Технологичните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, за да

...
Технологичните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, за да
Коментари Харесай

Технологичните санкции са засегнали Русия по-силно от очакваното: Байдън

Технологичните наказания, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници, с цел да санкционират Русия за нахлуването й в Украйна, се оказаха доста по-ефективни от предстоящото през петте седмици, откогато са в действие, съобщи в сряда чиновник на Министерството на търговията, оповестява Политико.

" За разлика от финансовите наказания, от нашите ограничения за надзор на износа в никакъв случай не се е очаквало да имат неотложен резултат ", съобщи Теа Розман Кендлър, помощник-секретар по администрирането на износа, в тирада на конференция за надзор на износа. Но " в съпоставяне със същия интервал на предходната година износът на артикули от Съединени американски щати за Русия, за които се ползват новите условия за лицензиране, е намалял с 99 % в стойностно изражение ".

 

Работейки със съдружници, администрацията на Байдън наложи широкообхватен надзор върху износа, целящ да прекъсне достъпа на Русия до полупроводници и други софтуерни артикули, нужни за провеждането на военни интервенции и съвременна стопанска система. Това включва потреблението на правилото на Министерството на търговията за директните задгранични артикули, което не разрешава износа от трети страни, в случай че те са създадени благодарение на следени американски технологии.

" Украинското държавно управление оповестява, че двата огромни съветски завода за танкове са спрели работа заради липса на задгранични съставни елементи ", споделя Кендлер. " Дори съветският производител на коли " Лада " спря производството си, защото контролът върху износа от страна на Съединени американски щати и партньорските страни лиши компанията от нужните елементи и консумативи. "

 

Други два образеца: " Байкал Електроникс " - съветска компания за полупроводници и производител на компютри - е лишена от интегрални схеми, нужни за поддържане на вътрешното ѝ информационно съоръжение, а излизането на тайванската компания TSMC от съветския пазар лиши Москва от достъп до чиповете " Елбрус ", необятно употребявани в съветските разследващи и военни системи, прибавя Кендлър.

Преди войната Съединени американски щати представляваха единствено към 5% от общия импорт на Русия, заради което Съединени американски щати трябваше да работят с Европейския съюз, Япония и други съдружници, с цел да вкарат сходни ограничавания върху търговията с технологии с Русия.

" Като прибавим Европейския съюз и другите страни, които са в обединението, която създадохме през последния месец, ние осигуряваме към 50% от вноса на Русия ", сподели Кендлър. " Да вървиш самичък по този път не би било толкоз дейно. "

 

 Още съветски самолети са обект на посягане, други са отстранени: Във вторник Министерството на търговията също по този начин уведоми притежателите на още 73 самолета, че наподобява са нарушили контрола върху износа на Съединени американски щати, като са летели в Русия. Освен това от листата със 100 самолета, към които в началото се насочи службата на 18 март, бяха извадени още 12.

Търговски чиновници обявиха, че по-ранното съобщение е предиздвикало няколко компании да подадат доброволни заявления за вероятни нарушавания на експортния надзор и да изискат позволение да се включат в действия, които в противоположен случай може да са неразрешени.

В резултат на това Бюрото за индустрия и сигурност на министерството " издаде тези позволения, с цел да разреши на тези самолети да изоставен Русия, като по този метод попречи на съветското държавно управление да резервира оперативния надзор върху самолетите ", обявиха от министерството.

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР