна информация какво търсят потребителите. Тези данни ще се употребяват за в допълнение зареждане на главния бизнес на Фейсбук - насочването на реклами.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Потребителите ще могат купуват и оферират артикули, да се свързват непосредствено с магазините, а в някои случаи и някои страни, ще могат и да се разплащат непосредствено през платформата. Това от своя страна може да докара до главоболия във връзка с събирането на налози в някои страни, както и воденето на доклади от магазините.

По-удобно, само че и с цената на още данни

Марк Зукърбърг, изпълнителният шеф и създател на Фейсбук, разяснява в изявление пред Financial Times, че проектите за Фейсбук Shops са се ускорили поради взрива в онлайн търговията по време на рецесията с ковид. Същевременно по-доброто ориентиране на реклами, което ще пристигна с подробните данни от директното извършване на покупки, ще вдигне цената на рекламите в платформата, които понесоха удар точно поради ковид.

" Ако разглеждаш или си купиш нещо от магазин във Фейсбук, ние ще виждаме това и се надяваме да можем в следствие да покажем на потребителите по-добри рекомендации по отношение на други неща, от които биха се интересували в бъдеще ", споделя Зукърбърг.

В Instagram, където Фейсбук към този момент има услуга за разплащане, въпреки и единствено на избрани пазари като американския, компанията ще задържа и дребна част от сумата, с цел да покрие разноските си за превод на пари и мониторинг за измами.

Според Зукърбърг задачата на компанията не е да се съревновава непосредствено с Amazon и вместо това ще се опита да работи с към този момент съществуващи услуги за електронна търговия, като Shopify да вземем за пример. Той прибавя, че Фейсбук ще интегрира в платформата си за извършване на покупки и снабдители и логистични услуги от трети страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР