Технологичен шеф предупреди за опасностите, свързани с технологията за мозъчни

...
Технологичен шеф предупреди за опасностите, свързани с технологията за мозъчни
Коментари Харесай

Чипът Neuralink на Илон Мъск „може да бъде хакнат“, а опитите с хора започват, предупреждава експерт

Технологичен началник предизвести за заплахите, свързани с технологията за мозъчни импланти, в това число риска те да бъдат хакнати. Тъй като чипът Neuralink на Илон Мъск получи позволение да стартира проби върху хора. Магнатът от Tesla се готви да стартира шестгодишно клинично изпитване, откакто получи позволение предишния месец.

Търси да набере парализирани доброволци за първия стадий на своето изпитване.

Компанията демонстрира необикновен интерес към хора, които страдат от контузии на гръбначния дирек и смъртоносното заболяване на двигателните неврони ALS.

И въпреки че този ход може да означи вълнуващо развиване в света на медицината и технологиите, специалистите към този момент повдигнаха въпроси по отношение на сигурността на мозъчните чипове. В диалог с Daily Star старши вицепрезидентът на софтуерната компания ForgeRock, профилирана в ръководството на идентичността и достъпа, Алекс Лори съобщи, че Neuralink ще би трябвало да разполага с непробиваеми системи за отбрана от хакерски офанзиви още от първия ден.

В момента методът е Neuralink да бъде интерфейс сред мозъка на субекта и външни устройства, като всъщност той може да управлява компютър посредством приложение на телефона си. Рискът от хакерски офанзиви се крие в Neuralink, приложението и компютъра, към който то изпраща сигнали. Хакерът би могъл евентуално да направи по този начин, че да наподобява, че субектът или потребителят инструктира нещо, макар че това не е по този начин.

Запитан какви вреди могат да нанесат хакерите на човек с чип, Лори изясни:

Хакерите биха могли да получат достъп до персонална здравна информация или история на активността и да имитират субекта. Въз основа на оповестените материали обаче не е ясно каква физическа щета би могъл да аргументи хакерът на субекта.

Лори счита, че предвид на това, че чиповете ще бъдат подложени на медицински тествания, компанията евентуално към този момент разполага със мощни протоколи. Въпреки това той добави, че ще би трябвало да се вземат ограничения, с цел да се подсигурява отбраната на самоличността на потребителите, като да вземем за пример да не се разкриват същинските им имена.

Това е евентуално голяма стъпка напред в обезпечаването на по-добър живот за хората, които се нуждаят от него. По-широката софтуерна екосистема ще би трябвало да поддържа този прогрес с решения за това комплицирано пространство. Концепцията за себе си ще би трябвало да се разшири оттатък индивида, с цел да включи вградените устройства и тяхното взаимоотношение с мрежата, а това ще се нуждае от отбрана.

Това не е първият случай, в който се показва угриженост по отношение на сигурността на Neuralink. Само ден откакто компанията беше утвърдена да стартира тествания върху хора, следствие на Wired откри, че дузина маймуни макак са получили хронични инфекции, парализа, мозъчен оток и други ужасяващи странични резултати след приемането на чипа. В резултат на това маймуните в последна сметка трябвало да бъдат евтаназирани.

Той прикани доброволците деликатно да обмислят присъединяване си в изпитванията.

Има добре документирани известия за чиновници на компанията, които организират прибързани, небрежни опити с маймуни и други животни.

Мъск призна, че по време на клиничните изпитвания на неговия поляризиращ артикул са умрели маймуни. Въпреки това шефът на SpaceX отхвърли смъртните случаи да са директно свързани с чипа Neuralink.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР