Технологичният гигант Amazon.com Inc се превърна в основния пример за

...
Технологичният гигант Amazon.com Inc се превърна в основния пример за
Коментари Харесай

Как Amazon устоява на манията за разделяне

Технологичният колос Amazon.com Inc се трансформира в главния образец за водеща компания, която се опълчва на наклонността за делене на огромните конгломерати на обособени форми, с помощта на положителните вероятности за напредък, които към този момент я защищават от напън от вложители, пишат Анирбан Сен, Свеа Хербст-Бейлис и Дейвид Френч за.

През последните години вложителите започнаха да гледат отрицателно на огромните конгломерати, които приобщават радикално разнообразни бизнеси. Много компании осъзнаха това, като през последните месеци General Electric Co, Johnson & Johnson и Toshiba Corp оповестиха проекти за делене на бизнеса си на обособени компании.

Някои хедж фондове настояват, че пазарната капитализация на Amazon от 1,6 трл. $ прикрива същинската стойност на Amazon Web Services – подразделението за облачни услуги на учредената от Джеф Безос компания. Според тях AWS може да има съвсем същата капитализация, в случай че е настрана сдружение.

Тези позиции получиха спомагателна поддръжка през предходната седмица под формата писмо към вложители от хедж фондът Third Point на Даниел Льоб, в което се твърди, че Amazon е подценена. Third Point обаче не прикани Amazon да се раздели.

Инвестиционните банкери считат, че Amazon надали ще се раздели с облачния си бизнес, който му носи най-големи облаги. Той оказва помощ за финансирането на разширението на Amazon в нови области и компенсира по-малко доходоносните подразделения, които обаче записват мощен растеж на приходите, като да вземем за пример търговията с трети страни и рекламния бизнес.

„ За разлика от промишленостите, в които фирмите могат да имат бизнес, който или е явно откъслечен с другите им действия, или е с доста разнообразни финансови профили и финансови потребности, огромните софтуерни компании имат необятен достъп до капитал и бизнеси, които не са достигнали зрялост “, разяснява Майкъл Кейган от Citigroup Inc.

„ В резултат на това опциите за стимулиране на дълготрайна стойност за акционерите посредством делене на компании, фокусирани върху една активност, може да са не толкоз явни, както финансово, по този начин и оперативно “, добави той.

Amazon процъфтява значително с помощта на своя бизнес с електронна търговия и мощно печелившото поделение AWS, даже до момента в който навлиза в нови промишлености, измежду които филмовата и тази за онлайн продажбите на хранителни артикули.

Бързият напредък на компанията разтревожи доста американски законодатели, които през последните години безрезултатно упорстват Amazon и другите огромните софтуерни компании да бъдат разрушени на по-малки компании на фона на опасения от основаването на монополи.

Основателите на тези компании, в това число Джеф Безос, се опълчват на тези претенции с изказванието, че „ технологията е лепилото, което поддържа техните разнообразни бизнеси дружно “

„ В света на технологиите нормално има съществена технология, която прониква в другите сегменти на когломерата “, сподели Ричард Гросман, сътрудник по сливания и придобивания в Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP.

„ Това е разликата с обичайните конгломерати, при които постоянно виждаме по-малко припокриване сред другите бизнеси на компанията “, добави той.

Цената на книжата на Amazon се увеличи доста първоначално пандемията от COVID-19 през 2020 година, защото хората избягваха да пазарят в магазините и избраха да вършат онлайн поръчки. През 2021 година обаче акциите на компанията съвсем не се покачиха макар големите облаги за показателя S&P 500 и други огромни софтуерни компании, защото световните ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид започнаха да се облекчават и потребителите разчитаха по-малко на онлайн извършването на покупки.

В последно време обаче анализаторите започнаха да гледат по-оптимистично на акциите на Amazon, които нарастнаха след положителния финансов доклад на компанията за последното тримесечие.

Мания за делене

Миналата година към 56 компании оповестиха проекти за делене на бизнеса си на обособени компании, сочат данни на Dealogic. За съпоставяне, през 2020 година това са създали 41 компании, а през 2019 година – 47%.

GE съобщи предходната година, че ще се раздели на три обществени компании, с цел да понижи задълженията си и да опрости своя бизнес. Дни по-късно от Johnson & Johnson обявиха, че възнамеряват да разделят фармацевтичния си бизнес от този с потребителски артикули.

Акциите на двете компании нарастнаха след публикуването на тази информация. Същата седмица японската Toshiba съобщи, че ще се раздели на три компании като част от по-широк подтик за възстановяване на цената, която получават акционерите, след натиска за смяна от страна на деятели, в това число Elliott Management Corp.

Технологичният бранш е друга история. Мащабните империи като Amazon, Applе, Microsoft и Alphabet се уголемяват, постоянно посредством десетки придобивания, и се впускат в нови области, вариращи от самостоятелни транспортни средства до хранителни артикули.

Според Кейган от Citi фактът, че доста софтуерни колоси към момента се управляват от техните създатели, също понижава вероятността скоро те да се поддадат на напън за делене.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР